Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας πρέπει να μας διδάξει

Μια συνέντευξη του ηγέτη της πορτογαλικής αντιπολίτευσης, προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD, κεντροδεξιά) Πέντρο Πάσος Κοέλιο, μπορεί να δώσει παραδείγματα για την Ελλάδα αλλά και να προβλέψει εικόνες από το μέλλον.Ο Κοέλιο είπε λοιπόν ότι ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες θα πρέπει να αποχωρήσει και να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές σε περίπτωση που προσφύγει στο σχέδιο οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.“Αν έχουμε ανάγκη να προσφύγουμε σε εξωτερική βοήθεια, αυτό σημαίνει ότι η στρατηγική απέτυχε. Και ότι αυτός που οδήγησε τη χώρα σε μια τέτοια κατάσταση, δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία, και την επόμενη μέρα, να οδηγήσει στην ανάκαμψη”, δήλωσε ο κ. Κοέλιο.Με λίγα λόγια λέει ότι αν προσφύγουν στη βοήθεια, γεγονός πολύ πιθανό, θα ομολογούν την αποτυχία της πολιτικής τους, επομένως πρέπει να αποχωρήσουν και ο πορτογαλικός λαός να δώσει λύση μέσω εντολής σε κάποιο κόμμα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2009, οι σοσιαλιστές είναι μειοψηφία στο κοινοβούλιο, με 97 από τους 230 βουλευτές, και μπόρεσαν να υιοθετήσουν δύο προϋπολογισμούς λιτότητας για το 2010 και το 2011 χάρη στην αποχή των 81 βουλευτών του κεντροδεξιού κόμματος.Αν κάνουμε κάποιους παραλληλισμούς με την Ελλάδα, θα μπορούσαμε αυτό το σκηνικό να το έχουμε κι εμείς από το Μάιο όταν ο κ. Παπανδρέου προσέφυγε στο Μνημόνιο.

Τότε, όμως, ο κόσμος του έδωσε κι άλλη ευκαιρία, η ΝΔ ήταν ακόμη πολύ αδύναμη και φυσικά ο λαός βομβαρδίστηκε και συνεχίζει να βομβαρδίζεται με τρομακτικές δηλώσεις για χρεοκοπία, υποτίμηση, απώλεια των καταθέσεων και άλλα τέτοια που φυσικά κάνουν ακόμη και τον πιο σκληρό να καθίσει στ’ αυγά του.Ποια δικαιολογία, όμως, θα υπάρχει όταν το ΠΑΣΟΚ θα ανακοινώσει στο λαό ότι ούτε το Μνημόνιο, ούτε τα σκληρά μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα δε φτάνουν και πρέπει να ληφθούν κι άλλες επώδυνες πολιτικές. Και πώς θα σερβίρει ένα νέο Μνημόνιο, ένα νέο δάνειο ή μια ελεγχόμενη χρεοκοπία;Αυτονόητο είναι ότι το πορτογαλικό παράδειγμα θα πρέπει να ακολουθηθεί κι εδώ έστω κι αν η κυβέρνηση είναι στη Βουλή ισχυρή κι όχι μειοψηφία.

Ενας ακόμη γύρος δραματικών αλλαγών στην οικονομία και τις τσέπες των πολιτών δε μπορεί να περάσει έτσι απλά. Ούτε υπάρχει άλλο συγχωροχάρτι για την κυβέρνηση και τις επιλογές της στα οικονομικά που αποτυγχάνουν η μία μετά την άλλη. Γι’ αυτό και οι πρόωρες εκλογές είναι πιο κοντά στην Ελλάδα παρά στην Πορτογαλία.

ΠΗΓΗ: www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...