Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Επιστροφή στον λιγνίτη μετά το «στοπ» στον λιθάνθρακα


ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ του λιγνίτη ως βασικού καυσίμου ηλεκτροπαραγωγής και τα επόμενα χρόνια θα εισηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) στην αναθεωρημένη έκθεσή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Μετά το «όχι» του υπουργού στον λιθάνθρακα, στη νέα του έκθεση για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας το ΣΕΕΣ θα αναφέρει ότι στο θέμα της ηλεκτροπαραγωγής δεν έχουμε την πολυτέλεια να στηριζόμαστε αποκλειστικά στο ακριβό φυσικό αέριο.

Και θα εισηγείται να παραμείνει υψηλό το ποσοστό της συμμετοχής των στερεών καυσίμων στο ενεργειακό μας ισοζύγιο μέχρι το 2020, κάτι που για να γίνει θα πρέπει αφ΄ ενός «να τολμήσουμε να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα λιγνίτη στην Ελασσόνα, θέμα για το οποίο αντιδρά η τοπική κοινωνία» και, αφ΄ ετέρου, «να καθυστερήσει μερικά χρόνια η απόσυρση των παλαιών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ».

Οι λιγνιτικές μονάδες Πρόκειται ουσιαστικά για επιστροφή στον λιγνίτη, καύσιμο που είναι πιο ρυπογόνο από τον λιθάνθρακα και τα μέχρι τώρα σχέδια προέβλεπαν τον περιορισμό του στο ενεργειακό μας ισοζύγιο.

Τα κοιτάσματα της Δράμας και της Ελασσόνας στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία είναι τα μοναδικά μεγάλα και ανεκμετάλλευτα στην Ελλάδα και, σύμφωνα με το ΣΕΕΣ, πρέπει να «τολμήσει» η κυβέρνηση να ξεκινήσει την εξόρυξή τους.

Σχετικά με τις παλαιές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, η απόσυρσή τους, σύμφωνα με το ΣΕΕΣ, πρέπει να καθυστερήσει κάποια χρόνια, λόγω του ντόμινο ανατροπών που παρατηρείται τελευταίως στο πρόγραμμα αντικατάστασης των μονάδων της με αντίστοιχες νέες.

Αναφορά που σχετίζεται τόσο με τον άγονο διαγωνισμό της ΔΕΗ για την κατασκευή λιγνιτικής μονάδας της στη Μελίτη Φλώρινας (450 ΜW), που έληξε χωρίς να κατατεθεί καμία προσφορά (κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της Επιχείρησης), όσο και με τις ευρύτερες ανατροπές ολόκληρου του επενδυτικού της προγράμματος.

«Καρκινοβατεί» λόγω ελλιπούς σχεδιασμού η πρώτη προς αντικατάσταση μονάδα φυσικού αερίου του Αλιβερίου, ενώ σε καθυστέρηση φαίνεται να οδηγείται η λιγνιτική μονάδα της Μεγαλόπολης (800 ΜW), καθώς ζητήθηκε και δόθηκε ήδη παράταση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή της.

Για το φυσικό αέριο, η έκθεση θα αναφέρει πως δεν μπορούμε να στηρίζουμε σε αυτό εξ ολοκλήρου τον μελλοντικό μας ενεργειακό εφοδιασμό, και θα επικαλείται τόσο την πρόσφατη ρωσοουκρανική διένεξη όσο και τα εμπόδια που βάζει η Άγκυρα στον αγωγό Τουρκίας- Ελλάδας- Ιταλίας, καθώς απαιτεί να μεταπωλεί η ίδια ποσοστό του αζέρικου αερίου που θα διέρχεται από το έδαφός της με προορισμό την Ελλάδα και τις αγορές της Ευρώπης.

Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θα σημειώνει ως βασικότερα εμπόδια τα ίδια τα υπουργεία και τον κρατικό μηχανισμό με την γραφειοκρατία τους, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...