Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Φωτοβολταϊκές μάχες γιγάντων

Σε μια περίοδο όπου τα μεγάλα έργα αναζητούνται με το... τουφέκι, η αγορά φωτοβολταϊκών δείχνει να επιβιώνει της κρίσης και να «γεννά» δουλειές που δεν αφήνουν κανέναν «ασυγκίνητο».
Το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην αγορά της ηλιακής ενέργειας γίνεται ακόμη πιο έντονο εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι στις άλλες αγορές της ανανεώσιμης ενέργειας, επικρατεί ανησυχητική στασιμότητα.
Κόντρα στο κλίμα της εποχής λοιπόν, μπήκε στην τελική ευθεία το έργο της κατασκευής του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στη χώρα, το οποίο θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 8,05MW.
Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, έληξε η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών.
Το ενδιαφέρον για το έργο είναι μεγάλο και στην πρώτη φάση είχαν προεπιλεγεί η κοινοπραξία Martifer JP Άβαξ, η Phoenix Solar, η Βιοσάρ του ομίλου της Ελλάκτωρ, η γερμανική Juwi, η γαλλική Tenesol, καθώς και μια ακόμη γερμανική θυγατρική της Hochtief. Ο προϋπολογισμός του έργου κυμαίνεται στα 20 εκατομμύρια, ποσό που το κατατάσσει μεταξύ των μεγάλων project σε εξέλιξη όχι μόνο στον ελληνικό χώρο αλλά και διεθνώς. Τελικά χθες οι προσφορές που κατατέθηκαν ήταν τρεις αυτές των JPΑβαξ και Martifer, της Βιοσαρ και της γαλλικής Tenesol.
Ένα μήνα μετά ακολουθεί ο διαγωνισμός της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για το ακόμη μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Μεγαλόπολης ισχύος 50MW. Το έργο που θα κυμανθεί μεταξύ 150 εκατ. ευρώ και 200 εκατ. ευρώ, κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων project διεθνώς και αναμένεται να προσελκύσει μεγάλους παίκτες της αγοράς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η απαιτούμενη εγγυητική επιστολή για το έργο είναι 15 εκατομμύρια ευρώ. Εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις στην ανακήρυξη του μειοδότη, το πάρκο θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται εντός του έτους και θα τεθεί σε λειτουργία περίπου ένα χρόνο μετά την έναρξη της κατασκευής του.
Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, ο ανάδοχος θα παραδώσει το έργο με το κλειδί στο χέρι και παράλληλα θα αναλάβει την πενταετή συντήρηση, την κατασκευή του υποσταθμού, την προμήθεια μετασχηματιστών, πάνελς, μετατροπέων κλπ.
Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι οι όροι της σύμβασης είναι αρκετά αυστηροί, παρά ταύτα θα υπάρξει ενδιαφέρον ακόμη και από διεθνείς παίκτες, αν και η προκήρυξη δημοσιεύτηκε μόνο στα ελληνικά. Έτσι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το διαγωνισμό προετοιμάζονται όλοι οι μεγάλοι παίκτες περιλαμβανομένων και των ξένων εισηγμένων Phoenix Solar, Sun Power, Ygli, BP Solar.
Ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί και από τους έλληνες κατασκευαστές (Solar Cells).
Με την εγκατεστημένη ισχύ των 50MW, η ενεργειακή παραγωγή του πάρκου θα είναι περίπου 65.000MWh ετησίως, ικανή να καλύψει το 42% των αναγκών του νομού Αρκαδίας ή αλλιώς 28 χιλιάδων νοικοκυριών και θα αποτρέπει την εκπομπή.000 τόνων CO2, 680 τόνων SO2 και 131 τόνων NOx ετησίως.
ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...