Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Ειδική επιτροπή για την αποτίμηση της αξίας της ΔΕΗ συγκροτεί το ΤΕΕ

Τη σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει την οικονομική και κοινωνική αξία της ΔΕΗ προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκο Φωτόπουλο.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Σπιρτζής: «Το ΤΕΕ, ανταποκρινόμενο στο ρόλο του ως Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας, αποφάσισε να συγκροτήσει ειδική επιτροπή, η οποία - σε σύντομο χρονικό διάστημα και με απολύτως υπεύθυνο και τεκμηριωμένο τρόπο - θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους, θα αποτιμήσει την εθνική, οικονομική και κοινωνική αξία της επιχείρησης και θα εκπονήσει μελέτη, για την πιο συμφέρουσα λύση για τον Πολίτη και για τη χώρα, την οποία και θα δημοσιοποιήσει. Οποιαδήποτε άλλη, εσπευσμένη και μη μελετημένη απόφαση, διακυβεύει εξαιρετικά σημαντικά εθνικά συμφέροντα και απειλεί την οικονομία της χώρας στο σύνολό της. Για τους λόγους αυτούς θα καλέσουμε όλους τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους στο θέμα, να συνδράμουν το ΤΕΕ και την υπό συγκρότηση επιτροπή, ώστε να εκπληρώσει το έργο της νηφάλια και πολύπλευρα καταθέτοντας τόσο τα δεδομένα που διαθέτουν όσο και τις απόψεις τους, σε σύντομο χρόνο»

Κατά τον Πρόεδρο του ΤΕΕ η επιτροπή η οποία συγκροτείται για τη μελέτη του θέματος, θα αξιοποιήσει τα συμπεράσματα των τομεακών προσυνεδριακών διαδικασιών και του Συνεδρίου που διοργάνωσε για τον Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό, τον Μάρτιο του 2010. Επίσης, θα λάβει υπόψη της όλα τα αναγκαία στοιχεία από τη ΔΕΗ και τη διοίκησή της, τα συναρμόδια υπουργεία, τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΡΑΕ, ώστε να αποτιμήσει τις διάφορες παραμέτρους, για να απαντήσει στο ένα και καίριο ερώτημα: τι συμφέρει τον πολίτη αυτής της χώρας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δήλωσε ότι το συνδικάτο ζήτησε τη συνάντηση με την ηγεσία του ΤΕΕ, «όχι μόνο γιατί επιδιώκει να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση της τελευταίας μεγάλης δημόσιας επιχείρησης στη χώρα μας, αλλά, κυρίως, για να αποτραπούν οι δραματικές επιπτώσεις στους καταναλωτές, απ’ την περαιτέρω μετοχοποίησή της».

Ειδικότερα τόνισε ότι «θέση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι πως το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να διατεθεί προς κερδοσκοπία, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις θα τις πληρώσει ο καταναλωτής, όπως, άλλωστε, συνέβη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες όπου τα προηγούμενα χρόνια ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας ιδιωτικοποιήθηκε».

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αλλάξει στάση η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, απάντησε πως αυτό «θα ήταν δυνατόν αν η κυβέρνηση πετύχει φθηνότερο απ’ ότι σήμερα ρεύμα στους καταναλωτές, κάτι το οποίο - όπως δείχνουν τα στοιχεία απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης - είναι αδύνατον».

ΠΗΓΗ: www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...