Η επιστολή της ΡΑΕ, που κοινοποιήθηκε στη ΔΕΗ, στην Ενεργειακή Θεσσαλονίκης και στην Ήρων Θερμοηλεκτρική, στάλθηκε στις 24 Φεβρουαρίου, μία ημέρα μετά τη μετάδοση από το euro2day της επίσημης απάντησης του ΔΕΣΜΗΕ για το συγκεκριμένο θέμα, γεγονός που σημαίνει πως η Ρυθμιστική Αρχή δεν θεώρησε επαρκείς τις απόψεις που ανέπτυξε ο διαχειριστής.
Είναι ίσως η πρώτη φορά όπου η Ρυθμιστική Αρχή αποφασίζει να βάλει κατ’ αυτόν τον τρόπο το χέρι "επί τον τύπον των ήλων", εγκαλώντας όχι μόνο το διαχειριστή του συστήματος αλλά και τη μονοπωλιακή συμπεριφορά της ΔΕΗ.
Με την παρέμβασή της αυτή η ΡΑΕ:
*Αποδεικνύει, κατ' αρχάς, ότι λειτουργεί πράγματι ανεξάρτητα, ανταποκρινόμενη στον ρόλο για τον οποίο έχει θεσμοθετηθεί, και μάλιστα σε μια περίοδο όπου δεν έχει επιλυθεί ακόμη η θεσμική εκκρεμότητα που τη χαρακτηρίζει.
*Στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες.
Και προς την αγορά, με τη λογική ότι "γνωρίζουμε τι οφείλουμε να παρακολουθούμε", προς τον ΔΕΣΜΗΕ, για την υποχρέωσή του να εφαρμόζει απαρέγκλιτα τον κώδικα και προς τη ΔΕΗ, υπό το πρίσμα "πρόσεχε τι κάνεις".
Ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι η προειδοποίηση από τη ΡΑΕ ότι αφενός πρέπει να τηρείται πιστά ο Κώδικας Διαχείρισης του Συστήματος και, παράλληλα, ο έλεγχος αν έχει τηρηθεί έως τώρα όπως θα έπρεπε.
Σε κάθε περίπτωση, με την κίνησή της αυτή η ΡΑΕ δικαιώνει τη λειτουργία της και καθιστά σαφές ότι δεν θα ανεχθεί καμία παρέκκλιση στην αγορά ενέργειας, από όπου κι αν προέρχεται.
Πιο συγκεκριμένα, η ΡΑΕ με την επιστολή της ζητά από τον ΔΕΣΜΗΕ να διατεθούν προς έλεγχο οι δηλώσεις διαχείρισης υδάτινων πόρων από τους κατόχους άδειας παραγωγής υδροηλεκτρικών μονάδων (δηλαδή τη ΔΕΗ) όχι μόνο κατά τους επίμαχους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2009 αλλά και για τις περιόδους κατανομής του 2008, τη σχετική τεκμηρίωσή τους, τις όποιες αιτήσεις για την τροποποίησή τους και τον τυχόν έλεγχο που πραγματοποίησε ο ΔΕΣΜΗΕ.
Επίσης, ζητά όλα τα στοιχεία για τη μη διαθεσιμότητα μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ και τον έλεγχο που έκανε ή όχι ο ΔΕΣΜΗΕ, καθώς και τα μεγέθη των τεχνικών ελαχίστων. Η ΡΑΕ ζητά την άμεση κοινοποίηση των στοιχείων αυτών και από τον έλεγχό τους εκτιμάται ότι θα κριθούν πολλά ανοιχτά ζητήματα που απορρυθμίζουν σήμερα την εγχώρια αγορά ενέργειας.
Είναι σαφές ότι με την ολοκλήρωση του ελέγχου της ΡΑΕ το υπουργείο Ανάπτυξης δεν θα μπορεί να μείνει αμέτοχο.
(από http://www.euro2day.gr/)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου