Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Η αγορά ενέργειας στα γρανάζια της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Του Παναγή Γαλιατσάτου ( εφημερίδα Καθημερινή)
«Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει –και χαμηλόβαθμοι κοινοτικοί υπάλληλοι ακόμη λιγότερο– αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς σε ένα τόσο μεγάλο οργανισμό όπως η ΔΕΗ».
Τάδε έφη χθες ο γραμματέας της Kοινοβουλευτικής Oμάδας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής. Θα έπρεπε, όμως, να θυμάται. Η πρώτη ευρωπαϊκή οδηγία για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος φέρει τη δική του υπογραφή, ως κοινοτικού επιτρόπου. Στην ελληνική νομοθεσία την πέρασε το 1999 ο Ακης Τσοχατζόπουλος.
Από αυτό το ΠΑΣΟΚ, το κοινωνικό, το λαϊκό, το «ανδρεϊκό» –όχι το εκσυγχρονιστικό– προέρχεται και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος. «Είμαι σοσιαλιστής. Μπήκα στο ΠΑΣΟΚ να αλλάξω τον κόσμο», λέει με περηφάνια. Ακόμη και σήμερα τον βλέπει κανείς σε μαρξιστικές εκδηλώσεις.
Ο άνθρωπος που ξεκίνησε ως τεχνικός στη ΔΕΗ είναι εδώ και οκτώ χρόνια επικεφαλής του πιο μαχητικού συνδικαλιστικού σωματείου της χώρας.
Ο Φωτόπουλος είναι υπέρμαχος μιας ΔΕΗ που θα είναι δημόσια, θα ελέγχει την αγορά ρεύματος και θα διατηρεί τις τιμές χαμηλές. Σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους του συνδικαλιστές, αυτά που λέει τα... πιστεύει κιόλας. Του το αναγνωρίζουν ακόμη και πολιτικοί του αντίπαλοι που αν και τον αντιμάχονται, τον χαρακτηρίζουν ακέραιο, ειλικρινή και συμπαθή.
Η Κομισιόν
Εδώ και δύο μέρες και αφού το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε δηλώσεις κοινοτικού αξιωματούχου, σύμφωνα με τον οποίο η Κομισιόν έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να πωλήσει το 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ βρίσκονται επί ποδός πολέμου. «Θα πάμε σε απεργία διαρκείας και θα σβήσουν τα φώτα σε όλη τη χώρα», δήλωσε την ίδια μέρα ο κ. Φωτόπουλος.
Τις κυβερνητικές αντιδράσεις του κλίματος Παπουτσή τις υποδέχθηκε θετικά: «Χαιρόμαστε πολύ που το ακούμε, εμείς όμως οφείλουμε να προειδοποιήσουμε πως δεν θα επιτρέψουμε να πωληθούν λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες και ότι θα ασκήσουμε τη μέγιστη δυνατή πίεση για να το αποτρέψουμε».
Ο ίδιος θεωρεί ότι πίσω από αυτές τις πιέσεις βρίσκονται ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα.
Οι χθεσινές δηλώσεις του δεν είχαν ως αποδέκτη την κυβέρνηση, αλλά την Κομισιόν και την τρόικα. «Γνωρίζουμε ότι στην κυβέρνηση ασκούνται τεράστιες πιέσεις. Αν υποκύψουν, τότε θα αντιδράσουμε». Πότε; Ακόμη και μέσα στον Αύγουστο, αν η τρόικα επιβάλλει τη θέλησή της.
Ο κ. Φωτόπουλος ξέρει κάτι παραπάνω. Ξέρει ότι δεν έχει να κάνει με «χαμηλόβαθμους κοινοτικούς υπαλλήλους», αλλά με μια απόφαση της Κομισιόν, του Αυγούστου του 2009. Αυτήν την απόφαση, άλλωστε, την έχει προσβάλει η ΔΕΗ στο Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Και όπως η κυβέρνηση, έτσι και ο κ. Φωτόπουλος, γνωρίζει ότι επικρέμαται για τη χώρα μας η απειλή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Από σοσιαλιστική πεποίθηση, ο κ. Φωτόπουλος δεν είναι υπέρ της εισόδου των ιδιωτών στην αγορά ρεύματος. Κατά καιρούς έχει δηλώσει, βέβαια, πως «δεν αφήνουν τη ΔΕΗ να ανταγωνιστεί τους ιδιώτες».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως, δεν το βλέπει ακριβώς έτσι. Θεωρεί ότι υγιής ανταγωνισμός στην αγορά της ενέργειας στην Ελλάδα δεν υπάρχει και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει όσο η ΔΕΗ είναι σε θέση να καθορίζει την οριακή τιμή του συστήματος στη χονδρική αγορά ρεύματος, την οποία από τον φόβο απέναντι στη λέξη «αγορά» οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα προτίμησαν να την βαφτίσουν «Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό». Για την Κομισιόν, το αθέμιτο πλεονέκτημα της ΔΕΗ έναντι κάθε πιθανού ανταγωνιστή είναι το χαμηλό κόστος που διασφαλίζει η δημόσια επιχείρηση από τον λιγνίτη (τα ορυχεία τυπικά της ανήκουν) και το νερό, που ρίχνουν τον μέσο όρο του κοστολογίου της σε επίπεδα που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ένας ιδιώτης.
Ο ιδιώτης μπορεί να έχει μία μονάδα φυσικού αερίου και ως μόνη διέξοδο για μια πραγματική απελευθέρωση της αγοράς, τη δημοπράτηση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων ώστε να μπορεί να συγκροτήσει (αγοράζοντας λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες) ένα ανταγωνιστικό κοστολόγιο.
Η κυβέρνηση της Ν. Δ. προσπάθησε το 2009 να αντιπαρέλθει αυτόν τον σκόπελο, επιχειρώντας να πείσει την Κομισιόν ότι θα προχωρήσει σε αυτήν την κατεύθυνση με την ιδιωτικοποίηση ορυχείων λιγνίτη στη Βεύη και στην Ελασσόνα. Η κατάσταση άλλαξε άρδην όταν η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπογράψει το Mνημόνιο για να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Τα αγωνιστικά sms
Το Μνημόνιο ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις υπηρεσίες της Κομισιόν να εντάξουν εκεί όλες τις χρόνιες εκκρεμότητες της Αθήνας απέναντι στην κοινοτική νομοθεσία.
Και ειδικά σε ό, τι αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, μιας από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Κομισιόν, οι πρακτικές των ελληνικών κυβερνήσεων και λόγω του φόβου του ισχυρού συνδικάτου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αλλά και επειδή το κράτος ασκεί κοινωνική πολιτική μέσω της τιμής του ρεύματος, ήταν στην καλύτερη περίπτωση παρελκυστικές. Οι επαΐοντες λένε ότι η χονδρική αγορά ρεύματος είναι ψευδοαπελευθερωμένη, δεν συνδέεται με την αγορά λιανικής και ότι η ΔΕΗ εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει παραγωγούς να μπουν στο δίκτυο. Ο, τι δεν έγινε σε δέκα χρόνια, όμως, μπορεί να γίνει σε μήνες.
Το Μνημόνιο αναφέρει ρητά ότι μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2010 θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας. Αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο για την κυβέρνηση. Ο Φωτόπουλος είναι σκληρό καρύδι. Χθες έστελνε πάλι -το συνηθίζει- αγωνιστικά μηνύματα μέσω κινητού:
«Φίλες και φίλοι, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ πάει εκτάκτως στον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου να του πει ότι δεν πουλιόμαστε». Η συνέχεια προβλέπεται… ηλεκτρισμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...