Η εισαγόμενη ενέργεια από την Αλβανία φθάνει ακόμη και τα 450 μεγαβάτ, όση δηλαδή είναι η δυναμικότητα της μονάδας φυσικού αερίου της ΔΕΗ στην Κομοτηνή.
Η εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που πραγματοποιείται από τη ΔΕΗ και ιδιωτικές εταιρείες μέσω της υποβρύχιας διασύνδεσης στην Ιταλία, κυρίως κατά τις πρωινές ώρες της ημέρας, είναι εξαιρετικά προσοδοφόρος αυτή την εποχή.
Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της ρωσοουκρανικής κρίσης, όπου η Ελλάδα συντηρήθηκε σε φυσικό αέριο από τη Ρεβυθούσα, η ΔΕΗ είχε «φουλάρει» την παραγωγή της για να πραγματοποιήσει κερδοφόρες εξαγωγές. Οι αθρόες εξαγωγές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι εισαγωγές από την Αλβανία δεν γίνονται επειδή στη χώρα μας αυτές τις ημέρες υπάρχει πρόβλημα επάρκειας από την έλλειψη των 2.000 μεγαβάτ, αλλά για επιχειρηματικούς λόγους.
Εκτός λειτουργίας βρίσκονται δύο μονάδες του Λαυρίου, μία στην Καρδιά, μία στη Μεγαλόπολη, μία στο Κερατσίνι, η μονάδα της Ηρων που νοικιάζεται από τη ΔΕΗ και οι δύο ιδιωτικές.
Με βάση τον μηνιαίο προγραμματισμό του ΔΕΣΜΗΕ, από την Αλβανία θα γίνονται εισαγωγές ισχύος 200 μεγαβάτ, με ιδιαίτερα χαμηλό μεταφορικό κόστος κατά κύριο λόγο από τη ΔΕΗ (150 μεγαβάτ) και δευτερευόντως από τις ΕFΤ και Βlue Αegean Εnergy (40 και 10 μεγαβάτ αντιστοίχως).
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις στην Αλβανία αύξησαν τα υδάτινα αποθέματά της και, παρά το ότι η χώρα ηλεκτροδοτείται σχεδόν κατά 100% από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, αναζήτησε πελάτες για την περίσσεια ηλεκτρικού ρεύματος, με καλύτερο φυσικά την Ελλάδα.
Κάθε ημέρα πραγματοποιούνται δημοπρασίες για τη δέσμευση δικαιωμάτων μεταφοράς ως και 250 μεγαβάτ προς τη χώρα μας, όπου πάντως κυριαρχεί η ΔΕΗ. Τα κέρδη από τις εισαγωγές είναι μάλλον μικρά, αφού έχει μειωθεί σημαντικά η οριακή τιμή συστήματος στην οποία πωλείται το ρεύμα.
Πάντως για τις εισαγωγές ρεύματος υπήρξε έντονη διαφωνία ΡΑΕΔΕΣΜΗΕ, αφού ο Διαχειριστής έκρινε, παρά την αντίθετη άποψη της ΡΑΕ, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για δέσμευση μεταφορικής ικανότητας σε μηνιαία βάση, λόγω της μη λειτουργίας αρκετών θερμικών μονάδων, αλλά και λόγω χαμηλών αποθεμάτων των ταμιευτήρων στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς.
Ετσι, οι εισαγωγές γίνονται με ημερήσιο προγραμματισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου