Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Γ. Παπανδρέου: Δεν απεμπολούμε τον έλεγχο της ΔΕΗ

«Δεν απεμπολούμε τον έλεγχο της ΔΕΗ» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός σχετικά με την προωθούμενη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου του Δημοσίου στην Επιχείρηση από το 51% στο 34% και αρνήθηκε παράλληλα ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις για το προωθούμενο σχέδιο.


Απαντώντας σε σχετικη επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «κρίση έχει η χώρα και όχι η κυβέρνηση». Νωρίτερα, αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι μια σειρά υπουργών λέει όχι στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και διερωτήθηκε αν αυτή αποτελεί επιβολή της τρόικας.

«Αυτοί οι υπουργοί που διαφωνούν δημοσίως με τη θέση σας έχουν θέση στην κυβέρνηση; Για ποιο λόγο σήμερα δίνουμε το 17%, τι θα εισπράξουμε; Ποια είναι η προσδοκία σας; Για ψίχουλα δεν μπορεί να δοθεί η ΔΕΗ», είπε χαρακτηριστικά, και απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό τόνισε: Για ποιο λόγο δεν ακούτε τους συνδικαλιστές -δικοί σας είναι όλοι, το μισό υπουργικό και την ΚΟ σας ομάδα;».

Απαντώντας, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι «το 17% του μετοχικού κεφαλαίου, δεν μετριέται σε στενά δημοσιονομικά μεγέθη» και κάλεσε το συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ να στηρίξει το πλαίσιο «που αναβαθμίζει τη ΔΕΗ στην περιφέρεια και στην ΕΕ».

Οπως είπε, γίνεται στροφή στην ενεργειακή πολιτική και έχει αλλάξει πλήρως ο ενεργειακός προσανατολισμός της χώρας. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για ιδιωτικές επενδύσεις στις ΑΠΕ, που στο μέλλον θα δημιουργήσουν 100.000 νέες θέσεις εργασίας ΑΠΕ και θα αγγίξουν τα 15,20 δισ. ευρω τη δεκαετία 2010-2020.

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως η ΔΕΗ θα παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτόν τον σχεδιασμό και πως η μερική μετοχοποίησή της θα δημιουργήσει στρατηγικής σημασίας σχέσεις, με τις οποίες θα αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

«Η παρουσία επενδυτών», πρόσθεσε, «θα διασφαλίσει ότι κανένας δεν διαχειρίζεται τις επιχειρήσεις πελατειακά, με πρόσληψη ημετέρων, φεσώνοντας τον ελληνικό λαό».

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι η μετοχική συνθεση -με τη συμμετοχή του Δημοσίου- διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει απεμπολή ελέγχου αλλά θα παρέχονται δημόσιες υπηρεσίες για τον πολίτη.

Γ. Καρατζαφέρης: Υπάρχει κρίση στην κυβέρνηση

Λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο ο κ. Καρατζαφέρης επέμεινε στις ενδοκυβερνητικές αντιρρήσεις που προβάλλονται για το ζήτημα. «Πως νομιμοποιούνται οι υπουργοί σας να διαφοροποιούνται; Όταν κορυφαίο στέλεχός σας λέει ότι «δεν φεύγουμε από το 51%» και εσείς μας λέτε αυτά που μας λέτε, υπάρχει κρίση», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

«Προϊστάμενος τζιτζιφιόγκων ο υποικ; Αν το έλεγε κόμμα της αντιπολίτευσης τι θα είχε γίνει», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, κάλεσε τον πρωθυπουργό να φέρει το θεμα σε Διακομματική Επιτροοπή, «να το περάσετε αν μπορείτε με αυξημένη πλειοψηφία». «Δεν πουλάς σε κρίση, σε κρίση αγοράζεις», κατέληξε.

Κατά τη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί μέσα από διάλογο και μίλησε για διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό. «Στα υπουργικά συμβούλια όχι μόνο δέχομαι, αλλά απαιτώ από τους υπουργούς να εκφράσουν τη γνώμη τους», σημείωσε.

Επανέλαβε επίσης πως δεν απεμπολείται ο δημόσιος έλεγχος της ΔΕΗ «σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο και τη σωστή επιχειρηματική πρακτική».

ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...