Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΤΟ ΤΕΛΜΑ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ Ή ΕΥΚΑΙΡΙΑ;

Γράφει ο Γιώργος Μπούκουρας
(Πρόεδρος ΠΑΣΥΠ-ΔΕΗ)

Με την πρόφαση του μνημονίου, η ΔΕΗ Α.Ε., όπως και πλήθος άλλων δημόσιων επιχειρήσεων, δέχονται μια πολυμέτωπη μεθοδευμένη επίθεση. Σκοπός αυτής της επίθεσης αποτελεί η μετάλλαξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από δημόσια μονοπωλιακή σε ιδιωτικά ολιγοπωλιακή, με οικονομικό αποτέλεσμα τον αδικαιολόγητο πλουτισμό λίγων εγχώριων και ξένων επιχειρήσεων, μέσα από την τεράστια αύξηση της τιμής της kwh, επιβαρύνοντας οικονομικά τους καταναλωτές και αυξάνοντας το κόστος λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελληνική οικονομία (πληθωριστικές πιέσεις, μείωση ανταγωνιστικότητας κ.τ.λ).

Το όλο εγχείρημα αντιμετωπίζει δύο κύρια εμπόδια:

Α) τα υψηλά κέρδη της Επιχείρησης και

Β) το συνδικαλιστικό της κίνημα.

Επιχειρώντας την απαξίωση των δύο παραπάνω εμποδίων, αναγάγουν σε σημαντικά ζητήματα διάφορες δικαιολογημένες και μη, λειτουργικές αδυναμίες, βαπτίζουν προκλητικές τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και επιδίδονται σε έναν αγώνα αποκάλυψης ή κατασκευής “σκανδάλων”, ώστε στρέψουν την κοινή γνώμη, τους καταναλωτές ενάντια στη ΔΕΗ και να χειραγωγήσουν τους εργαζόμενους ενάντια στο συνδικαλιστικό τους κίνημα.

Τα παραπάνω αποτελούν απλές διαπιστώσεις κοινά αποδεκτές από όλους τους εργαζόμενους στην Επιχείρηση.

Σαφέστατα όμως, διαπιστώνουμε μέρα με τη μέρα, ότι για δεκαετίες αναπτύχθηκαν συνθήκες που ευνόησαν την υιοθέτηση συμπεριφορών υπηρεσιακών και συνδικαλιστικών παραγόντων καθώς και σχέσεων μεταξύ τους που κρίνονται τουλάχιστον προκλητικές.

Η αποκάλυψη τέτοιων συμπεριφορών πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία. Ευκαιρία να αναλογιστούμε όλοι μας τις ευθύνες μας απέναντι στην Επιχείρηση, που για πολλά χρόνια επιτρέπει σε εμάς και τις οικογένειές μας να ζούμε αξιοπρεπώς.

Αποτελεί πλέον, χρέος όλων των εργαζόμενων σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα, να αποβάλλουν ατομικιστικές και ισοπεδωτικές νοοτροπίες, που εκθέτουν και οδηγούν στο ξεπούλημα την Επιχείρηση.

Αποτελεί όμως, χρέος των Σωματείων και των συνδικαλιστικών στελεχών να καταγγείλουν συμπεριφορές που εκθέτουν το συνδικαλιστικό κίνημα και με τη βοήθεια όλων μας να απομονωθούν και να αποβληθούν.

Η παραπάνω προσπάθεια καθώς και τα αποτελέσματά της δεν έχουν χρώμα, είναι πάνω και πέρα από συνδικαλιστικές παρατάξεις. Η ενεργός συμμετοχή όλων μας όμως, αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της.

Ο ΠΑ.Σ.ΥΠ. ΔΕΗ φιλοδοξεί ότι στην προσπάθεια αυτή θα είναι πρωτοπόρος και θα συμπαρασύρει και άλλες υγιείς δυνάμεις. Είναι στο χέρι μας, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία και την φερεγγυότητα του συνδικαλιστικού κινήματος. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες· είναι ένας αγώνας όμως:

ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ,

ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΗΓΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και

ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΝΗΣΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...