Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Ζημιά 10 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ από κλοπή μετασχηματιστών

Διαστάσεις σοβαρής καταστροφής με ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις λαμβάνει η οργανωμένη κλοπή εκατοντάδων μετασχηματιστών (!) της ΔΕΗ σε όλη τη χώρα, από τα οργανωμένα κυκλώματα εμπορίας μετάλλων.
Οπως αποκάλυψε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία  ο Σπύρος Μυλωνάς, περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΗ σε Πελοπόννησο και Ηπειρο, η οικονομική ζημιά συνολικά σε βάρος της ΔΕΗ από τις κλοπές σε πανελλαδικό επίπεδο ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια ευρώ! 
Το θέμα ερευνά εκτός της ΕΛ.ΑΣ. και η Κρατική Ασφάλεια, αλλά όπως όλα δείχνουν, τα οργανωμένα κυκλώματα εμπορίας μετάλλου μάλλον έχουν «βραχυκυκλώσει» τις διωκτικές αρχές και τη ΔΕΗ η οποία αδυνατεί να βρει λύσεις στο πρόβλημα. 
Τεχνικοί της ΔΕΗ εξήγησαν στην «Ε» τον απίστευτο τρόπο δράσης των κυκλωμάτων που διακινδυνεύουν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή προκειμένου να κλέψουν τον χαλκό που έχουν στο εσωτερικό τους οι μετασχηματιστές. 
Κυρίως τις νύχτες γλιστρούν σαν τα φαντάσματα στα δίστυλα της ΔΕΗ από τα οποία αφαιρούν βίδες και μπουλόνια με αποτέλεσμα ολόκληρη η εγκατάσταση να καταρρεύσει προκαλώντας μεγάλο βραχυκύκλωμα. Αμέσως μετά με ειδικά εργαλεία ανοίγουν «χειρουργικά» τον μετασχηματιστή και αφαιρούν από το εσωτερικό του τον καθαρό χαλκό βάρους 150-200 κιλών.
Στο σκοτάδι
«Η καταστροφή είναι μεγάλη για τη ΔΕΗ αλλά και για την κοινωνία καθώς ολόκληρες περιοχές, κυρίως αγροτικές, βυθίζονται στο σκοτάδι. Προχθές είχαμε τρία παρόμοια κρούσματα στην πεδινή Ηλεία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Τραγανού. Παρόμοιες κλοπές είχαμε πριν από μήνες και στην περιοχή του Πύργου. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Εχουμε ενημερώσει εγγράφως τις αρχές», ανέφερε στην «Ε» ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος, διευθυντής της ΔΕΗ στην Ηλεία.
Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, μόνο στην Αργολίδα τους τελευταίους μήνες έχουν κλαπεί 150 (!) μετασχηματιστές από το δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ περίπου 40 παρόμοιες κλοπές έχουν καταγραφεί στην Αρκαδία και δεκάδες άλλες στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.
«Είμαστε πολύ προβληματισμένοι με αυτό το θέμα το οποίο έχει κοινωνικές διαστάσεις, οικονομικές επιπτώσεις αλλά και σοβαρότατους κινδύνους για τους πολίτες και το προσωπικό της ΔΕΗ. Οι κλοπές των μετασχηματιστών βγάζουν εκτός λειτουργίας μεγάλες περιοχές και δυστυχώς αυξάνονται συνεχώς προκαλώντας πληθώρα προβλημάτων. Πίσω από αυτές κρύβονται οργανωμένα κυκλώματα κυρίως αλλοδαπών οι οποίοι πωλούν τον χαλκό σε διάφορες επιχειρήσεις», δήλωσε στην «Ε» ο κ. Μυλωνάς και πρόσθεσε ότι το φαινόμενο των κλοπών μετασχηματιστών δεν μπορεί να αποτραπεί ή να ελεγχθεί.
«Σε κάποιες περιπτώσεις τοποθετήσαμε τους μετασχηματιστές σε ειδικές πανάκριβες βάσεις, αλλά δυστυχώς το πρόβλημα δεν λύθηκε», τόνισε ο κ. Μυλωνάς. Αποκάλυψε επίσης στην «Ε» μία ακόμη παράμετρο των κλοπών που σημειώνονται στο δίκτυο της ΔΕΗ η οποία -όπως είπε- θέτει σε άμεσο κίνδυνο και το τεχνικό προσωπικό της.
Και τις γειώσεις
«Εκτός των μετασχηματιστών, οι άγνωστοι σκαρφαλώνουν επάνω στους στύλους και αφαιρούν από αυτούς τις γειώσεις χαλκού. Ο κίνδυνος από αυτή τη ζημιά είναι τρομακτικός...», κατήγγειλε και πρόσθεσε:
«Η πολιτεία θα πρέπει να δει με μεγάλη σοβαρότητα το συγκεκριμένο πρόβλημα και οι δικαστικές αρχές θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στους δράστες που συλλαμβάνονται, οι οποίοι δυστυχώς μένουν ελεύθεροι για να συνεχίσουν το έργο της καταστροφής...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...