Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας

Γενναία μείωση στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, προσφέρει στα νοικοκυριά η αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων συσκευών με σύγχρονες, χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
Από το Μάιο αναμένεται να τρέξει πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης, που θα επιχορηγεί με κουπόνια όσους αντικαθιστούν τις παλιές συσκευές τους.

Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί βασική προτεραιότητα, τονίσθηκε στη συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Πρόγραμμα κινήτρων και αντικινήτρων για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και τη μείωση κατανάλωσης ηλεκτρισμού προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μετά το πέρας της συνάντησης που είχε σήμερα με εκπροσώπους των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για το Περιβάλλον.
Το ένα πρόγραμμα αφορά στην εξοικονόμηση της ενέργειας στις κατοικίες το οποίο με χρήματα από το Γ' ΚΠΣ επιδοτείται η αντικατάσταση της παλαιάς τεχνολογίας καυστήρων και γενικότερα η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, προκειμένου να υπάρχει ενεργειακή εξοικονόμηση.

Το δεύτερο πρόγραμμα, αφορά κουπόνια, τα οποία θα δοθούν στους ιδιοκτήτες κατοικιών, στα νοικοκυριά, για την απόσυρση παλαιών, ενεργοβόρων οικιακών συσκευών.

Παράλληλα, το Υπουργείο σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ, στην υλοποίηση προγράμματος κινήτρων και αντικινήτρων, προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με αυτό καταναλωτές που θα εξοικονομούν ρεύμα θα πληρώνουν λιγότερο, ενώ οι σπάταλοι κινδυνεύουν να πληρώνουν περισσότερο. " Με αυτήν την πολιτική θέλουμε να περιορίσουμε την κατανάλωση ενέργειας, έτσι ώστε, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, να έχουμε πιο λογικά επίπεδα κατανάλωσης. Είναι μια πολιτική θετική για τη χώρα και θετική για την τσέπη του καταναλωτή.

Δεν πάμε για αυξήσεις ρεύματος, θέλουμε να πάμε σε μειώσεις στα τιμολόγια.

Η ΔΕΗ θα έχει κέρδος και η χώρα θα έχει κέρδος απ' αυτήν την πολιτική. Προσπαθούμε, απλώς, να μη δούμε το θέμα θεωρητικά.

Όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, να έχουμε κίνητρα για να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος", τόνισε ο Υπουργός.
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι υπάρχει ήδη σε εξέλιξη η προετοιμασία ενός σχεδίου για την προώθηση της λεγόμενης τηλεμέτρησης, έτσι ώστε να υπάρχει όλο το πλέγμα μέτρων που χρειάζεται για να στηριχθεί μια τέτοια προσπάθεια.
Αυτό εφαρμόζεται σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες και σε κάποιες περιπτώσεις, όταν υπήρχε θέμα, πριν από δυο-τρία χρόνια, κάποια καλοκαίρια, εφαρμόστηκε αυτό στη βιομηχανία, προκειμένου να υπάρξει περιορισμός κατανάλωσης.
Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της λεγόμενης βιώσιμης κατανάλωσης που αφορά πάλι στα νοικοκυριά και μεταξύ των άλλων, αφορά και στη διαχείριση των σκουπιδιών.

"Εμείς δε θέλουμε να μείνουμε μόνο στο επίπεδο των διαφημιστικών εκστρατειών, θέλουμε να υπάρχει, επίσης, ένα πλέγμα πολιτικής, ένα πλέγμα μέτρων στο συγκεκριμένο τομέα, προκειμένου και σε αυτό το επίπεδο να ακολουθήσουμε άλλες χώρες της Ευρώπης που δίνουν έμφαση, όχι μόνο στον τελικό κρίκο της αλυσίδας σε σχέση με τη διαχείριση των σκουπιδιών αλλά στον περιορισμό των σκουπιδιών, ήδη από τα νοικοκυριά", επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης συζήτησε επίσης και τη συνεισφορά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για το Περιβάλλον στο μελλοντικό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. "Από την πλευρά της κυβέρνησης, τόνισα ότι τους θέλουμε βασικούς συνομιλητές. Συμφωνήθηκε ότι άμεσα οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις θα συζητήσουν μεταξύ τους και θα καταθέσουν στην κυβέρνηση μια πρόταση, κοινό παρανομαστή, των θέσεων τους για το μελλοντικό ενεργειακό μίγμα της χώρας.

Είπαμε στη συνάντηση ότι δε φτάνει να συμφωνούμε μόνο σε τι λέμε "όχι", στην πυρηνική ενέργεια ή στο λιθάνθρακα, πρέπει να συμφωνήσουμε και σε τι λέμε "ναι". Είπαμε, λοιπόν, πως και οι δυο πλευρές λέμε "ναι" καταρχήν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και είπαμε ότι πρέπει να αυξήσουμε το βηματισμό μας για να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στη μεγέθυνση μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα", δήλωσε ο Υπουργός.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...