Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Κόντρα ΡΑΕ- ΥΠΑΝ για λιθάνθρακα




Σαφείς αποστάσεις από την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για το μπλοκάρισμα των επενδύσεων σε λιθάνθρακα έλαβε ο Α΄αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Θόδωρος Πανάγος, μιλώντας σε ημερίδα του ΕΒΕΑ και της ΔΕΗ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

“Κάθε πολιτεία που σέβεται τους πολίτες δε μπορεί να αποδέχεται τη δαιμονοποίηση καμιάς τεχνολογίας παραγωγής ενέργειας” είπε ο κ. Πανάγος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επιλογή να στηριχτεί αποκλειστικά το ενεργειακό σύστημα στο φυσικό αέριο δεν είναι ορθή.

“Το φυσικό αέριο είναι και αυτό εισαγόμενο καύσιμο. Πρόσφατα αντιμετωπίσαμε προβλήματα, κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό δε θα συμβεί και στο μέλλον”, είπε ο κ. Πανάγος, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθεί η μέριμνα για την αντικατάσταση παλαιών μονάδων, πρέπει ωστόσο να εξεταστεί η δυνατότητα παροχής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων και των τεχνολογιών αποθήκευσης. Επίσης ο κ. Πανάγος ανέφερε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της απελευθέρωσης της αγοράς το υφιστάμενο καθεστώς σε σχέση με τα δίκτυα.

“Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στη Ευρώπη που ο διαχειριστής δε λειτουργεί υπό καθεστώς νομικού και λειτουργικού διαχωρισμού" ανέφερε και πρόσθεσε “έρχονται κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και ο διαχωρισμός, αν μας επιβληθεί στο μέλλον, θα είναι πολύ πιο δυσμενής”.

Στην ίδια ημερίδα ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Π. Αθανασόπουλος, ανέφερε την πρόθεση της ΔΕΗ να αναθεωρήσει το επιχειρησιακό της σχέδιο, ως προς το σκέλος του λιθάνθρακα.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος πρότεινε μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων της αγοράς τη διαμόρφωση σαφών και ενιαίων κανόνων για τις αδειοδοτούσες αρχές όσο και τις επιχειρήσεις, την επιτάχυνση των επόμενων φάσεων απελευθέρωσης της αγοράς (νομικός και λειτουργικός διαχωρισμός στα συστήματα μεταφοράς και διανομής) καθώς και την ορθολογική αντιμετώπιση του θέματος της τιμολογιακής πολιτικής, ώστε να καλύπτονται το κόστος παραγωγής, οι προμήθειες και η κατανάλωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ Ευάγγελος Λεκατσάς πρότεινε τη σύνδεση των τιμολογίων με την χονδρεμπορική αγορά κάνοντας λόγο για ρήτρα οριακής τιμής του συστήματος στα τιμολόγια ενώ ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ Νίκος Χατζηαργυρίου πρότεινε να συνδεθεί το κόστος ρύπων με τα τιμολόγια και να αρθεί ο αποκλεισμός της ΔΕΗ από τις επιδοτήσεις για έργα ΑΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...