Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Φωτοβολταϊκό-μαμούθ 200 MW εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από την Κοζάνη

Την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο, ισχύος 200 μεγαβάτ στα παλιά ορυχεία της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, σε συνδυασμό με τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων, εξήγγειλε από την Κοζάνη ο Πρωθυπουργός.

Το μέγεθος του πάρκου γίνεται αντιληπτό αν σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο βρίσκεται στο Οντάριο του Καναδά και έχει ισχύ 97 μεγαβάτ!

Το κόστος του φωτοβολταϊκού εκτιμάται στα 600 εκατομμυρίων ευρώ και για την πραγματοποίησή της θα αξιοποιηθεί έκταση 5.200 στρεμμάτων εξαντλημένου ορυχείου στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.

Το πάρκο αναμένεται να παράγει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο καλύπτοντας την ηλεκτρική κατανάλωση περίπου 55.000 νοικοκυριών. Παράλληλα, με την παραγωγή 260.000 MWh καθαρής ενέργειας, επιτυγχάνεται αποφυγή εκπομπών περίπου 300.000 τόνων CO2 ανά έτος στην ατμόσφαιρα.

Ταυτόχρονα, θα κατασκευαστεί στην ίδια περιοχή και μονάδα κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων ώστε να αυξηθεί σημαντικά η εθνική προστιθέμενη αξία στο έργο και να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα η ΔΕΗ μελετάει επιχειρηματικό σχέδιο εκμετάλλευσης των προς αποκατάσταση εδαφών των εξαντλημένων ορυχείων στην Δυτική Μακεδονία, με την χρήση ενεργειακών καλλιεργειών.

Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τ. Μπιρμπίλη έκαναν λόγο για ένα «έργο-οδηγό για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» που θα δημιουργήσει άμεσα θέσεις απασχόλησης και θα δώσει μια νέα αναπτυξιακή πνοή στην περιοχή.

Η υλοποίηση του έργου θα επιδιωχθεί να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή. Μάλιστα, η ΔΕΗ είναι έτοιμη να δημοσιεύσει και τη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

«Η Δυτική Μακεδονία από ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας στα συμβατικά καύσιμα καθίσταται επίκεντρο της προσπάθειας ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο» σημείωσε, μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου.

«Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ αποτελούν σημαντικό, αλλά δεν είναι το μόνο κομμάτι της ευρύτερης Στρατηγικής μας για την περιοχή», πρόσθεσε η κ. Μπιρμπίλη.

Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει δρομολογήσει στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου έως το 2015, παραγωγικές επενδύσεις πάνω από 1.8 δισ. ευρώ.

Προβλέπεται η αντικατάσταση παλιών και ρυπογόνων Μονάδων με νέες, σύγχρονης τεχνολογίας, στις οποίες θα εφαρμόζονται οι βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η απόσυρση των μονάδων γίνεται σε συνάρτηση με την κατασκευή δυο νέων λιγνιτικών Μονάδων – της Πτολεμαΐδας V και της Μελίτης II.

Γενικά Χαρακτηριστικά του Έργου

• Επένδυση 600 εκατομμυρίων ευρώ

• Αξιοποίηση έκτασης 5.200 στρεμμάτων εξαντλημένου ορυχείου στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

• Παραγωγή 260.000 MWh καθαρής ενέργειας ανά έτος

• Απασχόληση 550 ατόμων συνολικά

• Δημιουργία 200 νέων θέσεων εργασίας

• Μείωση εκπομπών 300.000 τόνων CO2 ανά έτος στην ατμόσφαιρα

• Κάλυψη ηλεκτρικής κατανάλωσης 55.000 νοικοκυριών.
ΠΗΓΗ: www.energypress.gr

1 σχόλιο:

  1. θα πρεπει να μας πουνε ομως ποσες θεσεις εργασιας θα χαθουν μεχρι το 2020 οταν θα κλεισουν 14 μοναδες της ΔΕΗ στο λεκανοπεδιο πτολεμαιδας,,,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...