Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση του ΤΑΥΤΕΚΩ

Την ποινική διερεύνηση σειράς καταγγελιών που αφορούν το Ταμείο Aσφάλισης Yπαλλήλων Tραπεζών και Eπιχειρήσεων Kοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και έχουν στο επίκεντρό τους το Ταμείο της ΔΕΗ ζήτησε χθες από την Εισαγγελία Αθηνών η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αθ. Δρέττα, με εντολή του αναπληρωτή υπουργού κ. Γ. Κουτρουμάνη. Οι υποθέσεις αφορούν τη συνολική λειτουργία του ασφαλιστικού οργανισμού και επιμέρους τομείς της διοικητικής λειτουργίας του, της απονομής των συντάξεων και της απόδοσης ιατροφαρμακευτικών δαπανών. Ειδικότερα, αφορούν:

Τη διαδικασία έγκρισης και πληρωμής δαπανών των φυσικοθεραπειών στον Τομέα Ασθένειας Προσωπικού ΟΤΕ. Από το ανωτέρω πόρισμα προκύπτουν ποινικά αδικήματα -όπως αναλυτικά αναφέρονται στο τέλος της εισήγησης- για διοικητική υπάλληλο του οργανισμού, η οποία παραιτήθηκε λόγω συνταξιοδότησης μετά την ολοκλήρωση της ΕΔΕ και πριν από την άσκηση πειθαρχικής δίωξης. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι η υπάλληλος υπέπεσε σε ποινικά αδικήματα όπως: α) πλαστογραφία μετά χρήσης σχετικά με τη νόθευση αποφάσεων, β) απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Ταμείου, με την εν γνώσει παράσταση ψευδών γεγονότων, ως αληθινών, δηλαδή την είσπραξη μη πραγματοποιηθεισών δαπανών θεραπείας ή δαπανών, καθ’ υπέρβαση των δικαιουμένων, για την ίδια και για τρίτους. Το συνολικό όφελος υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Επίσης, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν με την ανάθεση νομικών υποθέσεων και τον τρόπο πληρωμής τους από τον πρώην ΟΑΠ-ΔΕΗ σε εξωτερικούς συνεργάτες δικηγόρους κατά τα έτη 2005-2009, κατά παράβαση των καταστατικών διατάξεων του φορέα. Η υπόθεση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, αφορά τον δικηγόρο Σταύρο Σπηλιά, του οποίου η συνολικά αιτούμενη αμοιβή 145.000 ευρώ, την οποία ζήτησε από το Ταμείο για νομική υπόθεση που του ανατέθηκε, απαιτούσε να ακολουθηθεί η διαδικασία του ανοιχτού διαγωνισμού και όχι της απευθείας ανάθεσης με ιδιωτικό συμφωνητικό, όπως έγινε.

Παραβάσεις εντοπίστηκαν και σε εντολές χρηματικών ενταλμάτων, έτους 2010, ποσού 449.648,92 ευρώ, που αφορούν τη Διεύθυνση Ασφάλισης - Παροχών των Τομέων Επικουρικής Ασφάλισης ΕΤΒΑ, Ασθένειας Προσωπικού ΕΤΒΑ, Πρόνοιας και Ασθένειας Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας, Πρόνοιας Προσωπικού Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας και Ασθένειας Προσωπικού Ασφαλιστικής Εταιρείας Η ΕΘΝΙΚΗ, σχετικά με την «έγκριση εκταμιεύσεων βάσει προϋπολογισμού 2009 για το α΄ εξάμηνο του 2010, συνολικού ύψους δαπάνης κλάδου ασθενείας 879.978,32 ευρώ». Επίσης καταγγέλλονται παραβάσεις στον έλεγχο οικονομικής χρήσης 2006 στον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΗΣΑΠ.

Χαρακτηριστικές είναι και οι παραβάσεις που αφορούν την απώλεια πρωτότυπων τιμολογίων της Ψυχιατρικής Κλινικής Λυράκου Α.Ε. στον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Πρόνοιας και Ασθένειας Προσωπικού ΔΕΗ, ποσού 7.108,90 ευρώ, αλλά και παραβάσεις που αφορούν τις οικονομικές χρήσεις 2003 έως και 2007 στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ.

Στον φάκελο των στοιχείων περιλαμβάνονται ακόμη παραβάσεις που αφορούν τη μη πληρωμή διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων από το ΤΕΑΠΑΠ ΔΕΗ, παραβάσεις που αφορούν τη χορήγηση συντάξεων σε ασφαλισμένους του ΤΑΠ ΔΕΗ που ζημίωσαν το Ταμείο, με αποτέλεσμα να χορηγούνται ποσά συντάξεων μεγαλύτερα των νόμιμων προβλεπομένων, όχι μόνο από το 1995 και μεταγενέστερα, αλλά και για όσες χορηγήθηκαν από το 1992 έως το 1995, με την ύπαρξη πλαφόν. Με απόφασή του το Δ.Σ. του ΟΑΠ-ΔΕΗ, χωρίς να έχει την αρμοδιότητα, δημιούργησε μεγάλη οικονομική ζημία στο Ταμείο, διότι τα ποσά αυτά δεν αναζητήθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...