Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Κύκλοι υπουργείου Οικονομικών: Νέο μνημόνιο με νέα μέτρα

Το ενδεχόμενο υπογραφής νέου μνημονίου, ή επέκταση του ισχύοντος, αφήνουν ανοιχτό κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών στην περίπτωση που η Ελλαδα λάβει νέο δάνειο από τον μηχανισμό στήριξης.

Μόνο για το 2012 η χώρα μας πρέπει να βρει 27 δισ. ευρώ, είτε από τις αγορές, είτε από τον μηχανισμό, ενώ ένα μεγαλύτερο πόσο θα χρειαστεί για το 2013.

Το πρακτορείο Bloomberg την Κυριακή ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να ζητήσει εγγυήσεις περιουσιακών στοιχείων ή εσόδων από πωλήσεις, προκείμενου να δώσει στην Ελλάδα νέο δάνειο.

«Εξαιρετικά απίθανη η έξοδος κράτους από το ευρώ»
Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι κανένα κράτος – μέλος της ευρωζώνης δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ εξέφρασε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησηςStandard & Poor’s.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι κανένα μέλος της ΟΝΕ δεν θα εγκαταλείψει την Ένωση» ανέφερε αναλυτής της S&P λίγο μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. «Αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο, και εξαιρετικά πολύπλοκο από νομική άποψη» πρόσθεσε.

“Οι ανεπτυγμένες οικονομίες να μειώσουν τα ελλείμματά τους”
Οι πλέον ανεπτυγμένες οικονομίες, ιδίως αυτές της Ευρώπης, οφείλουν να βελτιώσουν «σταδιακά» την κατάσταση των προϋπολογισμών τους, τόνισε από την πλευρά του τη Δευτέρα ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

«Η κατάσταση του προϋπολογισμού στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα πρέπει να βελτιωθεί σταδιακά” σημείωσε.

Στην Αθήνα η τρόικα την Τρίτη
Στο μεταξύ, την Τρίτη φτάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόϊκας, για τον τελικό έλεγχο και τις επιδόσεις της κυβέρνησης.

Στην καυτή ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν ζητήματα όπως οι αποκρατικοποιήσεις, οι εργασιακές σχέσεις, η φοροδιαφυγη, και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015, η παρουσίαση του οποίου αναβλήθηκε για λίγες ακόμα μέρες.

Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, εκτιμά ότι είναι πιθανή η έξοδος της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας από την ευρωζώνη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Στην σκιά των αντιδράσεων για το άρθρο του Spiegel με τίτλο «Η Ελλάδα σκέφτεται την έξοδο από το Ευρώ», το οποίο έκανε το γύρο του κόσμου προκαλώντας – κατά ορισμένους αναλυτές – ακόμη και διακυμάνσεις στην τιμή του Ευρώ, ο σημαντικότερος ίσως σύμβουλος της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, Λαρς Φελντ, μιλάει αποκλειστικά στον Αλέξη Παπαχελά και αποκαλύπτει στους Νέους Φακέλους ποια είναι η αλήθεια για το τι πραγματικά θέλουν οι Γερμανοί, αλλά και ποια περιμένουν ότι θα είναι τα επόμενα βήματα της Ελλάδας.

ΠΗΓΗ: http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...