Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Ρ.ΒΙΔΑΛΗ:Οι εργαζόμενοι σηκώνουν το βάρος των εξελίξεων

Καλωσορίζω όλους εσάς τα μέλη και μη του Συλλόγου μας, τους συναδέλφους της πρώτης γραμμής της Αθήνας και της Περιφέρειας.
Ανάμεσά μας υπάρχουν συνάδελφοι από την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, την Άρτα, τα Γιάννενα, τη Στερεά Ελλάδα, τον Πύργο, την Τρίπολη, όλη την Πελοπόννησο και από τα νησιά μας. Σήμερα η αίθουσα γέμισε με Ελλάδα, κύριε Πρόεδρε.
Όλοι εσείς είστε οι πνεύμονες που δίνουν οξυγόνο στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας μας, τη δικιά μας, την Ελληνική ΔΕΗ.
Ευχαριστώ πολύ και τους επίσημους προσκεκλημένους μας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα της ΔΕΗ, τον κύριο Αθανασόπουλο, που τιμούν σήμερα την εκδήλωσή μας.
Το πιο εύκολο για εμένα σήμερα θα ήταν να κάνω έναν συμβατικό χαιρετισμό προς όλους σας και να σας ευχαριστήσω που συμμετέχετε στις εργασίες της Ημερίδας μας.

Θα μπορούσα να υψώσω τη φωνή μου, να χρησιμοποιήσω ξύλινη γλώσσα και, με διάφορα τεχνοκρατικά νούμερα ή συνδικαλιστικά τερτίπια, να αρκεστώ σε μια ευκολοχώνευτη διαδικασία που δεν θα αφήσει περιθώρια να αναπτυχθεί η ανάγκη που μας οδήγησε να προκαλέσουμε τη σημερινή Ημερίδα.
Τρία χρόνια μετά το διαχωρισμό Εμπορίας-Δικτύου και λίγες μέρες μετά τις Ευρωεκλογές, θέλω να μοιραστώ μαζί σας τα μηνύματα που έρχονται σαν ορμητικά κύματα από την κοινωνία.

Θα μου πείτε, τι σχέση έχει το ένα με το άλλο;

Έχει σχέση, γιατί πιστεύουμε ότι τα πάντα στη ζωή μας κινούνται γύρω από την ευρύτερη έννοια της πολιτικής.
Δυστυχώς δια βαίνουμε τις πύλες του 21ου αιώνα και γύρω μας θριαμβεύει η απάθεια. Εισπράξαμε την αδιαφορία για όλα τα προβλήματα που κυριαρχούν και νιώσαμε στο πετσί μας ένα ιδιότυπο κοινωνικό κενό, την αποχή.

Οι Έλληνες έστρεψαν την πλάτη τους σε συμπεριφορές πολιτικών που πλήγωσαν, σε πρόσωπα που σύρθηκαν από κανάλι σε κανάλι, πασχίζοντας να προκαλέσουν το ενδιαφέρον μας και να γίνουν πρότυπα και γητευτές της κοινωνίας, ηγέτες και αρχηγοί, σωτήρες και ηγεμόνες.

Αυτόν τον αποξενωμένο άνθρωπο, εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά και χαρακτηριζόμαστε συνδικαλιστές και ηγέτες σωματείων, παρατάξεων και διάφορων άλλων οργάνων, έχουμε ιερή υποχρέωση να τον αφυπνίσουμε.

Θα ήταν έγκλημα αυτή η απάθεια να μεταφερθεί και στο χώρο της ΔΕΗ και τούτο δυστυχώς κινδυνεύει να συμβεί.
Σαν Πρόεδρος του ΠΑΣΥΠ/ΔΕΗ, μακριά από εμάς κάθε συμπεριφορά που εξαγριώνει, που σπείρει το φανατισμό, το μίσος και την απόρριψη, στέλνουμε το μήνυμα σήμερα εδώ σε εσάς.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και παράλληλα πολίτες αυτής της χώρας, να γίνουν το πρώτο μέλημα της Ομοσπονδίας και όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Η Επιχείρησή μας, που είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές επιχειρήσεις στη χώρα μας, αν θέλει να αναπτυχθεί και να είναι ισχυρή και ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, πρέπει να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό της.
Στον εργάτη, στον διοικητικό, στον τεχνίτη, στον ορύχο και στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, η επιχείρηση πρέπει να τον αποκαταστήσει, να τον αφυπνίσει, να τον αναβαθμίσει, να τον ενεργοποιήσει, να του κινήσει το ενδιαφέρον για το μέλλον του, δίνοντάς του τη δυνατότητα να μετέχει σε όλες τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές, να νιώσει ότι δεν είναι ένα αντικείμενο χρήσης, αλλά ένα σημαντικό στέλεχος της επιχείρησης που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις και βοηθά στο κεφάλαιο ανάπτυξης της ΔΕΗ, στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Εμείς στον ΠΑΣΥΠ, από την αρχή της ιδρύσεως του Συλλόγου μας μέχρι και σήμερα, όχι μόνο μάθαμε από τα λάθη μας, αλλά είμαστε σε θέση να λέμε ότι ξεχωρίζουμε από τη μάζα των προσωπικών και συλλογικών συμφερόντων.

Δεν ωραιοποιήσαμε ποτέ το άσχημο. Δε βολευτήκαμε ποτέ λεηλατώντας συνειδήσεις εργαζομένων συναδέλφων, δεν κλειστήκαμε ποτέ σε γραφεία προβάλλοντας το ατομικό μας συμφέρον. Χωρίς να είμαστε επαγγελματίες, αλλά με μοναδικό κίνητρο την αγωνία μας για τα κοινά, δίνουμε καθημερινά τη δική μας μάχη στους εργασιακούς χώρους.

Βάζουμε ψηλά τον πήχη, γιατί δεν μας τραβάει κανένας προς τα κάτω. Και δεν είμαστε εξαρτημένοι από κανέναν, αλλά μόνο από τους εργαζόμενους που μας στηρίζουν με την καρδιά τους όλα αυτά τα χρόνια, στην πολυετή παρουσία μας.
Εργαζόμαστε καθημερινά έχοντας πολύ κέφι και πολλή όρεξη για αυτό που κάνουμε.

Για αυτό, μετά από πολύ προβληματισμό και με το αίσθημα της συλλογικής ευθύνης, θέλουμε μέσα από την Ημερίδα μας να βγουν υγιή συμπεράσματα, να επιτευχθούν οι στόχοι και ο καθένας από εμάς εδώ σήμερα να αναλάβει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που του αναλογούν.
Κυρίες και κύριοι προσκεκλημένοι, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, δεν είμαστε ανώνυμοι, δεν είμαστε αριθμοί που αποτυπώνονται από το χέρι ενός τεχνοκράτη με μαύρο μελάνι πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί.

Έχουμε ονοματεπώνυμο, έχουμε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, έχουμε καθορισμένο ωράριο, έχουμε η καθεμία και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά τη δική του προσωπικότητα και τη δική του ιστορία στην επιχείρησή μας.

Είναι ανάγκη η ΔΕΗ, αυτή η μεγάλη οικογένεια, να παραμείνει μεγάλη και αρωγός των Ελλήνων πολιτών.
Τρία χρόνια μετά λοιπόν, σηκώνουμε το βάρος των εξελίξεων μετά το διαχωρισμό και είναι αναγκαίο και οι δύο Γενικές Διευθύνσεις να μας ενημερώσουν και να κάνουν τον πρώτο απολογισμό τους με τα θετικά και αρνητικά αποτελέσματα, αλλά και ποιοι είναι οι νέοι στόχοι τους.
Εμείς ως Σωματείο καθημερινά εισπράττουμε σωρεία προβλημάτων από τις ελλείψεις του προσωπικού, το κλείσιμο των πρακτορείων και καταστημάτων, όπου αυτό έχει συντελεστεί ή όπου πρόκειται αυτό να συμβεί.

Εισπράττουμε καθημερινά την ανασφάλεια, την οργή, την κούραση των ανθρώπων της πρώτης γραμμής.

Εισπράττουμε την ασυδοσία και την έλλειψη ευθύνης και υποχρέωσης των εργολάβων.

Εισπράττουμε την απογοήτευση και την ανασφάλεια των πολιτών και των συνταξιούχων της επιχείρησης, όταν βλέπουν στις περιοχές τους να ξηλώνεται η επιγραφή ΔΕΗ. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα από εργαζομένους στο δίκτυο, στην καταμέτρηση, στις βλάβες και στις νέες συνδέσεις.

Θρηνούμε ανθρώπινες ζωές, λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας και λόγω ελλείψεως προσωπικού.
Οι εικοσάχρονοι υπάλληλοι των τελευταίων σημαντικών προσλήψεων είναι οι σημερινοί σαρανταπεντάρηδες που κρατούν το βάρος της εργασίας με υπεράνθρωπες και φιλότιμες προσπάθειες και που στο παρελθόν αρκετοί μεγαλοσυνδικαλιστές και υπηρεσιακοί παράγοντες τους συκοφάντησαν, τους κυνήγησαν και τους πολέμησαν με αήθη τρόπο.
Στον ΠΑΣΥΠ πιστεύουμε ακράδαντα στην ορθότητα της άποψης ότι η ειλικρίνεια είναι το πιο δυνατό όπλο που έχει απομείνει στη σημερινή εποχή.

Χρόνια τώρα ο Σύλλογός μας είναι μέλος της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας εργαζομένων στην Ελλάδα.

Είμαστε μέλη και τέταρτη μεγάλη δύναμη στη ΓΕΝΟΠ.

Συμμετέχουμε, προτείνουμε και την παρακολουθούμε άγρυπνα, έτσι ώστε το Συνδικάτο μας να είναι ισχυρό, αξιόπιστο και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των συναδέλφων μας.
Θα ήταν τουλάχιστον μικρόψυχο σήμερα και μπροστά στον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, να μην αναφέρω ότι τον τελευταίο καιρό έχει σηκώσει ψηλά τη σημαία των αγώνων η Ομοσπονδία μας και μαζί της όλοι βιώνουμε σημαντικές αγωνιστικές στιγμές.

Ισχυρό παράδειγμα, ο αγώνας όλων μας για το ασφαλιστικό. Αποδείξαμε ότι η τιμιότητα και η ειλικρίνεια της αγωνιστικότητάς μας και η σθεναρότητα με την οποία όλοι προσπαθήσαμε να σταματήσουμε τις αλλαγές σε όλα τα κεκτημένα ασφαλιστικά δικαιώματά μας, ξεσήκωσε και έπεισε αβίαστα όλο το προσωπικό, σε όλη την Ελλάδα.
Και επειδή προανέφερα ότι η ειλικρίνεια είναι το πολυτιμότερο όπλο και δυσεύρετο προσόν για όποιον την έχει, εμείς οι συνδικαλιστές πρέπει να κάνουμε και μία αυτοκριτική.

Τι έχουμε πετύχει όταν είμαστε όλοι μαζί, τι είναι θεμιτό και επιθυμητό να γίνει προς όφελος των εργαζομένων, της επιχείρησης και της κοινωνίας.

Και να βρούμε το λιγότερο οδυνηρό τρόπο για να το πετύχουμε.

Μόνον έτσι οι συνάδελφοι θα μας εμπιστευτούν και θα στρατευτούν στο στρατό που κατά καιρούς έχεις αναφέρει αγαπητέ Πρόεδρε της ΓΕΝΟΠ.

Γιατί πρέπει να παραδεχτούμε ότι μέσα στην κατάρρευση του πολιτικού συστήματος δεν παραμείναμε εμείς οι συνδικαλιστές αλώβητοι.

Γιατί εκτός από τα κακώς κείμενα της κάθε Διοίκησης, κάποια στιγμή πρέπει να παραδεχτούμε και τα δικά μας κακώς κείμενα.

Γιατί αν δεν ξεκαθαρίσουμε από ψευτοηγέτες, φαντάσματα παρατάξεων, που είναι απόντες από κάθε εργασιακό χώρο, απολαμβάνοντας το όπιο της δήθεν εξουσίας τους, απαξιώνοντας τους αγνούς, τους ρομαντικούς, τους τρελούς, η ζημιά που θα υποστούμε θα είναι αμετάκλητη.

Οι μεγάλες καρέκλες έχουν μεγάλες ευθύνες και όχι μεγάλες απολαύσεις.

Αυτό ισχύει και για αυτούς που κλήθηκαν να ασκήσουν διοίκηση, αλλά και για εμάς που μέσα από εκλογικές διαδικασίες οριστήκαμε ηγέτες του συνδικαλιστικού κινήματος.
Πεπεισμένοι λοιπόν ότι ο μόνος δρόμος είναι ο ειλικρινής διάλογος, για να επιτευχθούν οι στόχοι της Ημερίδας μας, η καθεμία και ο καθένας από εμάς να συμβάλλει με τη δική του άποψη και θέση, για να μπορέσουμε από σήμερα κιόλας να μιλάμε με σιγουριά για το μέλλον. Να μιλάμε για μια δυναμική πορεία ανάπτυξης της ΔΕΗ, για να κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρά μας, για να συνθέσουμε και να μετατρέψουμε το κάθε λεπτό του κάθε εργαζομένου, όπου και αν υπηρετεί, να το κάνουμε στιγμή ευφορίας, λεπτό αξίας.
Τα εμπόδια τα ξεπερνάμε με δυναμική παρουσία, μαζική συμμετοχή, μαχητικούς αγώνες και ειλικρινή διάθεση.

Γιατί όλα αυτά καθορίζουν τη συνδικαλιστική μας ταυτότητα.

Το ότι συνδικαλιζόμαστε στο χώρο της ΔΕΗ, δεν σημαίνει ότι πάψαμε να είμαστε και Έλληνες πολίτες.

Γιατί είμαστε εργαζόμενοι, φορολογούμενοι, οικογενειάρχες.

Γιατί δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη μας στα φαινόμενα της εποχής.

Γιατί θέλουμε και απαιτούμε το σεβασμό.

Μας ενδιαφέρει το μικρότερο κύτταρο της κοινωνίας, που είναι η οικογένεια, γιατί εκεί θα φυτευτεί ο σπόρος του αυριανού σκεπτόμενου πολιτικοποιημένου πολίτη, του αυριανού συνδικαλιστή.

Μας ενδιαφέρει η παιδεία, γιατί εκεί θα απαξιώσουμε τους ημιμαθείς και φαφλατάδες κηπουρούς των φεουδαρχικών αντιλήψεων και υπηκόους οικογενειοκρατιών.

Μας ενδιαφέρει ο πολιτισμός, γιατί είμαστε Έλληνες και στην πατρίδα μας γεννήθηκαν όλες οι μεγάλες επιστήμες και όλες οι μεγάλες προσωπικότητες που άλλαξαν το παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Έχουμε οικολογικές ανησυχίες, γιατί ο Θεός μας ευλόγησε να είμαστε κάτοικοι στο απέραντο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, την καρποφόρα γη και τα ψηλά απροσκύνητα βουνά της Ελλάδος μας.

Μας ενδιαφέρει η πρόοδος και η ανάπτυξη, γιατί στο DNA μας υπάρχει κάτι ξεχωριστό, υπάρχει η σπίθα που σιγοκαίει και κρατά ζεστή την ελληνική φλόγα σε κάθε ελληνική ψυχή.
Μιας και μιλάμε για ψυχή και μιας που προανέφερα ότι μας αρέσουν οι ρομαντικοί και οι τρελοί και πριν κλείσω αυτόν τον χαιρετισμό, θέλω να μου επιτρέψετε να κάνω μία υπέρβαση λίγο στο χρόνο σας και στους υπόλοιπους ομιλητές.

Έχουμε δύο πολύ αγαπημένες φυσιογνωμίες στο Σύλλογό μας.

Είναι πλέον συνταξιούχοι και είναι ευκαιρία σήμερα να τους ευχηθούμε όλοι μας ολόψυχα να είναι γεροί και να απολαύσουν τους κόπους μιας ζωής ευτυχισμένοι, μαζί με τις οικογένειές τους και τους φίλους τους.

Όλα αυτά τα χρόνια ήταν πιστοί, είχαν ήθος και αξιοπρέπεια και υπερασπίστηκαν με ζήλο και σθένος τις θέσεις του Συλλόγου μας.

Γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, αντρειώθηκαν, έκαναν οικογένειες και ζουν στη λεβεντογέννα Κρήτη.

Όταν ο Θεός έπλασε τους Κρήτες, του ξέφυγε από το δισκοπότηρό του περίσσεια φλόγα, μεγαλύτερη σπίθα, αλύγιστη περηφάνια και ζηλευτή τρέλα.

Κανένας στην πατρίδα μας όμως δεν ανέλυσε καλύτερα τον Κρητικό χαρακτήρα από τον αξέχαστο Νίκο Καζαντζάκη.

Και για αυτό εγώ με πολλή ταπεινότητα ζητάω από τους δύο Καπεταν-Μιχάληδες του Συλλόγου μας, το Γιώργο το Σκουραδάκη και το Σταμάτη τον Πιπεράκη, να έρθουν κοντά μου, να κάνουμε μαζί τον επίλογο του χαιρετισμού και πριν κλείσω να ευχαριστήσω όλους όσους παρευρεθήκατε στη σημερινή μας Ημερίδα, θέλω να εκφράσω την ειλικρινή μου εκτίμηση στην εξαιρετική ομάδα των συναδέλφων που βοήθησαν στην πραγμάτωσή της, καθώς και τους ανθρώπους της Διοίκησης που από την αρχή μάς στήριξαν και μας βοήθησαν σε αυτήν την προσπάθεια.

Σας ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων για την υποστήριξη και τη συμμετοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...