Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Οι μνηστήρες και τα αγκάθια της ΔΕΗ

Ταχύτερη αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, εντός του 2011, εξετάζει η κυβέρνηση για να βρεθεί μέρος από τα 4 δισ. ευρώ που ζητά η Τρόικα, αλλά συναντά εμπόδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η επιτάχυνση του σχεδίου πώλησης του 10% ή του 17% της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Η μείωση του ποσοστού συμμετοχής του δημοσίου στο 34% επισήμως έχει προσδιοριστεί για το 2012 και προβλέπει τη διατήρηση του δημοσίου ελέγχου και του management.
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τουλάχιστο δύο επενδυτές. Πρόκειται για την Ιταλική εταιρεία ENEL με την οποία υπάρχει ήδη συμφωνία συνεργασίας για από κοινού επενδύσεις στα Βαλκάνια, αλλά και τη Γερμανική RWE με την οποία στο παρελθόν είχε επιχειρηθεί –ανεπιτυχώς– να υπάρξει συμφωνία για μονάδα λιθάνθρακα.

Οι υπέρμαχοι μίας ταχύτερης κίνησης στο παζλ της ΔΕΗ αναφέρουν ότι η είσοδος επενδυτή έχει το πλεονέκτημα των –ενδεχομένως – καλύτερων επιδόσεων. Η πώληση πακέτων μέσω του ΧΑ προσκρούει στη χαμηλή σήμερα χρηματιστηριακή αξία που θα περιόριζε το όφελος στα 500 εκατ. ευρώ περίπου.

Το ποσό, συνεχίζουν τα ίδια στελέχη, ούτε αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία της ΔΕΗ ούτε είναι κοινωνικά επωφελές. Είναι ίσο με τα έσοδα που μπορούν να έρθουν στα κρατικά ταμεία μέσα σε μία «καλή» χρηματιστηριακά 5ετία μόνο από τα μερίσματα που σήμερα διασφαλίζει το δημόσιο.

Πριν γίνει οτιδήποτε πρέπει να διευθετηθεί η απόφαση της Κομισιόν του 2008 που ζητά το 40% της λιγνιτικής παραγωγής να δοθεί σε τρίτους. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με τις Βρυξέλλες και η συναρμόδια υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ανέφερε πρόσφατα ότι έχει βρεθεί τρόπος.
Άφησε όμως να εννοηθεί ότι αυτό πρέπει να γίνει μετά την αποκρατικοποίηση διότι διαφορετικά θα σημαίνει περαιτέρω μείωση της κερδοφορίας της ΔΕΗ, άρα περαιτέρω απαξίωση της μετοχής της αυτή τη χρονική στιγμή. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, να πεισθούν οι Βρυξέλλες ότι η μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στη ΔΕΗ περιορίζει ή αναιρεί την ανάγκη μείωσης της λιγνιτικής παραγωγής, αφού θα υπάρξει και άλλος επενδυτής.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι αν κλείσει η διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. υπάρχει ένας παραπάνω λόγος επίσπευσης της διαδικασίας αποκρατικοποίησης. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι αντιρρήσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, αλλά και η αποτίμηση και αποζημίωση της επιχείρησης για το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς του 30% από την ΔΕΠΑ. Επίσης η ΔΕΗ εγείρει από το 2003 ακόμη απαιτήσεις για την αποζημίωση της για τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...