Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Κυνηγοί "πυροβολούν" τη μεγαλύτερη πράσινη επένδυση

www.capital.gr

Όταν το Δεκέμβριο του 2007 η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανακοίνωνε την πρόθεσή της να κατασκευάσει ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στον κόσμο στον ίδιο χώρο που σήμερα βρίσκονται ορυχεία λιγνίτη στη Μεγαλόπολη, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα επακολουθούσε.
Ένα χρόνο μετά, η μεγαλύτερη «πράσινη» επένδυση που έχει εξαγγελθεί για φέτος, ύψους 200 έως 250 εκατ. ευρώ, παγώνει επ’ αόριστον μετά από αίτηση αναστολής που κατέθεσε στο ΣτΕ η Πανελλήνια Κυνηγετική Συνομοσπονδία, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, αλλά και ο κάτοικος της Μεγαλόπολης Β.Σ. (τα στοιχεία είναι στη διάθεση του Capital.gr).
Σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με το έργο η αίτηση αναστολής οδηγεί στον «πάγο» και τη διαδικασία του διαγωνισμού για την κατασκευή του και προμήθεια των panels, με αποτέλεσμα να πλήττεται όχι μόνο η συγκεκριμένη επένδυση, αλλά και οι νέες σύγχρονες ελληνικές βιομηχανικές μονάδες υψηλής τεχνολογίας που προσβλέπουν στο έργο.
Μετά την αίτηση αναστολής, παρ΄ ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες δηλώνει έτοιμη να ολοκληρώσει την επένδυση εντός του 2010, το έργο μπλοκάρεται τουλάχιστον μέχρι τις 5 Μαΐου του 2010 όταν και ορίστηκε η δικάσιμος και μέχρι να εκδοθεί απόφαση.
Η ΠροσφυγήΤο Capital.gr παρουσιάζει χαρακτηριστικό μέρος των επιχειρημάτων που επικαλούνται στην αίτησή τους στο ΣτΕ, οι τρεις αιτούντες.
Σύμφωνα με την αίτηση, το έργο δεν θα πρέπει να γίνει καθώς θα δημιουργηθεί πρόβλημα στα θηράματα και κατά συνέπεια στους κυνηγούς, το φ/β πάρκο θα προκαλέσει ατμοσφαιρική ρύπανση και θα υποβαθμίσει το τοπίο, πλήττοντας τον τουρισμό και την οικιστική ανάπτυξη.
Αναλυτικά ορισμένα χαρακτηριστικά τμήματα της αίτησης που αποκαλύπτει το Capital.gr αναφέρουν:
«Η εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης θα επιφέρει, όπως θα εκτεθεί αναλυτικώς κατωτέρω, μέγιστη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, καθώς και στην πανίδα της, δοθέντος ότι μορφή διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί η θήρα, αλλά και ειδικότερα στο θηραματικό πλούτο της περιοχής» αναφέρει η προσφυγή, που παρακάτω εξειδικεύει ακόμη περισσότερο τη «ζημιά» στο φυσικό περιβάλλον:
«...Πέραν τούτου, η αντανάκλαση του ήλιου που θα δημιουργηθεί από την αντικατάσταση 2000 τ.μ. δάσους από πάνελ για τη συγκέντρωση ηλιακής ενέργειας θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στη μετανάστευση, στην αναπαραγωγή και στην εν γένει διαβίωση των θηραμάτων».
Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός βεβαίως είναι παντελώς έωλος καθώς στα φ/β πάνελς υπάρχει ειδική πρόβλεψη και δεν γίνεται αντανάκλαση του ήλιου.
Εάν ίσχυε κάτι τέτοιο, πολύ απλά δεν θα υπήρχε πουθενά στον κόσμο φωτοβολταϊκό πάνελ ή ηλιακός θερμοσίφωνας.
Η προσφυγή υποστηρίζει ότι η εγκατάσταση του πάρκου θα γίνει σε δασικό περιβάλλον: «... πλην όμως το όλο έργο θα εγκατασταθεί σε δασικό ή αλπικό περιβάλλον... και συγκεκριμένα σε 2.000 στρέμματα δάσους, τα οποία θα αντικατασταθούν με πάνελ για την εγκατάσταση φ/β σταθμών... αγνοώντας την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε στην περιοχή του έργου από τις πρόσφατες πυρκαγιές κατά τους θερινούς μήνες του έτους 2007».
Σύμφωνα με τους αιτούντες η εγκατάσταση του φ/β πάρκου θα έχει ως αποτέλεσμα «...την προκαλούμενη ατμοσφαιρική ρύπανση της περιοχής λόγω της αντικατάστασης 2.000 στρεμμάτων δάσους με πάνελ για την εγκατάσταση φ/β σταθμών... την περαιτέρω υποβάθμιση του τοπίου και τις επιπτώσεις της τόσο στην ποιότητα ζωής των κατοίκων όσο και στην ανάπτυξη της περιοχής (τουριστική, οικιστική κλπ).»
Σε άλλο σημείο η αίτηση εξισώνει τα φ/β πάρκα με τη βιομηχανία «...συνεπώς η κατασκευή εγκαταστάσεων με χρήση βιομηχανίας εντός της πιο πάνω ζώνης δεν επιτρέπεται, γιατί η χρήση αυτή δεν είναι συμβατή με περιβαλλοντική αναβάθμιση» αναφέρει αυτολεξεί.
Και βέβαια, οι αιτούντες «πατάνε» και στο νομοθετικό κενό που υπάρχει σχέση με το χωροταξικό:
«...επειδή κατά πάγια νομολογία του δικαστηρίου σας, η χωροθέτηση τέτοιου είδους εγκαταστάσεων χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό σε εθνικό ή κατά τομέα χωροταξικό σχεδιασμό είναι αντίθετη και εξ αυτής της αιτίας στα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 24 του Συντάγματος και προς την αρχή της αειφόρου ανάπτυξης που εγκαθιδρύεται στη διάταξη αυτή.»
Το φωτοβολταϊκό πάρκοΤο συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό πάρκο, παρά τα όσα υποστηρίζουν οι κυνηγοί, δεν πρόκειται να εγκατασταθεί σε περιοχή που υπάρχει δάσος, διότι πολύ απλά έχει χωροθετηθεί στον ίδιο χώρο όπου μέχρι πρόσφατα υπήρχαν ορυχεία λιγνίτη, όπως διαβεβαιώνει η ΔΕΗ και μπορεί να διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε με μία απλή επίσκεψη.
Δηλαδή ο χώρος του πάρκου δεν είναι τίποτα άλλο παρά μπαζωμένο ορυχείο χωρίς ίχνος δένδρου. Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Μεγαλόπολης λειτουργεί το δεύτερο μεγαλύτερο λιγνιτικό κέντρο της χώρας, που εκπέμπει ετησίως 5.940.157 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Μέσα στο λιγνιτικό κέντρο υπάρχουν τέσσερα ορυχεία, εκ των οποίων τα δύο έχουν εξοφληθεί (Θωκνία και Κυπαρυσσία). Σε ένα σχετικά μικρό τμήμα, λοιπόν, των εξοφλημένων ορυχείων που σήμερα έχουν μπαζωθεί (με τα αδρανή υλικά που εξορύσσονται από τα ορυχεία που ακόμη λειτουργούν) θα εγκατασταθεί το φ/β πάρκο.
Σε αντίθεση με τα όσα αναφέρονται στην αίτηση, είναι προφανές ότι το φυσικό περιβάλλον της περιοχής όχι μόνο δεν επιβαρύνεται αλλά επιπλέον η λειτουργία του πάρκου θα οδηγήσει ετησίως στη μείωση των εκπομπών CO² κατά 50.235 τόνους, των εκπομπών SO² κατά 916 τόνους, των εκπομπών ΝΟΧ κατά 70,9 τόνους και των αιωρούμενων στερεών κατά 47,28 τόνους (στοιχεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες).
Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη το διοξείδιο του άνθρακα που θα εξοικονομηθεί ισοδυναμεί με το διοξείδιο που εκπέμπουν πάνω από 15 χιλιάδες αυτοκίνητα που διανύουν ετησίως 20 χιλιάδες χιλιόμετρα.
Η παραγόμενη καθαρή ενέργεια ετησίως θα ανέρχεται σε 50.773.861kWh και θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 29 χιλιάδων νοικοκυριών. Δηλαδή από το συγκεκριμένο πάρκο θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους, χωρίς να εκπέμπεται ούτε ένας ρύπος στην ατμόσφαιρα ο δήμος Καλλιθέας ή στα βόρεια προάστια οι δήμοι Αμαρουσίου και Κηφισιάς ή ακόμη στη Θεσσαλονίκη ο δήμος Καλαμαριάς και η Πυλαία μαζί.
Όσο για τα έργα που προγραμματίζει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες πέραν της εγκατάστασης των πάνελς, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες θα γίνουν δενδροφυτεύσεις σε 750 στρέμματα περιμετρικά της έκτασης του πάρκου, καθώς και σε ακόμη 1350 στρέμματα στη Μεγαλόπολη εκτός του λιγνιτικού κέντρου.
Επιπλέον, θα κατασκευαστούν δύο λίμνες χωρητικότητας 100.000 κ.μ περιμετρικά των οποίων θα δημιουργηθεί χώρος πρασίνου και θα λειτουργεί ως υδροβιότοπος. Είναι ευνόητο ότι όλες οι παραπάνω ωφέλειες που ξεκινούν από την παραγωγή και κατανάλωση καθαρής «πράσινης» ενέργειας και φτάνουν στις αποκαταστάσεις και τις δενδροφυτεύσεις που έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει η ΔΕΗ, παγώνουν και αυτές μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής.
Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η επένδυση έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις, (ακόμη και από το νομαρχιακό συμβούλιο η έγκριση του οποίου δεν είναι υποχρεωτική βάσει νόμου) και τυγχάνει της έγκρισης της μεγάλης πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...