Αν μη τι άλλο, είχαν μεγάλο ενδιαφέρον τα όσα ακούστηκαν ή …ψιθυρίστηκαν στη διάρκεια του 32ου απολογιστικού συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο τριήμερο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Καταρχήν, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος έθεσε ως στόχο την επίτευξη συντελεστή απόδοσης των απασχολούμενων κεφαλαίων της επιχείρησης στο 10%, μέσω και της χρηματοδότησης των επενδυτικών δραστηριοτήτων και της λειτουργίας της επιχείρησης από την εξοικονόμηση πόρων.
"Εάν το 2009, για παράδειγμα, επιτυγχάναμε αυτόν το στόχο, τα κέρδη προ φόρων θα έπρεπε να ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ", ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάνατζερ της Επιχείρησης, υπενθυμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός στοχεύει φέτος σε προ φόρων κέρδη 531 εκατ. ευρώ τα οποία, εάν δεν ανατραπούν οι παροχές περί των τιμών των καυσίμων και της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου, θα μπορούσαν να υπερβούν τα 620 εκατομμύρια ευρώ με τη συνδρομή της εξοικονόμησης ελέγξιμων δαπανών.
Ο ίδιος, άλλωστε, προσδιόρισε ως δεύτερη πηγή χρηματοδότησης του επενδυτικού προγράμματος την εξοικονόμηση πόρων και τη μείωση των δαπανών της Επιχείρησης μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, ώστε η ΔΕΗ μέχρι το 2014 να λειτουργεί με 500 εκατομμύρια κόστος λιγότερο ετησίως, σε τιμές 2008.
Ο κ. Αθανασόπουλος στην ομιλία του στο Συνέδριο ήταν κατηγορηματικός ως προς το ότι οι προγραμματιζόμενες δράσεις εξορθολογισμού και επανεκτίμησης των δαπανών έχουν ως προϋπόθεση ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση, καμία μείωση μισθού.
Αλλά μιλώντας με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης , στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης σαφώς εξέφρασε την προτίμησή του υπέρ ενός ελαστικότερου μοντέλου εργασιακών σχέσεων, εκτιμώντας μάλιστα ότι την ανελαστικότητα την πληρώνουν οι καταναλωτές.
Επί του πρακτέου, πάντως, και με δεδομένη την πολιτική συγκυρία αλλά και την ισχύ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΝ δεν φαίνεται αν υφίσταται τέτοιο ζήτημα, ειδικά αν συνυπολογιστεί και το ότι ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο ότι "σύμφωνα με το πρόγραμμα της κυβέρνησης, δεν υπάρχει στον ορίζοντα ζήτημα περαιτέρω μετοχοποίησης του ομίλου και δεν προβλέπεται αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς της ΔΕΗ".
Ίσως, πάντως, το πλέον εντυπωσιακό, αλλά και ουσιαστικό για την πορεία των ενεργειακών εξελίξεων στην χώρα στοιχείο που αναδείχθηκε στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ να προέρχεται από την ίδια την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ !Διότι, μπορεί μεν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Νίκος Φωτόπουλος να κατήγγειλε ότι από την παροχή του ειδικού τιμολογίου ρεύματος προς 30 βιομηχανίες, η ΔΕΗ ζημιώθηκε με 219 εκατ. ευρώ το 2008.
Αλλά ο ίδιος, όπως και συνολικά το συνέδριο, με βάση το ψήφισμα που εγκρίθηκε την Κυριακή το απόγευμα, εμφανίστηκε πλέον ως ανοικτός κατά περίπτωση στις συνεργασίες της ΔΕΗ με ιδιώτες και με δεδομένο ότι η υπό κρατικό έλεγχο επιχείρηση θα κατέχει το 51% και το management.
Είναι σίγουρα μία διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με την Ομοαπονδία που επί δεκαετίες γνωρίζουμε, αλλά πρέπει εδώ να αναφερθεί ότι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εξακολουθεί να διαφωνεί κάθετα σε κάθε είδους συνεργασία με οποιοδήποτε ποσοστό όσον αφορά τις αντικαταστάσεις των παλαιών μονάδων και τον κορμό των κύριων δραστηριοτήτων της Ορυχεία, Παραγωγή,Μεταφορά, Διανομή, Εμπορία.
Όπως, επίσης, είναι αξιοσημείωτο το ότι η ΓΕΝΟΠ δεν είναι αντίθετη στην κατασκευή μίας, το πολύ, λιθανθρακικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα δημιουργηθεί στο Νότιο Σύστημα - προτιμητέα η περίπτωση του Αλιβερίου - προκειμένου και η αξιοποίηση του εγχώριου λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία να μην τεθεί σε κίνδυνο αλλά και να διασφαλίζεται η ηλεκτροδότηση της Νότιας Ελλάδας από παρενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν κρίσεις όπως η πρόσφατη ρωσοουκρανική διένεξη για το αέριο.
ΠΗΓΗ: http://www.axiaplus.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου