Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Κίνδυνος για έλλειψη ηλεκτρισμού το καλοκαίρι

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επάρκεια του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας το καλοκαίρι.
Η αίτηση της ΔΕΗ για αιχμιακή μονάδα στην Κομοτηνή έχει μπλοκαριστεί, μετά την καταγγελία που κατέθεσε στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης η General Εlectric.

Η Κομισιόν προειδοποίησε τη ΔΕΗ να μην προχωρήσει στην κατακύρωση του διαγωνισμού που προκήρυξε η επιχείρηση από πέρυσι και στον οποίο κατέθεσαν προσφορές οι εταιρείες ΓΕΚ-Τέρνα, Μέτκα, J&Ρ Αβαξ και Sunlight για την προμήθεια και εγκατάσταση αεριοστροβιλικής μονάδας ισχύος 90- 180 ΜW στην Κομοτηνή, με προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ.

Η πρόβλεψη του ΔΕΣΜΗΕ για το καλοκαίρι κάνει λόγο για επιπλέον 400 ΜW μέσω της νέας εφεδρικής αγοράς ενέργειας που καθιερώνει το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι άλλες δύο αιτήσεις, της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης για μονάδα 100 ΜW στη Θεσσαλονίκη και της Βlue Αegean Εnergy για μονάδα 120 ΜW στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, εξετάζονται.

Η δεύτερη μάλιστα έχει εξασφαλίσει ήδη θετική γνωμοδότηση από τη ΡΑΕ, ενώ σύντομα θα δοθεί το «πράσινο φως» και για τη μονάδα της ΕΝΘΕΣ, η οποία δεν έχει καταθέσει ανεξάρτητη αίτηση για αιχμιακή μονάδα, αλλά αίτηση για τροποποίηση της άδειας παραγωγής της, με επέκταση της ισχύος της κατά 100 ΜW.

Κύκλοι της ΡΑΕ τόνιζαν ότι κάθε αιχμιακή μονάδα θα έχει επιδότηση 75.000 ευρώ ανά ΜW (αντί για 35.000 που προβλεπόταν ως σήμερα) και επειδή είναι συμφέρουσα επένδυση προφανώς αυτή την εξέλιξη θέλουν οι επενδυτές, αλλά τώρα ανέκυψε πρόβλημα με τη ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...