Η ΔΕΗ δεν πωλείται, ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι σχετικές αξιώσεις της τρόικας συνδέοντας την προοπτική πώλησης τμήματος της δημόσιας επιχείρησης με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Ωστόσο η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η απελευθέρωση θα προχωρήσει με όποιον τρόπο και σε χρόνο εκείνη επιλέξει χωρίς να φοβηθεί το πολιτικό κόστος που πιθανόν θα επιφέρει ενδεχόμενη σύγκρουσή της με τις συντεχνίες.
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία συναντήθηκε προχθές με τους εκπροσώπους της τρόικας, μιλώντας στα «ΝΕΑ» απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησης ενός κομματιού της ΔΕΗ και δη το 40% των λιγνιτικών μονάδων επισημαίνοντας ότι δεν τίθεται πλέον τέτοιο θέμα.
«Βεβαίως και αποκλείουμε πώληση τμήματος της ΔΕΗ», είπε η υπουργός, η οποία κατά τη συνάντησή της με τους ελεγκτές της τρόικας παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησης σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις σχετικές πρωτοβουλίες στις οποίες θα προβεί το τελευταίο διάστημα στην κατεύθυνση αυτή.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν πάντως ότι «πήραμε παράταση από την τρόικα ώς τον Δεκέμβριο για να δούμε τι θα κάνουμε με τη ΔΕΗ».
Να σημειωθεί ότι κυβερνητικοί κύκλοι τις τελευταίες ημέρες επαναλάμβαναν ότι ενώ στο Μνημόνιο γίνεται αναφορά στην υποχρέωση της χώρας μας για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, δεν υπάρχει η ελάχιστη μνεία σε πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων.
Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι δεν μπορεί να επιβληθεί κάτι «τόσο βίαιο» σε σχέση με τη ΔΕΗ που αποτελεί εθνικό πυλώνα και μάλιστα είναι και κερδοφόρος επιχείρηση.
Το θέμα ανέκυψε όταν εκπρόσωποι της Ε.Ε. έθεσαν προφορικά το αίτημα για πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων και επιπλέον υδροηλεκτρικών σταθμών στον γενικό γραμματέα του υπουργείου και παράλληλα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα δεν τέθηκε από τους εκπροσώπους της τρόικας κατά τη συνάντησή τους με την κ. Μπιρμπίλη.
Η υπουργός επρόκειτο να ενημερώσει για τις εξελίξεις τη Διυπουργική Επιτροπή που θα συνεδρίαζε σήμερα το μεσημέρι στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης με τη συμμετοχή και των κ.κ. Πάγκαλου, Παμπούκη και Παπακωνσταντίνου, ωστόσο η σύσκεψη μέχρι αργά το βράδυ ήταν μετέωρη λόγω κωλύματος κάποιων εξ αυτών.
Η σύσκεψη ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό προκειμένου η κ. Μπιρμπίλη να ενημερώσει για θέματα ενέργειας και συνέπεσε με τις εξελίξεις που αφορούν τη ΔΕΗ.
ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
γίνεται αναφορά στην υποχρέωση για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αλλά όχι για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων
Το θέμα άναψε εσωκομματικές φωτιές
ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ προβλήματα άνοιξε στο ΠΑΣΟΚ το ζήτημα της πώλησης τμήματος της ΔΕΗ.
Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα που εξέφρασε δημοσίως τη διαφωνία του για την προοπτική πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, τονίζοντας μάλιστα πως «πουθενά στην Ευρώπη μεγάλοι κρατικοί οργανισμοί ενέργειας δεν αναγκάστηκαν με αυτό τον βίαιο τρόπο να δώσουν κομμάτι της περιουσίας τους», μία σειρά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ βγήκε απέναντι σε αυτή την προοπτική.
Ο Χρήστος Πρωτόπαπας είπε (Flash) ναι στην απελευθέρωση, «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο που έχει το κράτος με καθοριστικό και στρατηγικό ρόλο της χώρας θα πρέπει να πουληθεί ή να αποδυναμωθεί».
Ιδιαίτερα επικριτικός ο Πάρις Κουκουλόπουλος σχολίασε πως «δεν μπορεί κάποιοι κολεγιόπαιδες να μας υποδεικνύουν τι θα κάνουμε με αυτό το θέμα» και πρόσθεσε ότι είναι θέμα του Πρωθυπουργού να αποδείξει πως «δεν είμαστε εντολοδόχοι».
Ο Παντελής Οικονόμου πρότεινε δημοσίως:
«Αν οποιοσδήποτε κύριος της τρόικας, ή δεν ξέρω ποιανού άλλου έξω από το πλαίσιο του Μνημονίου το οποίο ήδη είναι πολύ ενοχλητικό, διανοηθεί να θέσει θέματα τα οποία δεν έχουν σχέση με το Μνημόνιο, για παράδειγμα περί ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, νομίζω ότι πρέπει να χαρακτηριστεί πάραυτα persona non grata και να τα μαζέψει και να μην τον ξαναδούμε και να στείλει άλλον η τρόικα».
Μάλιστα βουλευτικοί κύκλοι σχολίαζαν χθες πως το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορεί να προχωρήσει και ότι θα ήταν casus belli σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση, που θα συγκρουστεί το επόμενο διάστημα με δικηγόρους, μηχανικούς και συμβολαιογράφους, θα ήθελε να αισθάνεται πιο ισχυρή στο εσωτερικό της.
Σενάριο για διαχωρισμό δικτύουπαραγωγής
ΕΝΑ από τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση εάν τελικώς, παρά τις πιέσεις, επιμείνει στη θέση της να μην πωλήσει τμήματα της ΔΕΗ αφορά το κομμάτι της παραγωγής.
Κυβερνητική πηγή εξηγούσε χθες πως είναι πολύ πιθανόν η επιχείρηση να σπάσει σε δύο κομμάτια, ένα από τα οποία θα αφορά τα λιγνιτωρυχεία και το άλλο τα δίκτυα.
Σ΄ αυτήν την περίπτωση τα λιγνιτωρυχεία δεν θα παραχωρηθούν ως προς την κυριότητα σε ιδιώτες αλλά τόσο τρίτοι επενδυτές όσο και η ΔΕΗ θα μπορούν να αγοράζουν από την παραγωγή λειτουργώντας ανταγωνιστικά.
Η ίδια πηγή χαρακτήριζε το θέμα εξόχως σοβαρό, διότι, όπως έλεγε, σχετίζεται με την παραγωγή φθηνής ενέργειας αλλά και με τη θέση της χώρας μας στην Ευρώπη.
ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου