Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ

Προς τα «πίσω» μεταφέρεται η διαδικασία προσαρμογής των δαπανών μισθοδοσίας της ΔΕΗ προς την κυβερνητική κατεύθυνση, όπως αυτή εκφράστηκε με την «περίφημη» επιστολή Παπακωνσταντίνου προς τη διοίκηση της επιχείρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με τις υπόλοιπες εισηγμένες ΔΕΚΟ, η «φόρμουλα» προσαρμογής, δηλαδή το σχετικό πακέτο μέτρων, που θα προτείνει η ΔΕΗ στο υπουργείο Οικονομικών, δεν θα αποσταλεί πριν το τέλος Φεβρουαρίου. Με βάση τα όσα θα συζητηθούν τότε με το οικονομικό επιτελείο, θα οριστεί Γενική Συνέλευση (για να ληφθούν αποφάσεις) που προβλέπεται
για μετά το Μάϊο. Με την παρούσα μάλιστα πολιτική ρευστότητα θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίζει κανείς ποιες θα είναι τότε οι συνθήκες υπό τις οποίες θα κληθεί να αποφασίσει η Συνέλευση των μετόχων.

Τι θα περιλαμβάνει όμως το «πακέτο προσαρμογής;».
Σίγουρα όχι ένα νέο μαχαίρι στους μισθούς της επιχείρησης καθώς και η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει ένα νέο μέτωπο, στο βαθμό μάλιστα που έχουν ήδη γίνει σημαντικές περικοπές.
Υπάρχουν όμως στη ΔΕΗ πολλά περιθώρια ήπιων προσαρμογών, δηλαδή μείωσης της σπατάλης και αυτά θα είναι τα βασικά μέτρα που θα προβάλει η ΔΕΗ ως κινήσεις μείωσης του συνολικού μισθολογικού κόστους. Κάποιες από τις κινήσεις αυτές έχουν ήδη δρομολογηθεί ενώ την περίοδο αυτή η διοίκηση σε συνεργασία με τους εργαζόμενους αναζητά όλες τις πιθανές πηγές εξοικονόμησης, δηλαδή όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «όλες τις τρύπες από τις οποίες υπάρχουν διαρροές πόρων».
Τέτοιες τρύπες είναι οπωσδήποτε οι «ψευδείς» ή μη απαραίτητες υπερωρίες, τα αδικαιολόγητα εκτός έδρας, οι ανεξέλεγκτες εργολαβίες, οι συμβάσεις απασχόλησης κ.λπ.
«Ήδη, η επιχείρηση είναι πλέον πολύ φειδωλή σε υπερωρίες και σε εκτός έδρας, ενώ η προσπάθεια που γίνεται εσωτερικά είναι να υπάρξει ένα γενικό νοικοκύρεμα, ώστε να μην ξεπερνά κανείς το πλαφόν των 5.800 ευρώ μεικτών αποδοχών», λέει κορυφαίο στέλεχος. Αρκετές ημέρες μάλιστα πριν φτάσει η επιστολή Παπακωνσταντίνου, στις επαφές που μεσολάβησαν μεταξύ της διοίκησης και του εποπτεύοντος υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας με το υπ. Οικονομικών, το τελευταίο ενημερώθηκε τόσο για τις περικοπές που έχουν ήδη γίνει, (αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει ένα νέο «μαχαίρι» στη ΔΕΗ), όσο και για το πρόγραμμα εξορθολογισμού των υπερωριών που εφαρμόζει η διοίκηση Ζερβού.
Το πρόγραμμα προσαρμογής φαίνεται ότι έχει την υποστήριξη της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ οι επικεφαλής της οποίας έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να γίνουν οι κινήσεις εξυγίανσης προκειμένου να «γλιτώσουν» μια νέα καθίζηση των τακτικών απολαβών των εργαζομένων της επιχείρησης. "Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ μέσα στο 2010 έχουμε ήδη απωλέσει 220 εκατ. ευρώ, με το 49% μάλιστα από αυτό να πηγαίνει στις τσέπες των μετόχων, αφού το Δημόσιο ελέγχει μόνο το 51% της εισηγμένης επιχείρησης. Πλέον εμείς δεν πρόκειται να πληρώσουμε από τις τακτικές μας αποδοχές ούτε σέντ παραπάνω, και καλό είναι η κυβέρνηση να το λάβει αυτό σοβαρά υπόψιν, γιατί διαφορετικά είμαστε έτοιμοι για όλα", λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος.

ΠΗΓΗ: www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...