Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΟΟΣΑ: Ανεργία στο 18,5% και ύφεση 6% το 2012...


Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ελληνική οικονομία το 2012. Στην έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι... η ύφεση θα διαμορφωθεί φέτος στο 6,1%, έναντι 5,5% που αναμένει η κυβέρνηση και οι διεθνείς δανειστές της χώρας. Παράλληλα ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως ο βασικός κίνδυνος για τη παγκόσμια οικονομία παραμένει η κρίση της ζώνης του ευρώ.

Το 2012 το ελληνικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 3%, ενώ η επιστροφή σε «αναιμική ανάπτυξη» - μόλις 0,5% - θα γίνει το 2013, εκτιμά ο ΟΟΣΑ.

«Οι κίνδυνοι για το outlook ( την οικονομική προοπτική) είναι σοβαροί και παραμένουν καθοδικοί», αναφέρει ο Οργανισμός στην έκθεσή του και προειδοποιεί ότι «οποιαδήποτε εξασθένηση της απόφασης των αρχών να εφαρμόσουν πλήρως το πρόγραμμα προσαρμογής θα αύξανε τον κίνδυνο της στάσης πληρωμών».

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρεται πως η ελληνική οικονομία έπεσε βαθύτερα στην ύφεση το 2011, παρά την ανάκαμψη των εξαγωγών, καθώς η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίστηκε, οδηγώντας χαμηλότερα την εγχώρια ζήτηση και σε κατακόρυφη αύξηση την ανεργία, που αναμένεται να φθάσει στο 18,5% το 2012.

Γενικευμένη ύφεση σε όλη την Ευρώπη προβλέπει, επίσης, ο ΟΟΣΑ με συρρίκνωση κατά 1% του ΑΕΠ όλων των χωρών της ΕΕ το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και κατά 0,4 % το 2012.

Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία η κρίση της ζώνης του ευρώ

Την εφαρμογή αποφασιστικών πολιτικών που θα σταματήσουν την κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ, θα περιορίσουν τη διάδοση της και θα ανασχέσουν την εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας ζητά στην ίδια έκθεση του ο ΟΟΣΑ

Η κρίση της ζώνης του ευρώ παραμένει ο βασικός κίνδυνος για τη παγκόσμια οικονομία, όπως αναφέρεται στην έκθεση, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους είναι όλο και πιο διαδεδομένες και εάν δεν αντιμετωπιστούν, η πρόσφατη μετάδοση της κρίσης θα επεκταθεί και σε χώρες που θεωρείται ότι έχουν σχετικά ισχυρά δημόσια οικονομικά, κλιμακώνοντας έτσι την οικονομική αναστάτωση.

«Οι προοπτικές θα βελτιωθούν μόνον αν αναληφθεί αποφασιστική δράση γρήγορα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Pier Carlo Padoan. Σύμφωνα με τον ίδιο στη ζώνη του ευρώ ο κίνδυνος της μετάδοσης της κρίσης θα πρέπει να ανασχεθεί μέσα από μια ουσιαστική αύξηση της δύναμης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μαζί με μια μεγαλύτερη δυνατότητα παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Η πολύ μεγαλύτερη δύναμη πυρός πρέπει να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις διακυβέρνησης που να αντισταθμίζουν τον κίνδυνο του ηθικού κινδύνου», είπε ο οικονομολόγος του ΟΟΣΑ.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ προβλέπει μείωση του ρυθμού επέκτασης της παγκόσμιας οικονομίας από 1,9% το τρέχον έτος σε 1,6% το 2012, πριν ανακάμψει ξανά στο 2,3% το 2013. Η ανεργία στη ζώνη του ΟΟΣΑ προβλέπεται επίσης να παραμείνει υψηλή για μεγάλο χρονικό διάστημα, με το ποσοστό των ανέργων να εκτιμάται πως θα αυξηθεί περίπου στο 8% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2 το 2012 και κατά 2,5% το 2013, μετά την πρόβλεψη για επέκταση της τάξης του 1,7% το τρέχον έτος. Η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 1,6% το τρέχον έτος στο 0,2% το επόμενο έτος, πριν αυξηθεί κατά 1,4% το 2013.
 

ΠΗΓΗ: TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...