Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Α.Ζερβός: "Η ΔΕΗ είναι η μόνη Επιχείρηση που δεν διστάζει να επενδύσει"

Mία ευρύτερης φύσεως συνεργασία που δεν θα περιοριστεί μόνο στη δημιουργία του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο και του εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων, αλλά θα επεκταθεί και σε άλλα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, θα είναι η συνεργασία της ΔΕΗ με τον όμιλο που θα προκύψει από το σχετικό διαγωνισμό.
Αυτό αποκάλυψε, μιλώντας σε εκδήλωση στην Κοζάνη, στην οποία ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου – μαμούθ, ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός.

Η ομιλία του Αρθούρου Ζερβού

Όπως πολύ καλά γνωρίζεται η Δυτική Μακεδονία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την 60χρονη πορεία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ξεκινώντας με την εύρεση και εκμετάλλευση των πρώτων κοιτασμάτων λιγνίτη και τη δημιουργία των πρώτων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Θα ήθελα με την άδεια των τοπικών φορέων να τονίσω ότι η περιοχή σας αποτελεί για όλους εμάς που εργαζόμαστε στη ΔΕΗ, το δεύτερό μας σπίτι. Αυτή η μακρόχρονη σχέση χωρίς να είναι πάντα ομαλή, είναι σίγουρα εποικοδομητική και μας έχει ωθήσει στο να μοιραζόμαστε πλήρως τους προβληματισμούς, ανησυχίες και προσδοκίες σας για το παρόν και το μέλλον του τόπου.
Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, η ΔΕΗ είναι η μόνη Επιχείρηση που δεν διστάζει να επενδύσει τόσο σε μεγάλες περιοχές όπως της Δυτικής Μακεδονίας όσο και σε περιοχές που άλλες εταιρίες δεν θα τολμούσαν, καθαρά και μόνο για οικονομικούς λόγους. Παράδειγμα η Γαύδος, στην οποία υλοποιούνται φιλόδοξες και ουσιαστικές επενδύσεις από τη ΔΕΗ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ρόλος και υποχρέωσή μας στην κοινωνία είναι η δημιουργία μιας νέας ενεργειακής κουλτούρας μέσω των αναγκαίων πράσινων επενδύσεων που θα αποδείξουν έμπρακτα την αναγκαιότητά τους.
Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προβεί σε Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την εξεύρεση μακροχρόνιου στρατηγικού εταίρου στο πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Συγκεκριμένα, στοχεύουμε στην κατασκευή και λειτουργία ενός Φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος περίπου 200 MW στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης αλλά και στην παράλληλη κατασκευή και λειτουργία ενός εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Το συγκεκριμένο έργο θα ξεπεράσει κατά πολύ το μέχρι σήμερα μεγαλύτερο πάρκο που βρίσκεται στον Καναδά και είναι 97 ΜW.
Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να τονίσω μια άλλη πολύ σημαντική διάσταση που σχετίζεται άμεσα με τον εταίρο που θα επιλεχθεί. Είναι απόφασή μας και όπως προκύπτει από την προκήρυξη που σύντομα θα δημοσιευτεί, επιδιώκουμε μία ευρύτερης φύσεως συνεργασία που δεν θα περιοριστεί μόνο στη δημιουργία του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο και ενός εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων. Με τον εταίρο θα συνεργαστούμε μακροπρόθεσμα σχεδιάζοντας και υλοποιώντας από κοινού και άλλα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Για ευνόητους οικονομικο – κοινωνικούς λόγους, αυτή η εξωστρεφής στρατηγική μπορεί να έχει μόνο θετικά αποτελέσματα τόσο για την ίδια τη ΔΕΗ όσο και για τη χώρα γενικότερα.
Άλλωστε είναι κοινή παραδοχή πως οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εκτός από το ότι δημιουργούν ένα βιώσιμο ενεργειακά μέλλον και με σεβασμό στο περιβάλλον, έχουν τη δυναμική των κανόνων της οικονομίας και αγοράς ώστε να συμβάλλουν καθοριστικά στη σημαντική προσπάθεια που όλοι καταβάλλουμε για να βγει η χώρας μας από την οικονομική κρίση.
Η επένδυση για το φωτοβολταϊκό πάρκο και εργοστάσιο είναι άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ και θα προσφέρει νέες προοπτικές απασχόλησης για τις τοπικές κοινωνίες. Θα απασχοληθούν 350 άτομα στη φάση κατασκευής και άλλα 200 σε μόνιμες θέσεις στη φάση της λειτουργίας.
Για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου έχουμε ήδη καταθέσει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αίτηση για τη λήψη άδειας παραγωγής Φωτοβολταϊκού σταθμού 200 MW.
Η διαδικασία επιλογής του εταίρου θα ολοκληρωθεί το φετινό καλοκαίρι. Προς το τέλος του 2011 και αφού έχουμε εξασφαλίσει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, αναμένουμε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατασκευής που θα διαρκέσουν περίπου 18 μήνες.
Προς αυτή την κατεύθυνση και για την επιλογή του καταλληλότερου εταίρου, έχουμε θεσπίσει κάποιες πολύ βασικές προϋποθέσεις, όπως:
• Αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ειδικότερα στον τομέα ανάπτυξης και διαχείρισης Φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
• Χρηματοοικονομική επάρκεια
• Αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα παραγωγής και κατασκευής Φωτοβολταϊκών συστημάτων εκμετάλλευσης ηλιακής ενέργειας.
Με ένα επιχειρηματικό σχέδιο ισορροπημένο, τόσο σε επίπεδο δραστηριοποίησης σε όλες τις διαθέσιμες Ανανεώσιμες Πηγές, όσο και σε γεωγραφική διασπορά σε όλη τη χώρα, από τη Θράκη ως την Κρήτη, από τη Ρόδο ως τα Επτάνησα, στοχεύουμε να δώσουμε ένα δυναμικό παρόν στη διαμόρφωση της νέας πράσινης οικονομίας.
Όπως προανέφερε η Υπουργός, η ΔΕΗ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας σχεδιάζει επενδύσεις έως το 2015 της τάξης των 1,8 δις ευρώ.
Κομμάτι των επενδύσεων αυτών αποτελούν η αντικατάσταση των παλιών και ρυπογόνων Μονάδων.
Απόλυτη προτεραιότητα και ανάγκη για την Επιχείρηση αποτελεί η κατασκευή και λειτουργία της Πτολεμαΐδας V. Για την Πτολεμαΐδα V, οι προσφορές αναμένονται να κατατεθούν τις επόμενες εβδομάδες. Επαναλαμβάνω τη δέσμευση της Επιχείρησης για την τήρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος που προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου στις αρχές του 2017.
Μείζονος σημασίας έργο αποτελεί η κατασκευή της Μελίτης ΙΙ. Το έργο θα προκηρυχθεί
σύντομα και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωσή του έως το 2018.
Αναφορικά με το σημαντικό θέμα των μετεγκαταστάσεων, θέλω αρχικά να τονίσω στους κατοίκους των οικισμών πως οι δεσμεύσεις της ΔΕΗ απέναντί τους θα τηρηθούν στο ακέραιο.
Σxετικά με τον οικισμό της Μαυροπηγής, οι κτηματολογικοί πίνακες για την απαλλοτρίωση του Οικισμού Μαυροπηγής (ΟΔΠ4) ελέγχονται από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος και θα αποσταλούν σύντομα στο Δήμο Εορδαίας για ανάρτηση. Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2012.
Παράλληλα, καταρτίζονται από τη ΔΕΗ οι τελικοί κτηματολογικοί πίνακες για την απαλλοτρίωση του οικισμού Ποντοκώμης (ΟΠΚ3) και προβλέπεται να έχουν αποσταλεί στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος εντός τριμήνου. Η όλη διαδικασία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2013 σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων απαιτείται η τήρηση μιας πολύπλοκης διαδικασίας με πολλά βήματα.
Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων εξαρτάται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες όπως πλήθος ενστάσεων που θα υποβληθούν και βαθμός πολυπλοκότητάς τους, διαδικασίες δικαστηρίων για καθορισμό τιμών και άλλα.
Κλείνοντας το θέμα των μετεγκαταστάσεων θα ήθελα να αναφερθώ στις περιπτώσεις των Οικισμών Αναργύρων και Ακρινής.
Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ΔΕΗ και πολιτεία προχωράνε στη μετεγκατάσταση των δύο οικισμών με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να καλύπτει το 50% της δαπάνης. Το μόνο που απομένει για την ολοκλήρωση της θετικής εξέλιξης είναι η νομοθετική ρύθμιση που ήδη βρίσκεται προς συζήτηση στη Βουλή.
Η ΔΕΗ – αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας εδώ και 60 χρόνια – προχωρά με ένα ενεργειακό σχεδιασμό βιώσιμο και ανθρωποκεντρικό συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας οικονομίας χαμηλού άνθρακα, προσδίδοντας νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες για τις τοπικές κοινωνίες και τη χώρα μας συνολικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...