Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

ΔΕΗ: Φέρνει το πρώτο φορτίο LNG

Σημαντική μέρα είναι η ερχόμενη Τετάρτη για τη ΔΕΗ, καθώς καταφθάνει στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου Lng. Το φορτίο είναι 63.000 κυβικά μέτρα και θα μεταφερθεί για λογαριασμό της ΔΕΗ από το πλοίο της ιταλικής Eni Portovenere.
Με το φορτίο αυτό, η ΔΕΗ προστίθεται στους νέους χρήστες των εγκαταστάσεων του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.
Βεβαίως για να καταστεί εφικτό σήμερα οι εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα να είναι ανοικτές για όλους τους ενδιαφερόμενους χρήστες, δηλαδή για να απελευθερωθεί η αγορά, χρειάστηκε να προηγηθεί η Αλουμίνιον της Ελλάδος. Η προσπάθεια αυτή οδηγήθηκε σε αποτυχία εξαιτίας μιας σειράς επεισοδιακών γεγονότων που πλέον αποκαλούνται στους κύκλους της αγοράς ως «ενεργειακά Δεκεμβριανά».
Για αυτά ακριβώς τα γεγονότα μόλις την περασμένη εβδομάδα, εκδόθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καταδικαστική απόφαση.
Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ η τότε συμπεριφορά του ΔΕΣΦΑ που εμπόδισε την εκφόρτωση του φορτίου της Αλουμίνιον της Ελλάδος, συνιστά παραβίαση των υποχρεώσεων που έχει ο ΔΕΣΦΑ από το νόμο. Επιπλέον η ΡΑΕ στην απόφασή της τονίζει ότι η τότε συμπεριφορά του ΔΕΣΦΑ έθιξε ευθέως τον πυρήνα της απελευθερωμένης αγοράς φυσικού αερίου και των καθηκόντων που του έχουν ανατεθεί για τη διασφάλιση της λειτουργίας ενός αποτελεσματικού και αποδοτικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, με ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση για όλους τους χρήστες.
Η ΡΑΕ αποφάσισε την επιβολή προστίμου 250 χιλιάδων ευρώ.
Την ίδια στιγμή πάντως κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, ο ΔΕΣΦΑ παρουσιάζει εντελώς διαφορετική εικόνα σε σχέση με το Δεκέμβριο, κάτι που φαίνεται και από τη θεαματική αλλαγή του σκηνικού στην εγχώρια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στον Ιούλιο εκτός από το «παρθενικό» φορτίο της ΔΕΗ, είναι προγραμματισμένο να καταφθάσει ακόμη ένα φορτίο 65.000 κυβικών μέτρων για λογαριασμό της Αλουμίνιον της Ελλάδος και ένα φορτίο της ΔΕΠΑ 73.000 κυβικών μέτρων από την Αλγερία. Δηλαδή το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η Ρεβυθούσα θα χρησιμοποιείται από τρίτους χρήστες και όχι από τη ΔΕΠΑ.
Οι αποθηκευτικοί χώροι της Ρεβυθούσας σήμερα αντιστοιχούν σε 140.000 κμ (πραγματική χωρητικότητα 120.000 κμ) δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του μήνα οι εκτός ΔΕΠΑ χρήστες θα εκμεταλλεύονται περίπου του 50% της χωρητικότητας του LNG terminal.
Και όπως φαίνεται από τον προγραμματισμό των εκφορτώσεων στη Ρεβυθούσα για το επόμενο χρονικό διάστημα, το ενδιαφέρον θα παραμείνει αμείωτο: μέχρι το τέλος του χρόνου κάθε μήνα τόσο η Αλουμίνιον της Ελλάδος όσο και η ΔΕΗ έχουν προγραμματίσει να φέρουν φορτία Lng για λογαριασμό τους.
Θα πρέπει μάλιστα να τονιστεί ότι οι ενδιαφερόμενοι χρήστες έχουν δικαίωμα να φέρουν φορτία και εκτός προγραμματισμού.
Δηλαδή μπορεί εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν τα ιδιωτικά φορτία που θα φτάσουν στη Ρεβυθούσα να είναι περισσότερα. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα των εγκαταστάσεων του ΔΕΣΦΑ, καθώς βάσει κανονισμού προτεραιότητα έχουν τα φορτία που έχουν δηλωθεί στον προγραμματισμό.
ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...