Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

“Συναγερμός” στην ΔΕΗ

Το μοντέλο που καλείται να επιλέξει η χώρα μας για την εφαρμογή του λεγόμενου τρίτου ενεργειακού πακέτου σε σχέση με την λειτουργία των δικτύων διανομής και μεταφοράς βρίσκεται στο επίκεντρο των ζυμώσεων στον εγχώριο ενεργειακό τομέα.
Η Ελλάδα έχει ταχθεί υπέρ της λεγόμενης τρίτης λύσης, η οποία έχει γίνει αποδεκτή και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η οποία σε γενικές γραμμές προβλέπει το νομικό διαχωρισμό των δικτύων αλλά την διατήρησή τους υπό τον μετοχικό έλεγχο των καθετοποιημένων επιχειρήσεων, όπως είναι η ΔΕΗ, με την μορφή θυγατρικών εταιρειών.
Στην περίπτωση εφαρμογής του μοντέλου, το οποίο διαφοροποιείται από τα άλλα δύο μοντέλα που χαρακτηρίζονται από τον πλήρη διαχωρισμό των ιδιοκτησιακών στοιχείων αφενός και τον πλήρη διαχωρισμό του δικτύου διανομής αφετέρου, επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ οφείλουν να διασφαλίζουν έναν αποτελεσματικό διαχωρισμό συμφερόντων μέσω κανόνων για τα στοιχεία, τον εξοπλισμό, το προσωπικό, την ταυτότητα και τον έλεγχο συμμόρφωσής τους προς την νομοθεσία.
Είναι το λεγόμενο μοντέλο ΙΤΟ (Independent Transmission Operator), για το οποίο το axiaplus gr. πληροφορείται ότι πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση χτες στην διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, σε σχέση με τον τρόπο εφαρμογής του.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή ο ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ανήκει κατά 51% στο Δημόσιο και κατά 49% στη ΔΕΗ, έχει δε τη δική του ανεξάρτητη διοικητική δομή.
Από πλευράς ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρισμού (ΕΣΑΗ) έχει εγερθεί ζήτημα συμμετοχής τους στη διοίκηση και την μετοχική σύνθεση του Διαχειριστή, όπως άλλωστε προβλεπόταν και στον αρχικό νόμο περί απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού στην χώρα μας, ο οποίος είχε ψηφισθεί επί θητείας Βάσως Παπανδρέου στο υπουργείο Ανάπτυξης, χωρίς ωστόσο να εφαρμοστεί.
Το ζήτημα απασχολεί ασφαλώς και την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η ηγεσία της οποίας έχει συγκαλέσει σύσκεψη στελεχών, προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για το ζήτημα το οποίο, άλλωστε, πέραν των πολιτικών, χαρακτηρίζεται και από αρκετές τεχνικές παραμέτρους.
Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι σε κάθε περίπτωση δεν υφίσταται λόγος αλλαγής του τρόπου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, καθώς ο ΔΕΣΜΗΕ είναι ουσιαστικά και τυπικά ανεξάρτητος από την ΔΕΗ.Θυμίζουμε ότι το ΥΠΕΚΑ προ διμήνου είχε ανακοινώσει τη σύσταση δύο ομάδων εργασίας οι οποίες αναλαμβάνουν να έχουν επεξεργασθεί το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2011 - οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία που έχει δοθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου με την Τρόικα- τον τρόπο προσαρμογής της Ελλάδας στην περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, καθώς και εκείνης του φυσικού αερίου.
Προφανώς το ζήτημα θα συζητηθεί αρμοδίως με τα στελέχη της Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν που έρχονται την επόμενη εβδομάδα στην χώρα μας, σε σχέση με τα οποία, πάντως, δεν είναι προγραμματισμένη κάποια συνάντηση με την διοίκηση της ΔΕΗ.
ΠΗΓΗ: www.axiaplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...