Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Διχάζει η πρόταση για ένα νέο «παράλληλο» ΔΕΣΜΗΕ...

Αντίθετη εμφανίζεται η ΔΕΗ στο ενδεχόμενο πλήρους ενσωμάτωσης του ΔΕΣΜΗΕ, με τη σημερινή του μορφή, στον ΙΤΟ (Independent Transmission Operator), προκειμένου να αναλάβει κυρίως τη διαχείριση της ημερήσιας αγοράς ηλεκτρισμού και της αγοράς αποκλίσεων.
Αν ο ΔΕΣΜΗΕ ενσωματωθεί πλήρως στον ΙΤΟ, λένε στελέχη της επιχείρησης, τότε η ζημιά που έχει τώρα θα μεταφερθεί στη νέα της θυγατρική. Στο πλαίσιο αυτό εμφανίζονται προβληματισμένοι απέναντι στην πρόταση της επιτροπής που έχει συστήσει το ΥΠΕΚΑ σχετικά τον τρόπο εφαρμογής του ΙΤΟ, και η οποία προβλέπει τη δημιουργία ενός «παράλληλου» μηχανισμού, ένα είδος «μετεξελιγμένου» ΔΕΣΜΗΕ που ναι μεν θα λειτουργεί στο πλαίσιο του ΙΤΟ, αλλά θα έχει και μια ανεξαρτησία, επομένως και «την έξωθεν καλή μαρτυρία».
Τα στελέχη της αναγνωρίζουν το τεχνικό πρόβλημα που επιχειρεί να λύσει η πρόταση, επισημαίνουν ωστόσο πως τυχόν ενσωμάτωση του έτσι όπως είναι σήμερα, στη νέα θυγατρική σημαίνει ότι η νέα αυτή εταιρεία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της, όντας ζημιογόνος. Κάτι που θα καταδικάσει εξ αρχής το εγχείρημα του ΙΤΟ σε αποτυχία.
Η πρόταση της επιτροπής
Τι λέει ωστόσο η πρόταση της επιτροπής, και γιατί προτείνει τη δημιουργία ενός παράλληλου μηχανισμού ; Η βασική ιδέα της πρότασης είναι ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να ελέγχει το Κέντρο Κατανομής του Αγίου Στεφάνου, την υπηρεσία δηλαδή του ΔΕΣΜΗΕ που από την ημέρα σύστασής του έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρισμού στους τομείς της Νοτίου και της Δυτικής Ελλάδος. Γι’ αυτό και προτείνει τη δημιουργία μιας κατά κάποιο τρόπο ανεξάρτητης υπηρεσίας που θα αναλάβει το ρόλο της λειτουργίας του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού, της αγοράς αποκλίσεων, πιθανόν και την εκκαθάριση της λεγόμενης «προηγούμενης ημέρας». Διότι το στοιχείο «κλειδί» για τη φερεγγυότητα του νέου συστήματος ΙΤΟ, όπως διαπίστωσε η επιτροπή, είναι το ποιος «τρέχει» την καθημερινή λειτουργία του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού και της αγοράς αποκλίσεων.
Από την πλευρά τους στελέχη της ΔΕΗ εξηγούν ότι μελετούν προσεκτικά τη πρόταση, αλλά όπως λένε, θα μπορούσαν να τη κάνουν δεκτή, μόνο εφόσον επιλύονταν πρώτα το θέμα των ζημιών του ΔΕΣΜΗΕ.
Τι φοβάται το ΥΠΕΚΑ
Όσο για την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας φέρεται να έχει πλήρη συνείδηση των προβλημάτων που μπορούν να δημιουργηθούν με την συγχώνευση – ενσωμάτωση του ΔΕΣΜΗΕ στην 100% θυγατρική της ΔΕΗ εταιρεία «ΔΕΗ –Μεταφορά», εάν δεν ληφθεί πρόνοια για την πραγματικά ανεξάρτητη λειτουργία της αγοράς. Η πρόσφατη επιστολή του ΕΣΑΗ (του Συνδέσμου των ιδιωτών παραγωγών ρεύματος) είναι χαρακτηριστική τόσο των ζητημάτων που τίθενται, όσο και των προθέσεων των ιδιωτών στην περίπτωση που το σύστημα είναι πλήρως ελεγχόμενο από τη ΔΕΗ.
ΠΗΓΗ:
www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...