Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΣΥΠ-ΔΕΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ

Αντιλαμβανόμενοι τη μεγάλη οικονομική κρίση που περνά η χώρα και ερχόμενοι στη χαραυγή μιας νέας δεκαετίας οφείλουμε να δώσουμε το νέο και ελπιδοφόρο συνδικαλιστικό μήνυμα.
Οι νέες προκλήσεις είναι μεγάλες και ο δρόμος των κατακτήσεων είναι δύσκολος και μακρύς.
Το στοίχημα όμως παραμένει για όλους εμάς που συνειδητά έχουμε επιλέξει τα μονοπάτια του τίμιου αγώνα δηλαδή αν θα μπορέσουμε να περιφρουρήσουμε με σθένος και αποφασιστικότητα τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν θα μπορέσουμε να περισώσουμε ότι έχει απομείνει από την επιδρομή των τεχνοκρατών της εξουσίας ή θα παγιδευτούμε στις εμμονές και στον ξύλινο λόγο της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας;
Στο δίλημμα αυτό ο ΠΑΣΥΠ-ΔΕΗ απαντά με ρόλο πρωταγωνιστικό και παρεμβατικό, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος μας κατόρθωσε να αναδείξει προβλήματα που ταλάνιζαν τους εργαζόμενους και παρουσίασε τις προτάσεις εκείνες που έδιναν λύσεις δίκαιες και δεν δημιουργούσαν νέες σχέσεις εξάρτησης με τους ακριβοπληρωμένους χρυσοκάνθαρους συμβούλους της διοίκησης.
Δεν είμαστε λάτρεις της γοητευτικής κενολογίας όπως συνήθως κάνουν οι επιτηδευματίες του Συνδικαλιστικού Κινήματος αλλά ακούραστοι αγωνιστές μιας γενιάς που έχει μάθει να δουλεύει σκληρά να μην λουφάρει, να παλεύει με πάθος και ρομαντισμό για τα δικαιώματά της και κυρίως να παραμείνει ακέραιη στις αρχές και τα ιδεώδη που πρεσβεύει το εργατικό κίνημα στην πατρίδα μας.
Αξίζει να θυμίσουμε μόνο ότι:
- Πρώτα τα στελέχη του ΠΑΣΥΠ-ΔΕΗ επισήμαναν τις στρεβλώσεις και τις παραλείψεις της ΕΣΣΕ 2008-2009 σε σημείο να αναγκαστεί να παραδεχτεί δημόσια το Προεδρείο της Ομοσπονδίας το λάθος της.
- Πρώτοι εμείς ξεκινήσαμε τον δίκαιο αγώνα με την αδικία που συντελείται με τους ετεροαπασχολούμενους συναδέλφους. Καταφέραμε και σπάσαμε τις νομικές ομηρίες σε εκατοντάδες αδικημένους υπαλλήλους της Επιχείρησης που είχαν γίνει θύματα από τα ύποπτα παιχνίδια υπηρεσιακών παραγόντων που βρίσκονταν σε αγαστή συνεργασία με «αντιπροσωπευτικούς» και άλλους δήθεν συνδικαλιστικούς εκπρόσωπους.
- Είμαστε το μοναδικό σωματείο στη ΔΕΗ που διαμαρτυρήθηκε με σοβαρότητα, συμμετείχε σε πορείες και έβγαλε ανακοίνωση όπου καταγγείλαμε το αντεργατικό πρόσωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η οποία σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ έστειλε στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους των 600 ευρώ που δούλευαν με τα προγράμματα stage,με συμβάσεις έργου και ως απλοί συμβασιούχοι.
- Είμαστε ο μοναδικός σύλλογος που στήριξε έμπρακτα το όραμα της Εμπορίας με Ημερίδες και καίριες παρεμβάσεις προς την Διοίκηση ενάντια στις μικροπολιτικές που ήθελαν να αποτύχει το εγχείρημα αυτό.
- Παραμείναμε πρωταγωνιστές με τεκμηριωμένα επιχειρήματά στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό ενώ παρά τις διαφωνίες μας συμμετείχαμε σε συλλαλητήρια και διαδηλώσεις που είχαν δυστυχώς κομματικό και όχι συνδικαλιστικό χαρακτήρα διότι πάνω από όλα βάλαμε τα αιτήματα των εργαζομένων και όχι το μικροκομματικό συμφέρον της «πρασινορόζ» συμμαχίας.
- Διεκδικήσαμε με μαχητικό τρόπο και όχι με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα να αναβαθμιστούν οικονομικά οι υπάλληλοι των Πρακτορείων(επίδομα πρώτης γραμμής) καθώς επίσης να βελτιωθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις(Νίκαια, Καβάλα, Πύργος, Αιγάλεω, Κρήτη,Θεσσαλονίκη)) και οι συνθήκες εργασίας.
Με επιστολή μας προς την Διοίκηση καταθέσαμε έξι σημαντικές και λειτουργικές προτάσεις και αποδείξαμε ότι τα Πρακτορεία και τα Καταστήματα μπορούν να βγουν από το αδιέξοδο που τους έχουν οδηγήσει οι καλοπληρωμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΕΗ.
- Επισημάναμε από την πρώτη στιγμή ότι το Δίκτυο δεν αντέχει άλλο και ο ΠΑΣΥΠ-ΔΕΗ είχε προβλέψει έγκαιρα με επιστολές και παραστάσεις ότι οι ελλείψεις σε τεχνογνωσία, υλικά και έμψυχο δυναμικό εντείνεται και πρέπει άμεσα να προχωρήσει η διοίκηση της ΔΕΗ σε επιπλέον προσλήψεις διότι ο κίνδυνος της εργολαβοποίησης και της εντατικοποίησης της εργασίας έχει φτάσει σε ακραία σημεία.
- Εμείς στηρίξαμε με δυναμισμό και συνεχείς προσπάθειες το θέμα των προσλήψεων και απαιτούμε εδώ και πολλά χρόνια την ενίσχυση του διοικητικοοικονομικού και τεχνικού προσωπικού. Να θυμίσουμε μόνο την αντεργατική στάση που κράτησαν το 1993 (στις προσλήψεις αλλά και στις άδικες απολύσεις) τα πρωτοκλασάτα συνδικαλιστικά στελέχη όλων των παρατάξεων.
Ο ΠΑΣΥΠ-ΔΕΗ τότε στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τους απολυμένους συναδέλφους οι οποίοι ευτυχώς δικαιώθηκαν και αποτελούν πλέον την ραχοκοκαλιά της Επιχείρησης και χωρίς αυτούς η ΔΕΗ εργασιακά θα ήταν σε ακόμη πιο τραγική κατάσταση.
- Στο Ασφαλιστικό πολεμήσαμε σκληρά με αντιπάλους τα ΜΜΕ αλλά και τους εκάστοτε αρμόδιους υπουργούς. Όμως κατορθώσαμε να περισώσουμε την αυτοδιάθεση του Ταμείου μας στη νέα πραγματικότητα που δημιουργήθηκε. Επίσης καταφέραμε να υπογραφεί νέα ειδική συλλογική σύμβαση με τους συναδέλφους που εργάζονται στο ασφαλιστικό.
- Είμαστε πάντα δίπλα στους εργαζόμενους στον Ασφαλιστικό μας Φορέα στους Νοσηλευτές, στους γιατρούς, στους συναδέλφους που εργάζονται στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, στις Κατασκηνώσεις, στο διοικητικό προσωπικό, στις συντάξεις σε όσους ματώνουν καθημερινά για να βοηθούν όλους εμάς και να μας παρέχουν τις υπηρεσίες που έχουμε όλοι ανάγκη.
ΖΗΤΑΜΕ
Να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις ώστε να ανασάνει το κουρασμένο προσωπικό από τα εξοντωτικά ωράρια, καθώς και να μπει φρένο στο δουλεμπόριο της απασχόλησης που δημιουργεί απαράδεκτες συνθήκες εργασίας.
- Να ολοκληρωθεί επιτέλους η κατανομή των 25 εκατομμυρίων ευρώ.
- Να σταματήσει η αναίτια λογική στο κλείσιμο των Πρακτορείων και Καταστημάτων εξυπηρέτησης πελατών.
- Να αποδοθούν στη ΔΕΗ τα 3 εκατομμύρια ευρώ που οφείλει το κράτος προς τη ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που παρέχει.
- Να μην αυξηθούν άλλο τα τιμολόγια της Επιχείρησης.
- Να παραμείνει στη κατοχή της ΔΕΗ το 51% και να συνεχίσει να υπηρετεί τον δημόσιο και κοινωνικό της χαρακτήρα της.
- Να περιοριστούν στο ελάχιστο οι στρεβλώσεις από την Οριακή Τιμή του Συστήματος.
- Να αντικατασταθούν άμεσα οι Παλαιές Μονάδες με νέες σύγχρονης και αντιπροσωπευτικότερη τεχνολογίας και να σταματήσει οριστικά το θέατρο του παραλόγου με τα ιδιωτικά συμφέροντα που παρεμποδίζουν έντεχνα την αντικατάσταση τους.
- Να προχωρήσει ταχύτατα το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ με την κατασκευή νέων Μονάδων.
- Να αναπτυχθούν με μεγαλύτερο ρυθμό οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις στο Περιβάλλον.
- Να τηρηθούν με ευλάβεια τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τόσο από την διοίκηση όσο και από το εργαζόμενους ώστε να σταματήσουμε να θρηνούμε άδικα συναδέλφους από εργατικά ατυχήματα.
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
Πιστεύουμε λοιπόν πως ήρθε η ώρα να ανανεώσουμε όχι μόνο το λόγο μας αλλά και την δράση μας ώστε να μην παραμείνουμε θεατές στις ραγδαίες εξελίξεις που έρχονται στο χώρο της ΔΕΗ.
Οι λογικές του φτηνού ακτιβίστικου εντυπωσιασμού πρέπει να περιοριστούν και να μάθουμε επιτέλους να συνεργαζόμαστε όλοι οι σύλλογοι με την καθοδήγηση της Ομοσπονδίας για να ανακτήσουμε με έργα και πράξεις την εμπιστοσύνη των συναδέλφων που δικαιολογημένα μας αμφισβητούν.
- Συνάδελφοι στα Πρακτορεία, στα Ορυχεία ,στα Εργοστάσια ,στο Δίκτυο, στην Εμπορία, στη Διανομή ,στη Μεταφορά στην Παραγωγή, συνάδελφοι Καταμετρητές, Φύλακες μόνο με συν αντίληψη, αλληλεγγύη και ειλικρινή αγωνιστική δράση θα μπορέσουμε να περιφρουρήσουμε τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα μας. Χωρίς την δική σας συμμετοχή δεν μπορούμε να κερδίσουμε τίποτα.
Οφείλουμε λοιπόν να στηρίξουμε όλοι τους αγώνες της Ομοσπονδίας για να απαντήσουμε δυναμικά στους τεχνοκράτες της εξουσίας. Όπως και η Ομοσπονδία οφείλει να σέβεται τον ΠΑΣΥΠ-ΔΕΗ και τους αγώνες του διότι η συμπεριφορά της απέναντι μας τα τελευταία χρόνια είναι άδικη και υπερβολική.
Εμείς στον ΠΑΣΥΠ-ΔΕΗ δεν είμαστε εξαρτημένοι από κανέναν αλλά μόνο από τους εργαζόμενους που μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Από εκείνους εισπράττουμε καθημερινά την ανασφάλεια, την απογοήτευση, την οργή , την κούραση τους και εμείς οφείλουμε να τους προστατεύουμε από τους βολεμένους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Μην ξεχνάτε συνάδελφοι ότι τα εμπόδια τα ξεπερνάμε με δυναμική παρουσία, με ανοικτό διάλογο, με δημοκρατική ευσυνειδησία ,με μαχητικούς αγώνες και μαζική συμμετοχή.
Αντέχουμε στα δύσκολα και προχωράμε μπροστά.
Ο αγώνας συνεχίζεται ακόμα πιο δυναμικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...