Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Αρνείται η κυβέρνηση να συζητήσει πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

ΗΛΕΚΤΡΟ-ΣΟΚ προκάλεσε στην κυβέρνηση η επιτακτική αξίωση της Κομισιόν για πώληση ενός σημαντικού ποσοστού των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και των υδροηλεκτρικών έργων, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές η κυβέρνηση εμφανίζεται ενοχλημένη από τις πιέσεις που της ασκούνται πλέον και μέσω της τρόικας για την εκποίηση μονάδων παραγωγής ενέργειας. Είναι ενδεικτικό πως ανώτατα κυβερνητικά στελέχη μιλώντας χθες στα «ΝΕΑ» εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για τη «βίαιη», όπως τη χαρακτήριζαν, απαίτηση για απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς και τόνιζαν ότι σε περίπτωση που η Επιτροπή διά της αρμόδιας διεύθυνσης επιμείνει στην κατεύθυνση αυτή θα πρόκειται για casus belli.
Την ίδια ώρα κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για την εξέλιξη αυτή και επεσήμαιναν ότι η ελληνική πλευρά δεν προτίθεται να δεχθεί καν να συζητήσει πάνω σε μία τέτοια προοπτική «από τη στιγμή που στο μνημόνιο δεν υπάρχει τέτοια αναφορά ή υποχρέωση».
Επίσης οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για τις αξιώσεις της Κομισιόν και ανέφεραν ότι μόνο σε μία ανεπίσημη ενημέρωση έγινε σχετική μνεία στον γενικό γραμματέα του υπουργείου.
Το θέμα της πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων, αλλά όπως επιμένουν οι πληροφορίες και της παραχώρησης τμήματος του δικτύου της ΔΕΗ, έχει προκαλέσει συνολικότερη αναστάτωση στην κυβέρνηση, παράγοντες της οποίας επαναλάμβαναν χθες σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει κυβερνητική απόφαση για μία τέτοια εξέλιξη.
«Είναι εθνικά επιζήμια και απαράδεκτη μία τέτοια εξέλιξη και δεν υπάρχει περίπτωση να τη δεχθούμε» έλεγαν χθες κορυφαίοι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και θεσμικά στελέχη, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα που ανέκυψε μείζον που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
Οι πληροφορίες θέλουν τα στελέχη της τρόικας που βρίσκονται στην Ελλάδα να πιέζουν με τη σειρά τους την ελληνική κυβέρνηση για την προοπτική πώλησης κομματιών της ΔΕΗ, ωστόσο κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι «δεν γίνεται να τεθεί τέτοιο θέμα».
Πάντως, στη συνάντηση της τρόικας με υπουργούς αύριο στο υπουργείο Οικονομικών είναι πολύ πιθανόν να μη βρίσκεται η αρμόδια υπουργός παρά μόνο ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, αφού η κ. Μπιρμπίλη ενδέχεται να έχει συνεργασία με την τριμερή επιτροπή την επόμενη εβδομάδα.
Ομαδική προσφυγή κατά του μνημονίου
Η ΠΡΩΤΗ προσφυγή για την ακύρωση του μνημονίου κατατίθεται την Πέμπτη από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ), την ΑΔΕΔΥ, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων και άλλους φορείς στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Οι εκπρόσωποι των φορέων θα δώσουν και συνέντευξη Τύπου ενημερώνοντας για τις βασικές αιτιάσεις τους, στις οποίες στηρίζεται και η απόφασή τους να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.
«Για μία ακόμη φορά τονίζουμε τη θέση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) ότι τα κοινωνικά δικαιώματα σε μία ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να τίθενται εν αμφιβόλω εξαιτίας ή εξ αφορμής οικονομικών συγκυριών, όσο δυσχερείς και αν είναι.
Τη στιγμή που η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία έχουν πλήρως εκχωρηθεί στον υπουργό Οικονομικών και στους διεθνείς δανειστές της τρόικας, ο μοναδικός πυλώνας της δημοκρατίας που απομένει είναι η Δικαιοσύνη, στην οποία και απευθυνόμαστε», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ, που πρωτοστατεί στον δικαστικό αγώνα για την ακύρωση του μνημονίου και όλων των εκτελεστικών πράξεων που έχει επιφέρει.
ΠΗΓΗ: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...