Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ προσπαθεί να εμφανισθεί … αντιμνημονιακός

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για το Μνημόνιο, αλλά και στη στάση που τηρούν τα υπόλοιπα κόμματα άσκησε ο γραμματέας της ΠΑΣΚΕ και πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.
«Η κατ’ εφαρμογή του μνημονίου ασκούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές, τις ιδέες και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι η πολιτική για την οποία στρατευτήκαμε, αγωνιστήκαμε, ψηφίσαμε» τόνισε.
Πρόσθεσε δε ότι «προκαλεί τους πολίτες και ιδίως τους ανθρώπους της εργασίας η συμπεριφορά του πολιτικού προσωπικού αλλά και των διαφόρων φορέων αντιπροσώπευσης συμφερόντων καθώς -την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού -όχι μόνο δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους αλλά είτε τις μεταθέτουν, είτε με τους μηχανισμούς χειραγώγησης της κοινής γνώμης επιχειρούν να τις μετατρέψουν σε ενοχές, συνενοχές και φοβίες.»
Ο ίδιος απηύθυνε πρόκληση-πρόσκληση στον πρωθυπουργό, αναφερόμενος σε σχόλια Μέσων Ενημέρωσης, με τα οποία όπως είπε δεν συμφωνεί, για τη ρήση «Λεφτά υπάρχουν»:
«Βεβαίως υπάρχουν και είναι πολλά αλλά δεν βρίσκονται στα Δημόσια Ταμεία ούτε στις τσέπες των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων. Ο πρωθυπουργός, όμως, θα πρέπει να δείξει με πράξεις και πολιτικές ότι γνωρίζει ότι τα λεφτά αυτά βρίσκονται στις τσέπες των εχόντων και κατεχόντων, στην παραοικονομία, στην φοροδιαφεύγουσα, φοροκλέπτουσα, εισφοροδιαφεύγουσα επιχειρηματικότητα,στους ραντιέρηδες και στους έχοντες τεράστια περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό» τόνισε.
Αναφερόμενος στη ΝΔ και την αντιμνημονιακή ρητορική της, είπε ότι είναι γεμάτη φαρισαϊσμό, λαϊκισμό, υποκρισία και «χαϊδεύει» τα αφτιά των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων.
«Οι μαγικές συνταγές μηδενισμού του ελλείμματος σε ένα χρόνο προκαλούν θυμηδία, καθώς είναι προφανές ότι στις επιλογές του κόμματος της ΝΔ κυριαρχεί η ανάγκη επανασυσπείρωσης του σκληρά κομματικού ακροατηρίου της και ουδόλως οι ανάγκες της χώρας και η ανάκτηση της αξιοπιστίας της που η νεοδημοκρατική διακυβέρνηση κυριολεκτικά καταρράκωσε».
Αναφερόμενος στα κόμματα της Αριστεράς είπε ότι οι πολιτικές τους κινούνται ανάμεσα στην σύγχυση και την αμηχανία και ότι παρά την ύπαρξη ουσιωδών διαφορών μεταξύ τους, τείνουν να συγκλίνουν στο γενικό καταγγελτικό λόγο χωρίς πρόταση διεξόδου και προοπτικής.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη της αλλαγής του θεσμικού ρόλου και της πολιτικής της ΕΚΤ και της δομικής αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και ανάπτυξης.
«Αυτό μπορεί να γίνει με τη σταδιακή μεταφορά του εθνικού χρέους των κρατών-μελών της ευρωζώνης σε ευρωομόλογα που θα κατέχει η ΕΚΤ, την εξόφληση των ευρωομολόγων με λογικά επιτόκια και ανάκαμψη στηριγμένη σε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) και τα εθνικά πιστωτικά ιδρύματα.»
Ο κ. Παναγόπουλος ζήτησε τη θαρραλέα αναθεώρηση του μνημονίου δανεισμού της χώρας που επέβαλαν με όρους επαχθείς και κοινωνικά άδικους οι πολιτικοί εκπρόσωποι των δανειστών και υλοποιεί η κυβέρνηση και χαρακτήρισε αδιανόητο αφενός κάθε επικαιροποίηση του μνημονίου να γίνεται εν κρυπτώ, να μην απολαμβάνει της στοιχειώδους νομιμοποίησης από τη Βουλή και αφετέρου κάθε επικαιροποίηση να φέρνει ποιο επαχθή, πιο αντικοινωνικά και πιο άδικα μέτρα.
Αναφερόμενος στη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτήρισε αναγκαία την αυτονομία των συνδικάτων και των παρατάξεων, επισημαίνοντας ότι είναι θεμελιακό ούτε τα συνδικάτα να συμπεριφέρονται και να δρουν ως κόμματα, ούτε τα κόμματα να συμπεριφέρονται και να δρουν ως συνδικάτα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το θέμα που ανέκυψε με την επιχειρησιακή σύμβαση της ΝΕΟΓΑΛ, ο κ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε τη σύμβαση «επαίσχυντη» και τη στάση των συνδικαλιστών της επιχείρησης «απαράδεκτη εργολαβία».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε ότι δεν θα βρεθεί ούτε ένας συνδικαλιστής να υπογράψει συμβάσεις που μειώνουν τις αποδοχές των εργαζομένων και ζήτησε από τα κλαδικά σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, με την αρωγή της ΓΣΕΕ, να συγκεντρώνουν στοιχεία των παραβιάσεων και παραβάσεων και να παρεμβαίνουν καθώς λόγω και της κατάρρευσης των Ελεγκτικών Μηχανισμών του κράτους οι εργαζόμενοι είναι εντελώς απροστάτευτοι.
ΠΗΓΗ: http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...