Παράλληλα, οι εξασφαλισμένες γραμμές χρηματοδότησης στο τέλος του τριμήνου έφτασαν τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν αποπληρωθεί δάνεια 646 εκατ. ευρώ.
Τα νούμερα αυτά δείχνουν ότι η ΔΕΗ πατάει γερά στην προοπτική της απρόσκοπτης υλοποίησης του επιχειρησιακού της προγράμματος, το οποίο αναφέρεται σε επενδύσεις της τάξης των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2014.
Ωστόσο στο πρόγραμμα, όπως παραδέχθηκε χτες και ο ίδιος ο μάνατζερ κ. Τάκης Αθανασόπουλος, παρατηρούνται σαφείς καθυστερήσεις, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις κρίσιμων μεγάλων έργων, τα οποία φαίνεται ότι παραπέμπονται στις καλένδες.
Ο λόγος για την δεύτερη λιγνιτική μονάδα της Φλώρινας, η οποία ήδη …έχει στην πλά
τη της έναν άγονο διαγωνισμό, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, και, όπως φαίνεται, θα πρέπει να αναμένεται ένα θαύμα για να κινηθεί η σχετική διαδικασία.
Κι αυτό γιατί ο κ. Αθανασόπουλος συνέδεσε χτες την απόφαση για την επαναπροκήρυξη της μονάδας, με την από καιρό αναμενόμενη απόφαση της Πολιτείας για την ανάθεση της εκμετάλλευσηςτου ορυχείου της Βεύης.
"Η έναρξη της εκμετάλλευσης αυτού του Ορυχείου, είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσει η ΔΕΗ να εκμεταλλευθεί αποτελεσματικά και το δικό της κοίτασμα στην ίδιαπεριοχή, που μαζί με το Ορυχείο Κλειδίου, θα τροφοδοτήσει τη νέα Μονάδα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ωστόσο ο διαγωνισμός της Βεύης παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και δύο χρόνια και τίποτε δεν προδικάζει άμεσα εξελίξεις.
Αξίζει εδώ να υπενθυμισθεί το φημολογούμενο ενδιαφέρον της ΓΕΚ-Τέρνα για την από κοινού κατασκευή της μονάδας στην περιοχή, όπου ο ιδιωτικός όμιλος ήδη διαθέτει άδεια.
Ως προς τα υπόλοιπα μεγάλα έργα:
- Για το Αλιβέρι V, λόγω ανεύρεσης αρχαιοτήτων, προσδιορίστηκε νέα θέση της Μονάδας, η οποία οριστικοποιήθηκε στις 07.03.2009.
Συνεχίζονται οι διαδικασίες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, η οποία αναμένεται εντός των προσεχών ημερών.
- Για τη Μεγαλόπολη V, ολοκληρώθηκε η διαδικασία τεχνικής αξιολόγησης των τεσσάρων προσφορών που υποβλήθηκαν στις 25.11.2008, εκ των οποίων δύο κρίθηκαν τεχνικά αποδεκτές.
Η ΔΕΗ φέρεται να έχει ζητήσει την για δύο μήνες παράταση της ισχύος των προσφορών που έχουν υποβάλει οι κοινοπραξίες ΜΕΤΚΑ - General Electric και Ansaldo- Όμιλος Κοπελούζου, με τον τελευταίο αν έχει ζητήσει επανάληψη του διαγωνισμού ώστε η ΔΕΗ να επιτύχει καλύτερες οικονομικές προσφορές.
-Για την Πτολεμαϊδα V, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΔΣ για την αλλαγή στην τεχνολογία καύσης και την ισχύ της Μονάδας (από 450MW σε 650MW), έχουν ολοκληρωθεί τα τεύχηδημοπράτησης του διαγωνισμού και η ΔΕΗ είναι έτοιμη να προχωρήσει στην προκήρυξη μετά την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την ομαλή ολοκλήρωση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής.
Η ΔΕΗ υλοποιεί επίσης ένα πρόγραμμα κατασκευής Υδροηλεκτρικών Σταθμών συνολικής ισχύος 342 MW στο διασυνδεμένο σύστημα.
Ο υδροηλεκτρικός Σταθμός στη Μεσοχώρα είναι έτοιμος και έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος που καθορίζει τις αποζημιώσεις για τις κατακλυζόμενες περιοχές ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρωση του ταμιευτήρα.Παράλληλα, εξελίσσεται η κατασκευή των δομικών καιηλεκτρομηχανολογικών έργων του υδροηλεκτρικού Σταθμού Ιλαρίωνα, ενώ σύντομα θα γίνει η νέα διακήρυξη για την ολοκλήρωση του έργου κατασκευής του Σταθμού στο Μετσοβίτικο.
Τα έργα στα νησιά
Στην Κρήτη, μετά τη χορήγηση της άδειας παραγωγής για τις νέεςμονάδες φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 500 MW γίνονται ενέργειες για την απόκτηση της αναγκαίας γης και εξετάζεται η οικονομικότητα διαφόρων εναλλακτικών διαδικασιών τροφοδοσίας φυσικού αερίου δηλαδή υγροποιημένο (LNG) ή συμπιεσμένο (CNG).
Επιπρόσθετα για τη μονάδα ΑΗΣ Αθερινόλακκου με καύσιμο μαζούτ χαμηλού θείου και δυνατότητα καύσης φυσικού αερίου ισχύος 100 MW ολοκληρώθηκε η διαδικασία Δημόσιας Διαβούλευσης των Τευχών της Διακήρυξης.
Ο Διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί τον Ιούλιο.
Τον Απρίλιο ανατέθηκε η κατασκευή του σταθμού παραγωγήςτης Νότιας Ρόδου με καύσιμο μαζούτ χαμηλού θείου, ισχύος 115 MW. Η ΡΑΕ έχει γνωμοδοτήσει θετικά για την κατασκευή ενός νέου σταθμού με καύσιμο μαζούτ χαμηλού θείου στη Λέσβο, ισχύος 120 MW.
Οι ΑΠΕ
Το καλοκαίρι θα τεθεί σε λειτουργία το Αιολικό Πάρκο Βοιωτίας και το φθινόπωρο θα αρχίσει η κατασκευή 4 Αιολικών Πάρκων σε Ρόδο, Πάρο, Λέσβο και Λήμνο με στόχο την λειτουργία τους εντός του έτους.
Η ΔΕΗ συνεχίζει να μελετά έργα όπως τα Αιολικά Πάρκα Μακρονήσου - κατατέθηκε στον κύκλο Ιουνίου αίτηση της ΡΑΕ για ισχύ 100 μεγαβάτ στην ιστορική νήσο - Άνδρου και Ροδόπης,συνολικής ισχύος 383 MW και, σε συνεργασία με την Iberdrola, των Νησιών Βορείου Αιγαίου 706 MW.
Η δε κατασκευή του Φωτοβολταϊκού Πάρκου της Μεγαλόπολης θα αρχίσει μόλις απεμπλακεί από το Συμβούλιο τηςΕπικρατείας. Στα αξιοσημείωτα, το ότι η ΔΕΗ επεκτείνεται στον ευρύτερο κλάδο της ηλιακής ενέργειας με καινούριες (για την Ελλάδα) εφαρμογές όπως την Συγκεντρωμένη Ηλιακή Ενέργεια(CSP) για την οποία ήδη μελετάται ένα έργο ισχύος 50 MW στη Δυτική Μακεδονία.
Η συνολική ισχύς των προγραμματισμένων έργων μέχρι το 2012ανέρχεται σε 490 MW.
Η ΔΕΗ φιλοδοξεί να εξσφαλίσει μέχρι το 2012 περίπου άλλα 120 MW, κυρίως μέσω κοινοπραξιών και εξαγορών, ενώ ο στόχος για το 2014 είναι α 950 εγκατεστημένα MW από ΑΠΕ.
Νέα αναβολή για Αλουμίνιον
Μετά την χθεσινή γενική συνέλευση, συνεδρίασε και το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, το οποίο αφ΄ ενός μεν ενημερώθηκε για τις προωθούμενες αλλαγές στην διάρθρωση των τιμολογίων, αφ΄ ετέρου δε συζήτησε και πάλι την προοπτική υπογραφής συνυποσχετικού με την Αλουμίνιον της Ελλάδος για την από κοινού προσφυγή στη Διαιτησία σε σχέση με την τιμολόγηση του παρεχόμενου ηλεκτρικού ρεύματος.
Στην ΔΕΗ προβληματίζονται για την τελική διατύπωση του κειμένου του συνυποσχετικού, καθώς πέραν της αμφισβήτησης της νομιμότητας της αύξησης 10% που επιβλήθηκε πέρσι τον Ιούλιο στο βιομηχανικό ρεύμα, εγείρεται και ζήτημα τιμολόγησης της ιδιωτικής βιομηχανίας με τιμές χαμηλότερες του βιομηχανικού τιμολογίου Α-150, το οποίο έχει πλέον απελευθερωθεί.
Συνεπεία αυτού του προβληματισμού ήταν η δεύτερη συνεχόμενη αναβολή της λήψης απόφασης για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Θα μπορούσαμε να φανταστούμε αιολικό πάρκο στην Ακρόπολη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς μην βιαστούμε να απαντήσουμε αρνητικά!
Στο βωμό του Κέρδους όλα είναι πιθανά!
Η εταιρεία TERNA Ενεργειακή ετοιμάζεται να καταστρέψει ένα από τα τελευταία Μνημεία της Ελληνικής Φύσης. Ας μην ξεχνάμε πως ότι είναι το Βάι για τον φοίνικα, είναι η οροσειρά της Σαράνταινας για την Οξυά. Εδώ βρίσκεται ένα μοναδικό παρθένο δάσος οξυάς, που αποτελεί και το νοτιότερο όριο εξάπλωσής της Οξυάς στην Ευρώπη. Επιπλέον στην περιοχή εντοπίζονται σπάνια ενδημικά είδη όπως Centaurea princeps ενδημικό αποκλειστικά στην περιοχή (!), Thymus hartvigii subsp. macrocalyx, Medicago medicaginoides που αναφέρονται στα διάφορα Red data books, όπως π.χ το Medicago medicaginoides που απ’ όλη την Ελλάδα μόνο σ’ αυτή την περιοχή εμφανίζεται (είδος κυρίως της Ασίας) και εδώ είναι το ανατολικότερο όριο εξάπλωσής του. Η Σαράνταινα αποτελεί εξάλου και τον νοτιότερο στην Βαλκανική Βιοτόπο για τις καφέ αρκούδες. Εδώ επίσης συναντάμε σπάνια είδη της Ελληνικής Πανίδας όπως τον Λύκο, το Ζαρκάδι,το Αγριοκάτσικο και μέχρι την δεκαετία του '9ο και τον σπανιότατο Λύγκα. Η ορνιθοπανίδα της ευρύτερης περιοχής περιλαμβάνει εκτός των άλλων και τον Ασπροπάρη, τον Γύπα, τον Χρυσαετό και την Μαυροτσικλιτάρα. Αποτελεί δηλ. περιοχή φυσικού αποθέματος προς διατήρηση και προστασία και προκαλεί όχι μόνο έκπληξη αλλά και πολλά ερωτηματικά το γιατί δεν εντάχθηκε στο δίκτυο "Natura 2000."
Πριν προλάβουν λοιπόν να εγκαταστήσουν Αιολικά Πάρκα και στα Μνημεία της Πολιτισμικής μας Κληρονομιάς - γιατί είναι ικανοί και για κάτι τέτοιο... και να δούμε και δίπλα στον Παρθενώνα Ανεμογεννήτριες... ας αντιδράσουμε άμεσα και ας απαιτήσουμε:
ΑΜΕΣΗ ΙΔΡΥΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ "ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ-ΣΑΡΑΝΤΑΙΝΑΣ-ΚΡΑΒΑΡΩΝ"