Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Αποκρατικοποίηση ΔΕΗ: Οι μονάδες ανήκουν στην επιχείρηση και όχι στο δημόσιο

Με όποιον άνθρωπο της ΔΕΗ συζητήσει δημοσιογράφος τις τελευταίες ημέρες θα λάβει την ίδια απάντηση, σε σχέση με την κυοφορούμενη περαιτέρω αποκρατικοποίηση της επιχείρησης όπως αυτή έχει περιγραφεί στο πρόγραμμα της κυβέρνησης. Εκείνο που επισημαίνεται με προσεκτική διατύπωση από την πλευρά της ΔΕΗ είναι ότι υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο στόχων της κυβέρνησης, δηλαδή της πώληση μετοχών ή/και μονάδων.

Η διαφορά αυτή είναι ότι οι μετοχές είναι περιουσία του δημοσίου και φυσικά μπορεί να τις διαθέσει όπως αποφασίσει, ενώ οι μονάδες είναι περιουσία της ΔΕΗ και πιθανή πώλησή τους, θα πρέπει να αποφασιστεί από το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαδικασία.

Δηλαδή, θα πρέπει να προηγηθεί η εύλογη αποτίμηση, πιθανότατα να υπάρξει απόφαση έκτακτης γενικής συνέλευσης και στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία, που όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά θα αποφέρει στα ταμεία του δημοσίου το 51% των πιθανών εσόδων και όχι το σύνολο της αξίας των μονάδων που θα πουληθούν.

Βεβαίως την ίδια στιγμή, η πλευρά της ΔΕΗ βλέπει μέσω της διαδικασίας πώλησης των μονάδων μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να λυθεί – με μία τολμηρή είναι η αλήθεια κίνηση – το θέμα με την Κομισιόν για τους λιγνίτες. Και μάλιστα με το βέλτιστο δυνατό τρόπο εφόσον υπάρξει ένας «έντιμος συμβιβασμός» και των δύο πλευρών.

Αγορά

Την ίδια στιγμή πάντως εκφράζονται και άλλοι προβληματισμοί από την πλευρά της αγοράς σε σχέση με τη διαδικασία πώλησης μεριδίου και μονάδων της ΔΕΗ. Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία είναι το due diligence, που όμως με τη σειρά του προϋποθέτει αφενός την επίλυση του θέματος της ΔΕΠΑ αφετέρου την ολοκλήρωση του τρίτου πακέτου για τη ΔΕΗ. Εάν δε δημιουργηθεί η θυγατρική της ΔΕΗ για τα δίκτυα και δεν υπάρξει μια αποτύπωση του βιβλίου παγίων των δικτύων δεν μπορεί να υπάρξει πώληση μετοχών, τονίζει χαρακτηριστικά πηγή της αγοράς.

Και βέβαια εάν δεν προηγηθεί η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και η αποτίμηση και αποπληρωμή της περίφημης option της ΔΕΗ, καμία από τις δύο αποκρατικοποιήσεις δεν μπορεί να προχωρήσει.

Μάλιστα καθώς για τη ΔΕΗ οι εκκρεμότητες είναι εξαιρετικά πιο σύνθετες, για αυτό το λόγο, εκτιμάται ότι υπήρξε και μετάθεση της διαδικασίας για το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

Άλλες πηγές της αγοράς εμφανίζονται ακόμη πιο απαισιόδοξες και θεωρούν ότι η πώληση μετοχών εάν δεν περιλαμβάνει μια συμφωνία για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού τότε είναι απίθανο έως αδύνατο να βρεθεί ενδιαφερόμενος αγοραστής.

Και οι ίδιες πηγές λένε χαρακτηριστικά ότι είναι «πολύ δύσκολα τα πράγματα για την πώληση μετοχών».

ΠΗΓΗ:www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...