Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

"Παιδικές ασθένειες" στην αγορά ηλεκτρισμού

Τι και αν η ΡΑΕ διερευνά την –κατά δήλωση στελεχών της ανεξάρτητης αρχής– τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη καταγγελία της EGL περί χειραγώγησης της αγοράς από τη ΔΕΗ;
Η ουσία παραμένει πως τα προβλήματα είναι ακόμη εδώ και δεν επιτρέπουν την ορθολογική λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς του ηλεκτρισμού.
Μετά την πρώτη καταγγελία της ελβετικής ενεργειακής εταιρείας EGL που άγγιξε το καυτό θέμα των στρεβλώσεων στη λειτουργία της ημερήσιας αγοράς και την διαμόρφωση των όρων του «παιχνιδιού» της χονδρικής αγοράς με «άνισους όρους», η εταιρεία επανέρχεται επισημαίνοντας με επιστολή της στο ΔΕΣΜΗΕ νέα «παράδοξα» για το διάστημα του 1ου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου.
Τι επισημαίνει στην επιστολή η EGL;
Σύμφωνα με την επιστολή το φαινόμενο που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα η ΔΕΗ να δηλώνει διαφορετικές ώρες για τη χρήση των νερών από τις ώρες από εκείνες που στην πραγματικότητα χρησιμοποιούσε τα υδροηλεκτρικά της, επεκτάθηκε και στις θερμικές μονάδες . Χαρακτηριστικά παραδείγματα αφορούν σε δηλώσεις της ΔΕΗ για χρήση της μονάδας Λαύριο 5 και την αντικατάστασή της με τη μονάδα της Κομοτηνής ή του Αγίου Γεωργίου 9.
Για τους μη ειδικούς θα πρέπει να τονίσουμε ότι η χονδρική αγορά ηλεκτρισμού προκειμένου να είναι αποδοτική και να λειτουργεί με ίσους όρους ανταγωνισμού, λειτουργεί σαν ένα είδος δημοπρασίας, όπου ανάλογα με τη ζήτηση υποβάλλονται προσφορές από τους παραγωγούς και ο διαχειριστής κάνει δεκτή την πιο φθηνή προσφορά. Είναι ευνόητο ότι όταν γίνονται ανακριβείς δηλώσεις, δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία της αγοράς
Αυτό όμως είναι ένα φαινόμενο που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει με βάση τα προγράμματα επίλυσης της αγοράς η εφαρμογή των οποίων υπό κανονικές συνθήκες δε θα έπρεπε να παρουσιάζει αποκλίσεις με το τι τελικά συμβαίνει στην πράξη.
Όπως εκτιμά η EGL λοιπόν, το πλέον πιθανό σενάριο είναι να δόθηκε η εντολή του διαχειριστή (ΔΕΣΜΗΕ) να λειτουργήσουν οι μονάδες και τελικά οι εντολές αυτές να μην εφαρμόστηκαν. Επομένως, σύμφωνα με την εταιρεία θα πρέπει να εφαρμοστούν οι διατάξεις του κώδικα για τη μη εφαρμογή των εντολών του διαχειριστή (σε αυτή τη φάση προβλέπεται διερεύνηση και αποστολή στοιχείων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και όχι πρόστιμα).
Το δεύτερο που ζητεί η EGL είναι να θεωρηθούν οι μονάδες που δεν μπήκαν στο πρόγραμμα ως μη διαθέσιμες και άρα να επανασχεδιαστεί ο προγραμματισμός της αγοράς με βάση τα πραγματικά δεδομένα.
Το τρίτο θέμα που εγείρει στην επιστολή της η εταιρεία αφορά στα ΑΔΙ (Αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος), τα οποία δεν θα πρέπει να δίνονται σε μονάδες που δεν είναι διαθέσιμες καθώς στην πράξη οι μονάδες αυτές πληρώνονται.
Τέλος ένα ζήτημα που θέτει η εταιρεία αφορά στους τεχνικούς περιορισμούς του συστήματος μεταξύ βορά και νότου, που θα πρέπει πιθανότατα να επανεξεταστούν καθώς όπως φάνηκε στην πράξη, μονάδες του βορά αντικατέστησαν μονάδες του νότου.
Ποιο είναι το πρακτικό συμπέρασμα της επιστολής; Ότι παρά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τις αρχικές καταγγελίες της EGL, η αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει «παιδικές ασθένειες» και στρεβλώσεις. Το πρόβλημα, βεβαίως, είναι ότι όπως όλα δείχνουν η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού έχει φτάσει σε οριακό σημείο καθώς υπάρχουν ρητές δεσμεύσεις που αφορούν στην απελευθέρωση και τον ανταγωνισμό οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά ακόμη και στο περίφημο μνημόνιο με το ΔΝΤ. Με την έλευση λοιπόν του κλιμακίου της τρόικας που θα ελέγξει την πρόοδο της απελευθέρωσης της αγοράς στις 22 και 23 Ιουλίου, το περιεχόμενο της επιστολής της EGL, μόνο «καλά νέα» δεν είναι...

ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...