Και η είδηση επιβεβαιώνεται καθώς την Πέμπτη συγκαλείται ειδική κυβερνητική σύσκεψη στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με την παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και της Υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.
Σύμφωνα με όσα έλεγε η ίδια κυβερνητική πηγή, η απόσταση μεταξύ του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα η κυβέρνηση και εκείνου των συνδικαλιστών ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι πολύ μεγάλη.
«Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ δεν έχουν αντιληφθεί τί πρέπει να γίνει», ήταν ένα από τα σχόλια των κυβερνητικών παραγόντων που κάνουν λόγο και για «τελειωμένες νοοτροπίες».
Δεν συζητάμε το «αν», αλλά το «πως», επισήμαιναν οι κυβερνητικοί παράγοντες οι οποίοι ωστόσο απέκρυβαν την πρόθεση της κυβέρνησης να κερδίζει χρόνο έως τον Σεπτέμβριο.
«Η τακτική της κυβέρνησης, είναι ένα μίγμα διαβούλευσης και αποφασιστικότητας, με στόχο την ανεύρεση της καλύτερης λύσης» συνέχιζαν απτόητοι οι κυβερνητικοί παράγοντες.
Την ίδια ώρα κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητά φόρμουλα προκειμένου να παρακάμψει την απαίτηση της Τρόικας να πουληθούν εδώ και τώρα το 40% των μονάδων παραγωγής ενέργειας σε ιδιώτες.
Μία πρόταση της κυβέρνησης που φαίνεται να έχει πέσει στο τραπέζι είναι μην να πουληθεί το 40% των μονάδων αλλά να πουλήσει ή ίδια η ΔΕΗ σε ιδιώτες το 40% της παραγόμενης ενέργειας με δικαίωμα μεταπώλησης του ρεύματος από τους αγοραστές. Πρόκειται για μία φόρμουλα που αποκαλύπτει το μέγεθος της αμηχανίας αλλά και την «εφευρετικότητα» των κυβερνητικών παραγόντων προκειμένου να παρακάμψουν τις αντιρρήσεις των συνδικαλιστών.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φέρεται να έχει κερδίσει χρόνο, τουλάχιστον όσον αφορά τις ανοχές της «Τρόικα» για την λήψη των τελικών αποφάσεων της μέχρι το Σεπτέμβρη που είναι και το ανώτατο χρονικό όριο του τελεσιγράφου της Τρόικας.
Λίγο μετά τις 19.00 ολοκληρώθηκε σήμερα, μετά από 6 και πλέον ώρες, η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με το κλιμάκιο της τρόικας. Οι ελεγκτές θα συντάξουν πόρισμα με τα συμπεράσματα του νέου ελέγχου, το οποίο θα αποστείλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Άλλωστε την Πέμπτη στις 11.00 το πρωί στο Χίλτον παραχωρείται και η επίσημη συνέντευξη τύπου της Τρόικας εκεί όπου θα διευκρινιστούν πολλά, για το θέμα της ΔΕΗ αλλά και για το σύνολο του περιεχομένου του «Νέου Μνημονίου» που αφορά τις «επιδόσεις» της ελληνικής οικονομίας έως και τον Δεκέμβριο με αιχμή τα κρατικά έσοδα, τις απολύσεις στις ΔΕΚΟ, τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ.
Όπως ανέφερε, μετά τη συνάντηση της Τρόικας με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, στο πόρισμα θα υπάρχει αναφορά για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η τρόικα θα αναμένει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο επίπεδο. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η βασική δέσμευση της χώρας για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν είναι έναντι του ΔΝΤ, αλλά έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς υπάρχει σχετική σύσταση από το 2008.
Την ίδια ώρα καταγράφονται αντιδράσεις τόσο από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όσο και από Υπουργούς της Κυβέρνησης για το θέμα της ιδιωτικοποίησης τομέων της ΔΕΗ. Πρόκειται για «παράπλευρες απώλειες» όπως επισημαίνουν κυνικά κυβερνητικά στελέχη τα οποία ανήκουν στην πτέρυγα των στελεχών που επιμένουν στο «εδώ και τώρα.. τα πάντα».
Από την απέναντι πλευρά, η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ θεωρεί δεδομένο πως αν τεθεί θέμα πώληση θα αποτελέσει αιτία πολέμου με την κυβέρνηση. Πρώτη τους κίνηση θα είναι να κατεβάσουν το γενικό και να μπλοκάρουν την απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας.
«Πρόκειται για απειλές οι οποίες θα πρέπει να εξηγηθούν με αξιοπιστία στην κοινωνία η οποία θα υποστεί και τις επιπτώσεις από ένα συνδικαλιστικό Black out» , απαντούν οι κυβερνητικοί με βασικό επιχείρημα τις θετικές αντιδράσεις των παραγωγικών φορέων αλλά και των πολιτών στην αναμέτρηση της κυβέρνησης με τους συνδικαλιστές των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης που κατέληξε στην επίταξη και επιστράτευση τους.
«Εμείς δε θα γίνουμε προδότες του ελληνικού λαού. Αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι ότι ο αγώνας μας δεν είναι συντεχνιακός, και πιστεύουμε ότι θα έχουμε συμμάχους», δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Γενικός Γραμματέας ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Κώστας Κατσαρός. «Ανησυχούμε πολύ αν πάει η ΔΕΗ σε ακραίες ιδιωτικοποιήσεις», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης. «Σημασία έχει να μην απεμπολήσουμε το κοινωνικό κράτος», τόνισε ο νομάρχης, Γιάννης Σγουρός.
«Εμείς δε θα γίνουμε προδότες του ελληνικού λαού. Αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι ότι ο αγώνας μας δεν είναι συντεχνιακός, και πιστεύουμε ότι θα έχουμε συμμάχους», δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Γενικός Γραμματέας ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Κώστας Κατσαρός. «Ανησυχούμε πολύ αν πάει η ΔΕΗ σε ακραίες ιδιωτικοποιήσεις», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης. «Σημασία έχει να μην απεμπολήσουμε το κοινωνικό κράτος», τόνισε ο νομάρχης, Γιάννης Σγουρός.
Για δυσβάσταχτες επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα, που θα πληρώνουν πανάκριβα την ηλεκτρική ενέργεια και για εργατικά δικαιώματα που θυσιάζονται, έκανε λόγο το ΠΑΜΕ.
ΠΗΓΗ: www.zougla.gr
ΠΗΓΗ: www.zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου