Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Τα βήματα της ΔΕΗ μετά τη θύελλα


Ο χρόνος που «αγοράστηκε» για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού κάθε άλλο παρά πολύς είναι: μέχρι το Δεκέμβριο η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει μια αξιόπιστη, ρεαλιστική και βιώσιμη εναλλακτική, που θα έχει ισοδύναμο αποτέλεσμα (δηλαδή την πραγματική απελευθέρωση της αγοράς) με εκείνο της πρότασης για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ.
Μια πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση από την Κομισιόν και την Τρόικα, προκαλώντας... «ηλεκτροσόκ».
Τελικά οι πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ επί του παρόντος μπαίνουν στο συρτάρι, και η τελευταία πίστωση χρόνου που δόθηκε, αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για να συνειδητοποιήσουν όλες οι πλευρές ότι περαιτέρω αδράνεια οδηγεί σε δρόμους χωρίς... επιστροφή.
Τι απομένει να δούμε μέχρι το Σεπτέμβριο και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για τη ΔΕΗ μετά τη θύελλα που προκλήθηκε προ δεκαπενθημέρου από τις προτάσεις αρχικά του κλιμακίου της Κομισιόν και στη συνέχεια της τρόικας;
Το βέβαιο είναι ότι οδηγούμαστε στην ταχύτατη τακτοποίηση εκκρεμοτήτων που χρονίζουν σε σχέση με την αγορά, όπως φάνηκε και από τις θέσεις που παρουσίασε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την αναμόρφωση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού (αλλαγές που θα παρουσιαστούν από την κυβέρνηση στην Τρόικα ως απτό δείγμα ότι η αγορά μπορεί να ανοίξει χωρίς να «ματώσει» η ΔΕΗ).
Έτσι εφόσον υιοθετηθούν οι προτάσεις της ανεξάρτητης αρχής, η ΔΕΗ καταρχήν θα προχωρήσει σε νέες αποσύρσεις πεπαλαιωμένων και ρυπογόνων μονάδων της (όπως προέβλεπε ο νόμος Τσοχατζόπουλου για την αδειοδότηση της μονάδας του Λαυρίου).
Μια ακόμη σημαντική αλλαγή που προωθείται αφορά τη διενέργεια δημοπρασιών από τη ΔΕΗ Παραγωγή που θα διαθέτει για δύο χρόνια ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) σε τρίτους προμηθευτές και παραγωγούς. Αντίστοιχα η ΔΕΗ Προμήθεια θα συνάπτει συμβάσεις Διαθεσιμότητας Ισχύος με ανεξάρτητους παραγωγούς.
Βάσει των ίδιων προτάσεων η ανεξάρτητη αρχή θα ελέγξει τη διαδικασία λογιστικού διαχωρισμού της ΔΕΗ καθώς και τα κοστολογικά στοιχεία της κάθε δραστηριότητας. Έτσι για παράδειγμα εάν οι συμβάσεις που έχει συνάψει η ΔΕΗ Προμήθεια με τη ΔΕΗ Παραγωγή δεν αντανακλούν τις συνθήκες της αγοράς τότε οι συμβάσεις θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν και να περιλαμβάνουν ίδιους όρους με τις συμβάσεις των ανεξάρτητων παραγωγών.
Άμεσα θα πρέπει επίσης να αρθούν οι περιορισμοί για εξαγωγές ενέργειας ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες των διασυνδέσεων για διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας.
Αλλαγές θα πρέπει να γίνουν και στον τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων δικτύου & συστήματος (ρυθμιζόμενων χρεώσεων) με στόχο οι χρεώσεις αυτές σταδιακά να οδηγηθούν σε μείωση.
Tέλος σημαντικές είναι και οι αλλαγές που προωθούνται στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας όπου η ΡΑΕ ζητεί εκ νέου την άρση των στρεβλώσεων και των σταυροειδών επιδοτήσεων. Ο εξορθολογισμός των τιμολογίων μεταφράζεται σε αυξήσεις για τις μικρές οικιακές καταναλώσεις και τους αγρότες αλλά και σε μειώσεις για τις υψηλές οικιακές καταναλώσεις και τους εμπορικούς πελάτες.
Εκτός όμως από τα τεχνικά ζητήματα της λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς –που έχουν τη δική τους βαρύτητα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στοιχειώδους ανταγωνισμού – ανοιχτά παραμένουν καυτά ζητήματα όπως η πιθανότητα να εγκαινιάσει η ΔΕΗ συνεργασίες με άλλους παίκτες της αγοράς, όχι μόνο στις ΑΠΕ αλλά και στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή.
Άλλωστε υπό τη δαμόκλειο σπάθη της πώλησης μονάδων, η προοπτική να υπάρξουν συνεργασίες στις νέες μονάδες που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ, φαντάζει ως μια καλή εναλλακτική λύση, που βοηθά στο άνοιγμα της αγοράς, χωρίς να χρησιμοποιούνται συνταγές «σοκ»...
ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...