Είναι αλήθεια ότι η ΔΕΗ βγαίνει βαριά τραυματισμένη από το 2008 το οποίο αναμένεται να κλείσει με ζημιές άνω των 250 εκατ. ευρώ, όπως ήδη έχει προεξοφλήσει η αγορά.
Εκείνο που ακόμη παραμένει ερώτημα είναι εάν το 2009 θα αλλάξει κάτι για την επιχείρηση. Και η απάντηση είναι πως όλα δείχνουν ότι θα είναι θετική.
Το τελευταίο διάστημα οι επιτελείς της ΔΕΗ παρακολουθούν το συνδυασμό τεσσάρων εξωγενών συγκυριών να λειτουργεί ευεργετικά για την εταιρεία και την οδηγεί σε δυναμικό come back στην κερδοφορία.
Ο λόγος για την εξαιρετική από πλευράς βροχοπτώσεων υδραυλική χρονιά, τις χαμηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, τη μείωση των τιμών των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και τη σημαντική μείωση της Οριακής Τιμής του Συστήματος, που προμηνύουν (εκτός σοβαρού απροόπτου) θετικό πρόσημο τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης.
Νερά
Μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές έντονης ανομβρίας, το 2009 αναδεικνύεται σε μια εξαιρετική υδραυλική χρονιά. Μέσα στην εβδομάδα, τα επίπεδα των υδάτων είχαν ξεπεράσει τα επίπεδα του περασμένου Μαΐου (εκείνη την περίοδο και αφού είχαν μπει στους ταμιευτήρες τα νερά από το λιώσιμο των πάγων ήταν μόλις 1800GWh).
Ήδη εκτιμάται ότι τα αποθέματα έχουν φτάσει τις 2000GWh και έχει καταστεί σε ορισμένες περιπτώσεις υποχρεωτική η λειτουργία των υδροηλεκτρικών για την αποφυγή υπερχειλίσεων.
Έτσι η ΔΕΗ καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών της από υδροηλεκτρικά με ελάχιστο κόστος λειτουργίας και τεράστια περιθώρια κέρδους. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ωφέλειας που προκύπτει για τη ΔΕΗ αρκεί μόνο να υπογραμμιστεί το εξής:
Στη χρήση του 2007 η χρήση των υδροηλεκτρικών είχε μειωθεί κατά 49,8% και επισήμως η ΔΕΗ είχε εκτιμήσει ότι η υποκατάσταση της υδροηλεκτρικής παραγωγής από ακριβότερα καύσιμα κόστισε 208 εκατ. ευρώ.
Πηγές της ΔΕΗ εκτιμούν ότι εάν συνεχιστεί η εξαιρετική πορεία των υδάτινων αποθεμάτων τα οφέλη μπορεί να ξεπεράσουν αυτό το νούμερο.
Πετρέλαιο/ Φυσικό αέριο
Το 2008 χαρακτηρίστηκε από τις εξαιρετικά υψηλές τιμές του πετρελαίου. Το πρώτο τρίμηνο του έτους με βάση τις μέσες τιμές του OPEC το πετρέλαιο κόστιζε 105,16 δολάρια το βαρέλι, το β΄ τρίμηνο 131,22, και το γ’ τρίμηνο 96,85.
Αντίστοιχα μέσα στο έτος η τιμή του φυσικού αερίου είχε φτάσει μέχρι και τα 535 δολάρια/m³.
Οι τιμές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα στο εννεάμηνο η ΔΕΗ να πληρώσει επιπλέον 192 εκατ. ευρώ για αγορά φυσικού αερίου και 254,8 εκατ. ευρώ για υγρά καύσιμα (εκτός από τις τιμές, η αύξηση προήλθε και από την αύξηση της χρήσης των μονάδων φυσικού αερίου και πετρελαίου).
Τον Ιανουάριο, η μέση τιμή του πετρελαίου (τιμή OPEC) ήταν 41,5 δολάρια, ενώ η επόμενη τιμολόγηση του φυσικού αερίου θα γίνει με τιμή κάτω από τα 400 δολάρια/ m³.
Γίνεται αντιληπτό δηλαδή ότι το κόστος της ΔΕΗ θα μειωθεί αισθητά, ενώ και η αυξημένη χρήση των ΥΗΣ θα μειώσει ακόμη περισσότερο τα συγκεκριμένα κόστη.
Εισαγωγές
Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που απολαμβάνει τα θετικά του μεγάλου όγκου των βροχοπτώσεων.
Αντίστοιχα, σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο, οι ταμιευτήρες είναι γεμάτοι από νερά και τα υδροηλεκτρικά δουλεύουν στο φουλ. Πρόσφατα μάλιστα η KESH (αντίστοιχη Αλβανική ΔΕΗ), μας προσέφερε δωρεάν ρεύμα που περίσσεψε από το σύστημα της γειτονικής χώρας, με την υποχρέωση να επιστρέψουμε την ενέργεια όταν παραστεί ανάγκη.
Το ίδιο συμβαίνει και με τη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα οι όποιες εισαγωγές γίνονται σήμερα, πραγματοποιούνται σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές. Στο εννεάμηνο του 2008 η ΔΕΗ είχε πληρώσει 213 εκατ. ευρώ για εισαγωγές από 162 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2007 (51 εκατ. περισσότερα).
Οριακή Τιμή του Συστήματος/ ζήτηση
Ο συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων μαζί με τη σχετικά χαμηλή ζήτηση ενέργειας, έχει ωθήσει προς τα κάτω και την οριακή τιμή του συστήματος. Μάλιστα λόγω της οικονομικής κρίσης, εκτιμάται ότι το φαινόμενο δεν είναι πρόσκαιρο. Με βάση τις προβλέψεις για μειωμένη βιομηχανική παραγωγή το 2009, εκτιμάται ότι όλο το έτος θα υπάρχει κάμψη στη ζήτηση η/ε.
Χαρακτηριστικά είναι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου όπου παρατηρείται εντυπωσιακή κάμψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2007. Το Νοέμβριο η μείωση ήταν 2,23% και το Δεκέμβριο 3,82%.
Η μείωση αυτή επιτρέπει στη ΔΕΗ να κρατά εκτός συστήματος τις ακριβές της μονάδες, με αποτέλεσμα η οριακή τιμή να διαμορφώνεται με βάση τις μονάδες μικρότερου κόστους και επομένως να είναι χαμηλότερη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες δεν έχει εμφανιστεί ούτε για μια ώρα οριακή τιμή πάνω από τα 110 ευρώ, τιμή που κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.
Για αγορές ενέργειας από το σύστημα η ΔΕΗ είχε επιβαρυνθεί στο 9μηνο του 2008 με 217 εκατ. επιπλέον σε σχέση με το 2007.
Πηγή: www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου