Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ακόμα περισσότεροι οι "τζαμπατζήδες" του ρεύματος

Εκρηκτικές διαστάσεις τείνει να λάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, η αδυναμία, ακόμα και η συνειδητή άρνηση, των καταναλωτών ρεύματος να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους στις εταιρείες λιανικής, της ΔΕΗ περιλαμβανομένης.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στελέχη των ιδιωτικών εταιρειών λιανικής ρεύματος, οι «τζαμπατζήδες», προφανώς και λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν αυξηθεί κατά πολύ, φτάνοντας σήμερα ακόμα και στα επίπεδα του 10% των πελατών. Υπάρχει μάλιστα ο φόβος ότι από τη στιγμή που οι ιδιωτικές εταιρείες θα αναλάβουν και την είσπραξη δημοτικών τελών, ΕΡΤ κ.λπ., το πράγμα θα γίνει δυσκολότερο και το φαινόμενο θα ενταθεί.
Από την άλλη, η ΔΕΗ λόγω σοβαρής έλλειψης προσωπικού δείχνει να μην προλαβαίνει να ανταποκριθεί στα αιτήματα των ιδιωτικών εταιρειών για διακοπή παροχής σε «μπαταχτσήδες» πελάτες τους, αλλά και στις δικές της αντίστοιχες ανάγκες, καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί οι περιπτώσεις που, μετά από μια περίοδο ανοχής, δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η διακοπή ηλεκτροδότησης.
Οι εκτιμήσεις ανθρώπων του κλάδου κατατείνουν στο ότι, όσο αυξάνονται τα «φέσια», τόσο οι ιδιωτικές εταιρείες θα καθυστερούν και οι ίδιες τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη ΔΕΗ για τα τέλη δικτύου, στο ΔΕΣΜΗΕ κ.λπ. «Και αν δεν το κάνουν οι μεγάλες που διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια, μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και πολλές μικρότερες» αναφέρεται χαρακτηριστικά από συνομιλητή του energypress.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν της πραγματικής αδυναμίας η οποία αφορά κυρίως τους επαγγελματίες που «φυτοζωούν» ή αναγκάζονται να κλείσουν τα καταστήματά τους, υπάρχουν και οι κατά σύστημα «μπαταχτσήδες» καταναλωτές οι οποίοι αξιοποιούν το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον περισσότεροι του ενός πάροχοι, καθώς και το ότι δεν λειτουργεί ακόμα πλήρως το σύστημα ενημέρωσης για το «ιστορικό» κάθε πελάτη.
Αυτό που παρατηρείται δηλαδή είναι το εξής: καταναλωτές που προμηθεύονται ρεύμα από μια εταιρεία να μην εξοφλούν τους λογαριασμούς τους, να εξαντλούν τα περιθώρια που εκ των πραγμάτων τους δίνονται και, όταν φτάνουν στο σημείο όπου απειλούνται με διακοπή ρεύματος ή ακόμα και όταν έχει διακοπεί το ρεύμα τους, να απευθύνονται σε άλλη εταιρεία, να συνδέονται μαζί της, να «φεσώνουν» και αυτήν κ.ο.κ.
Η πρακτική αυτή είναι εφικτή καθώς μόλις τώρα άρχισαν να τηρούνται στοιχεία με την καταναλωτική συμπεριφορά και τα πιθανά χρέη κάθε πελάτη προς τους προηγούμενους παρόχους, έτσι ώστε να ενημερώνονται οι εταιρείες πριν προχωρήσουν σε σύμβαση μαζί του.
Το ζήτημα απασχολεί έντονα και τη ΔΕΗ η οποία, πέραν των δικών της πελατών, δέχεται τις περισσότερες φορές τους καταναλωτές που φεύγουν «κακήν κακώς» από τους ιδιώτες και βρίσκουν εκ νέου «καταφύγιο» στη ΔΕΗ της οποίας απαξιώνουν το πελατειακό χαρτοφυλάκιο.
Σε μια προσπάθεια ελέγχου της κατάστασης, έχει αποφασιστεί η δημιουργία ενός μητρώου καταγραφής των κακοπληρωτών που θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα του τραπεζικού «Tειρεσία». Στο μητρώο αυτό, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, θα έχουν πρόσβαση όλοι οι προμηθευτές, γεγονός που θεωρείται ικανό να περιορίσει σημαντικά το φαινόμενο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως και ανεξάρτητα από την προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο με τη δημιουργία «ηλεκτρικού Τειρεσία», υπάρχει ένα ακόμα μεγάλο ποσοστό ανεξόφλητων λογαριασμών που προέρχεται όχι από κακοπληρωτές αλλά από νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη ζωής και από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω της οικονομικής κρίσης. Αναμένεται δε να αυξηθούν όσοι δηλώνουν αδυναμία πληρωμής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προβλέψεις της ΔΕΗ για απλήρωτους λογαριασμούς ήταν στο τρίμηνο αυξημένες σχεδόν κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας τα 45 εκατ. ευρώ, εξέλιξη η οποία παραπέμπει σε ποσό κοντά στα 200 εκατ. ευρώ για όλο το έτος.
Πρέπει επιπλέον να αναφερθεί ότι με το νέο Κώδσικα Προμήθειας που έχει ετοιμάσει η ΡΑΕ θα υπάρχει πλέγμα προστασίας ευάλωτων και ενεργειακά φτωχών καταναλωτών, πράγμα που θεωρείται ότι θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις επισφάλειες της ΔΕΗ και των υπόλοιπωβν εταιρειών λιανικής πώλησης ρεύματος.
ΠΗΓΗ:http://www.energypres.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...