Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

  • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ή ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ
  • ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Ή ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
  • ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ή ΤΕΛΜΑ

Συναδέλφισες-οι

Σήμερα αναλαμβάνουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά την ανάγκη ενημέρωσης τη δέσμευση να αφυπνίσουμε όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ αλλά κυρίως την ελληνική κοινωνία για το «ξεπούλημα» της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας. Αν θέλουμε να σωθεί η ΔΕΗ πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας.

Σήμερα η κυβέρνηση του μνημονίου και της Τροϊκας παίζει με τις αντοχές μας, παίζει με τη νοημοσύνη μας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι ίδια με τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1993 (που πολλοί από εμάς την νιώσαμε με διώξεις), ίδια με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ που άλλα έλεγαν, άλλα πίστευαν και άλλα έπραταν.

Αυτή η κυβέρνηση που από τα «λεφτά υπάρχουν» καταλήγει στο λογική του ξεπουλήματος και της υποθήκευσης κάθε αναπτυξιακής πορείας.

Στη ΔΑΚΕ παρά ίσως διαφωνίες προσέγγισης πάντα στεκόμαστε στο ύψος το περιστάσεων, χωρίς ταλαντεύσεις με σταθερές, με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων και δίχως να υπολογίζουμε τι απόχρωση έχει η κυβέρνηση. Αντίπαλοί μας πάντα ήταν τα προβλήματα και οι προβληματισμοί των συναδέλφων.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε να αντιμετωπίσουμε εκτός από την ασφυκτική καθημερινότητα και τα σημερινά δεδομένα, ένα ασφαλιστικό που καταρρέει με ευθύνη της κυβέρνησης. Παρανομούν μη τηρώντας τους νόμους που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε και δεν καλύπτει τα χρήματα του πάγιου πόρου. Το ασφαλιστικό μας κεφάλαιο εκταμιεύει δικά μας λεφτά και δική μας περιουσία και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται άστοχα και με βάση επιλογές που δεν είναι δικές μας.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ΣΣΕ που αμφισβητούνται στο σύνολο τους, βλέπουμε να μην προχωρούν οι προσλήψεις προσωπικού οδηγώντας στη εργασιακή και ασφαλιστική συρρίκνωση.

Σήμερα καταθέτουν προτάσεις απόσχισης και θυγατρικών στις οποίες καλούμαστε να στηρίξουμε τα αυτονόητα: «Ενιαίες εργασιακές και ασφαλιστικές σχέσεις».

Μιλάμε για ανταλλαγές λιγνιτικής ισχύος.

Αν θέλουν οι ιδιώτες ας βάλουν εκατομμύρια ευρώ να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξης και να μπούν στη παραγωγή ρεύματος. Δεν νοείται όμως να προσπαθούν να γίνουν μεσάζοντες ή να αγοράζουν εξευτελιστικά τη περιουσία μας.

Μέσα σε όλα αυτά έρχονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού που ανακοινώνει «ανεύθυνα» και «υποκριτικά» την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ κατά 17%.

Τι σημαίνει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ για τον Έλληνα καταναλωτή και τι για μας τους εργαζομένους ;

Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό. Η τιμή μονάδος της ΔΕΗ είναι σήμερα από τη χαμηλότερη στη Ευρώπη. Όπου έγινε ιδιωτικοποίηση η αύξηση άγγιζε το 89%. Ένα ακόμα σημείο κοινωνικής πολιτικής θα εξανεμιζόταν.

«Αν κάποιος μας αποδείξει ότι διαλύοντας ή ιδιωτικοποιώντας τη ΔΕΗ θα έχουμε φθηνότερη KWh εμείς θα συμφωνήσουμε να ιδιωτικοποιηθεί σήμερα».

Θα βάλουν έμμεσα αλλά ουσιαστικά χέρι οι ιδιώτες στον ορυκτό πλούτο της χώρας (λιγνίτες) στο φυσικό πλούτο (νερά) και θα εξανεμισθεί μέρος της εθνικής υπόστασης. Σήμερα η τιμή της μετοχής είναι στο χειρότερο σημείο. Θα εισπράξουν 400-450 εκατ.ευρώ που αντιστοιχούν σε 1-1,5 έτος κέρδος της επιχείρησης.

Αν δεν είναι αυτό ξεπούλημα τότε ποιο είναι ;

Για μας τους εργαζόμενους θα είναι η αρχή του τέλους και μάλιστα χωρίς επιστροφή.

Η περαιτέρω μετοχοποίηση σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση με ότι αυτό συνεπάγεται στο εργασιακό καθεστώς, εργασιακές σχέσεις, ΚΚΠ/ΔΕΗ σε αμφισβήτηση «εργασιακός μεσαίωνας». Κυρίως όμως αμφισβητείται η ασφαλιστική μας περιουσία, το ασφαλιστικό μας (η υγειονομική περίθαλψη, οι συντάξεις).

Το ερώτημα είναι αν θα το επιτρέψουμε.

Αν επιτρέψουμε στη κυβέρνηση του «μνημονίου» και της «Τροϊκας» να υποδουλώσει τη σκέψη και την αγωνιστικότητά μας.

Ζητάμε τη συναίνεση της κοινωνίας. Θα αποδείξουμε ότι η κυβέρνηση είναι μόνη της και δεν εκφράζει το «λαϊκό αίσθημα».

Καλούμαστε να αποδείξουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε, να αντισταθούμε στον εξευτελισμό και στην ισοπέδωση της νοημοσύνη μας.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις σας ζητώ να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων συμμετέχοντας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ – ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ

ΕΥΓΕΝΙΟΣ (ΣΑΚΗΣ) ΚΟΛΛΑΤΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...