Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Και η ΔΕΗ σπεύδει να επωφεληθεί από το φτηνότερο «ιδιωτικό» αέριο

Με ταχείς ρυθμούς ανοίγει πλέον η αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα μετά την αλλαγή διοίκησης στον διαχειριστή του συστήματος (ΔΕΣΦΑ), που ουσιαστικά σηματοδότησε και στροφή πολιτικής στο θέμα της απελευθέρωσης των εισαγωγών.
Η μία μετά την άλλη εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και μεγάλοι ιδιώτες καταναλωτές σπεύδουν να εισαγάγουν «φτηνά» φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, με τη ΔΕΗ, η οποία περιμένει αύριο το πρώτο φορτίο LNG στη Ρεβυθούσα, να αποτελεί τον καινούργιο -τρίτο κατά σειρά- παίκτη της αγοράς.
Μετά την «Αλουμίνιον της Ελλάδος», που άνοιξε την αγορά εισάγοντας τον Μάιο φορτίο 130.000 κ.μ., αύριο αναμένεται να παραδοθεί και στη ΔΕΗ ποσότητα 63.000 κυβικών μέτρων, η οποία θα είναι η πρώτη από μια σειρά παραγγελιών της επιχείρησης που έχουν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του έτους.
Οι ιδιώτες καταναλωτές και παραγωγοί ενέργειας ωφελούνται σημαντικά από τις εισαγωγές υγροποιημένου αερίου, δεδομένου ότι η τιμή του είναι μέχρι και 40% χαμηλότερη έναντι του φυσικού αερίου που έρχεται στην Ελλάδα μέσω αγωγών, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως η πολιτική του ΔΕΣΦΑ έχει αλλάξει ριζικά μέσα σε ελάχιστους μήνες και πλέον δεν θυμίζει σε τίποτα αυτή του περσινού Δεκεμβρίου, όταν η τότε διοίκηση του διαχειριστή του συστήματος είχε μπλοκάρει την προσπάθεια εισαγωγής του πρώτου ιδιωτικού φορτίου από τους ομίλους Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη.
Για την άρνηση του ΔΕΣΦΑ να αποδεχτεί την παραλαβή του φορτίου η ΡΑΕ τού επέβαλε πρόσφατα πρόστιμο 250.000 ευρώ, ενώ παρέπεμψε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τη ΔΕΠΑ.
ΠΗΓΗ: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...