Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Μπιρμπίλη: Σύνδεση της χονδρικής τιμής με τα τιμολόγια λιανικής της ΔΕΗ μέχρι το Μάρτιο…

Μηχανισμό σύνδεσης της τιμής χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος με τα τιμολόγια λιανικής της ΔΕΗ, που θα μετακυλύει στον καταναλωτή τις μειώσεις του κόστους όταν αυτό πέφτει, και θα «φρενάρει» τις αυξήσεις όταν αυτό ανεβαίνει, εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο να τον έχει παρουσιάσει το αργότερο ως τον Μάρτιο.
Ο μηχανισμός αυτός, ένα είδος εξελιγμένης «ρήτρας καυσίμου», θα παρουσιαστεί μαζί με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αγορά ηλεκτρισμού, και θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για το 3ο ενεργειακό πακέτο που θα κατατεθεί υπό μορφή νομοσχεδίου στη Βουλή, το αργότερο μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου. Η επεξεργασία του μοντέλου, που αποτελεί και τον πυρήνα του νέου πλαισίου για την αγορά ηλεκτρισμού, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά το σκεπτικό του είναι να μετακυλίονται άμεσα στον καταναλωτή οι όποιες μειώσεις της Οριακής Τιμής του Συστήματος, και αφετέρου να τον προστατεύει όταν οι συνθήκες κόστους την αυξάνουν.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο, αλλά και οι καταγγελίες της οποίες έχει δεχθεί η υπουργός το τελευταίο διάστημα από φορείς της αγοράς των ΑΠΕ, δείχνουν «ποιον ακριβώς συμφέρει η πολύ χαμηλή ΟΤΣ των τελευταίων μηνών», ένα πρόβλημα που έχει δύο σκέλη : πλήττει τόσο την τσέπη των καταναλωτών, όσο και την αγορά των ΑΠΕ.
Ποιον συμφέρει η πολύ χαμηλή Οριακή Τιμή ;
Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συμβαίνει από τον Οκτώβριο και μετά, όπου λόγω των πολλών βροχοπτώσεων, αλλά και της χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, η ΟΤΣ έχει «καταρρεύσει» και διαμορφώνεται σε επίπεδα, της τάξης των 30-35 ευρώ/ MWh (ή 0,03- 0,035 λεπτά/ KWh). Αλλά ο καταναλωτής δεν έχει δει καμία επίπτωση στα τιμολόγια του. Το αντίθετο.
Διότι ενώ η χονδρική τιμή βρισκόταν σε αυτά τα επίπεδα, τα τιμολόγια λιανικής διαμορφώνονταν στα επίπεδα των 100 ευρώ/ MWh. Στοιχεία που αφορούν στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου δείχνουν ότι για κάθε μεγαβατώρα που αγόραζε η ΔΕΗ από το «pull» του ΔΕΣΜΗΕ, πλήρωνε γύρω στα 36 ευρώ, και την πωλούσε κατά μέσο όρο προς 100 ευρώ. Κέρδιζε δηλαδή 64 ευρώ / MWh.
Σήμερα μάλιστα - έπειτα και από τις πρόσφατες αυξήσεις- κυμαίνονται μεταξύ 110- 161 ευρώ / MWh (0,11- 0,16 ευρώ/ KWh), με βάση τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ για τις μέσες χρεώσεις. Δηλαδή κατά 267% -360% υψηλότερα της Οριακής Τιμής ! Επιπλέον, αν υπήρχε ήδη σύνδεση μεταξύ χονδρικής και λιανικής, τότε, και με δεδομένο ότι η πρώτη θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για τουλάχιστον λίγο ακόμη διάστημα, η κατηγορία των πελατών της ΔΕΗ με κατανάλωση ως 800 KWh/ 4μηνο, δεν θα επιβαρύνονταν με αυξήσεις 11,1% στα τιμολόγιά της από την 1η Ιανουαρίου (ενώ τα ποσοστά θα ήταν μικρότερα και στις υπόλοιπες κατηγορίες).
Περισσότερα έσοδα για τη ΔΕΗ- μεγαλύτερο έλλειμμα για τον ΔΕΣΜΗΕ…
To δεύτερο σκέλος του ίδιου προβλήματος, αφορά στη αγορά των ΑΠΕ και στο έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ. Το τελευταίο διάστημα, λόγω των πολλών βροχοπτώσεων, της μεγάλης παραγωγής από αιολικά (που εισέρχονται κατά προτεραιότητα στο σύστημα) και της χαμηλής ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, οι μεν λιγνιτικές μονάδες «μπήκαν» στο «pull» για λίγες ώρες, οι δε, μονάδες φυσικού αερίου σχεδόν καθόλου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ η ΔΕΗ για κάθε MWh που αγόραζε στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, πλήρωνε στον ΔΕΣΜΗΕ 36 ευρώ, αυτός ήταν υποχρεωμένος να την πουλήσει στους παραγωγούς ΑΠΕ, π.χ. αιολικής ενέργειας, προς 87,85 ευρώ. Άρα, ενώ η ΔΕΗ κέρδιζε 64 ευρώ, εκείνος αύξανε το έλλειμμά του όσον αφορά στα αιολικά, κατά 51,85 ευρώ, και κατά 400 περίπου ευρώ όσον αφορά στα φωτοβολταικά !
Μπιρμπίλη : «Οι ΑΠΕ πριμοδοτούν το λιγνίτη, είναι τρελό !»
«Δηλαδή οι ΑΠΕ πριμοδοτούν το λιγνίτη, είναι τρελό», όπως επισημαίνει στο «Energypress» η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, που αναγνωρίζει το πρόβλημα και εξηγεί ότι η σύνδεση χονδρικής – λιανικής δεν έχει ακόμη καταστεί εφικτή, επειδή χρειάζεται να αλλάξει όλος ο τρόπος λειτουργίας του pull. «Το πώς θα γίνει αυτό είναι κάτι που μελετάμε εδώ και 5 μήνες, αφού το πρόβλημα δεν είναι απλό, λίγες χώρες της ΕΕ το έχουν κάνει, ενώ ακόμη κι η ΕΕ δεν έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος σε αυτή τη συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε ότι θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ένα μηχανισμό το αργότερο ως το Μάρτιο, στο πλαίσιο των αλλαγών του 3ου ενεργειακού πακέτου», λέει η υπουργός.
Κέρδιζε 35.000 ευρώ την ώρα…

Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία ανά ώρα, των εσόδων της ΔΕΗ και των απωλειών του ΔΕΣΜΗΕ. Ανά ώρα, στο επίμαχο αυτό δίμηνο, η ΔΕΗ σύμφωνα με τις πληροφορίες κέρδιζε 35.000 ευρώ και ο ΔΕΣΜΗΕ αύξανε το έλλειμμά του κατά 29.000 ευρώ. Αν επιχειρήσουμε να υπολογίσουμε τι σημαίνουν τα νούμερα αυτά στο δίμηνο, πολλαπλασιάζοντας τα επί 24 ώρες επί 60 ημέρες, προκύπτει ένα ποσό κέρδους για τη ΔΕΗ ίσου με 50,4 εκατ. ευρώ. Όσο δηλαδή το μισό από το έλλειμμα που έχει συσσωρεύσει ο ΔΕΣΜΗΕ (πάνω από 100 εκατ. ευρώ), από τη μη επαρκή χρηματοδότηση του Τέλους ΑΠΕ…
Ακριβώς αυτό το πρόβλημα , είχαν αναδείξει με κοινή επιστολή που απέστειλαν τον Δεκέμβριο τρεις συλλογικοί φορείς της αγοράς των ΑΠΕ, η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) και ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).
Το σκεπτικό, του υπουργείου και του μηχανισμού που ετοιμάζει είναι αυτός να δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο να μην αυξήσει την τιμή, αλλά να τη διατηρήσει σταθερή, όταν θα αλλάξουν οι συνθήκες και η χονδρική τιμή (ΟΤΣ) θα αρχίσει και πάλι να αυξάνεται (όπως είχε συμβεί π.χ. το 2008). Θα είναι δηλαδή στη διακριτική ευχέρεια της πολιτείας το πώς θα λειτουργεί αυτού τους είδους η «ρήτρα». Μέχρι τότε πάντως, όλα δείχνουν ότι η στρεβλή αυτή κατάσταση θα συνεχιστεί.
ΠΗΓΗ: www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...