Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Στην κόντρα βουλευτές-συνδικαλιστές

Καζάνι που βράζει θυμίζει το ΠΑΣΟΚ. Η κοινοβουλευτική ομάδα και ο ισχυρός συνδικαλιστικός βραχίονας του κόμματος έχουν βγει στα κεραμίδια. Τα πράσινα στελέχη των συνδικάτων έχουν ανοίξει μέτωπο με την κυβέρνηση.
Πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις οι πρόεδροι της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος προσπαθεί να κρατήσει μια πιο ισορροπημένη γραμμή.
Στη Βουλή κάθε δεύτερη μέρα προκαλείται και μια σύγκρουση ανάμεσα σε υπουργούς και βουλευτές. Στη δυσκολότερη θέση έχουν βρεθεί το οικονομικό επιτελείο, ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος και η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Στα τελευταία επεισόδια πρωταγωνίστησε η Βάσω Παπανδρέου με τις επιθέσεις της στον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη και στην υπουργό Υγείας.
Στο μέγαρο Μαξίμου προβληματίζονται με τη συμπεριφορά της πρώην υπουργού και ανησυχούν επειδή η κ. Παπανδρέου γίνεται πόλος συσπείρωσης. Για παράδειγμα, η άρνησή της να υποστηρίξει τη ρύθμιση που έφερε η κ. Ξενογιαννακοπούλου για το θέμα των χρεών των νοσοκομείων στους προμηθευτές, είχε συνέπειες, αφού στο ίδιο μήκος κύματος προτίθενται να κινηθούν ο Ε. Νασιώκας και ο Π. Κουρουμπλής.
Στο ασφαλιστικό οι κόντρες είναι πολύ σοβαρές, αν και η συντεταγμένη παρουσία της κοινοβουλευτικής ομάδας φαίνεται ότι θα εξασφαλιστεί επειδή η κυβέρνηση απείλησε με διαγραφές. Πολλοί θα ψηφίσουν με μισή καρδιά και κυρίως γιατί δεν θέλουν να προκαλέσουν πρόβλημα, αφού καραδοκεί και ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών. Με δηλώσεις τους στην «Κ.Ε.» εξηγούν την ψήφο τους μερικοί απ' αυτούς που έχουν διατυπώσει ενστάσεις:
* Ο Π. Οικονόμου αναφέρει ότι «αν καταψήφιζα θα προσέδιδα στην κρίση και κοινοβουλευτική διάσταση. Θα γινόμουν δηλαδή συμπαίκτης στη γενίκευσή της. Και στην περίπτωση αυτή, οι πρώτοι και μεγάλοι χαμένοι θα ήταν οι φίλοι που με παροτρύνουν να καταψηφίσω».
* Ο Γ. Κουτσούκος, που ήταν πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, σημειώνει πως «δήλωσα δημόσια ότι είναι υποχρέωσή μου να εκφράζω τον κόσμο που θίγεται και στον οποίον αναφερόμαστε πολιτικά, δεν νομιμοποιούμαι όμως σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία να συμβάλω στην αποσταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού και να δημιουργήσω προβλήματα στην κυβέρνηση».

* Ο Χ. Πρωτόπαπας, που διετέλεσε πρόεδρος της ΓΣΕΕ, παραδέχεται ότι «η προσαρμογή είναι βίαιη για αρκετές κατηγορίες ασφαλισμένων» και υπογραμμίζει ότι «οφείλουμε μετά την έξοδο από την κρίση να εγγυηθούμε τις επικουρικές συντάξεις αλλά και ότι δεν θα συνεχισθεί η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης για τις οποίες έχουν πληρωθεί εισφορές».
* Ο Γ. Αμοιρίδης είναι σιβυλλικός: «Σήμερα η εθνική συνείδηση οδηγεί τις αποφάσεις μας. Αύριο η ιδεολογική και κοινωνική μας συνείδηση επιτάσσει την ανατροπή, στο μέλλον, κάθε κοινωνικής αδικίας».
* Για τον Ο. Κωνσταντινόπουλο «το μνημόνιο δεν είναι ούτε ευαγγέλιο ούτε αυτοσκοπός. Είναι ένα επαχθές αλλά αναγκαίο μέσο για να μην ξεμείνουμε από καύσιμα. Οσους νόμους και να ψηφίσουμε, όσες περικοπές και να κάνουμε, η προσπάθεια δεν θα πιάσει τόπο αν δεν εγγυηθούμε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας».
* Τέλος ο Π. Κουκουλόπουλος λέει ότι «θα ψηφίσω συνειδητά το ασφαλιστικό γνωρίζοντας ότι είναι οριακό. Βάζει σε δοκιμασία τόσο το δημόσιο και καθολικό χαρκατήρα της κοινωνικής ασφάλισης, όσο και τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με κρίσιμες κοινωνικές ομάδες. Πιστεύω όμως βαθιά ότι οφείλουμε να αποφασίσουμε με το βλέμμα στραμμένο στη νέα γενιά».
Πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση. Η άποψη Σαμαρά «να απεγκλωβιστούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από το μνημόνιο» υποχρέωσε τον πρωθυπουργό να μιλήσει για την ανάγκη να εκπονηθούν μνημόνια για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Στο μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται επίσης αποφασισμένοι να υψώσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν κρύβουν την ανησυχία τους μήπως το νεοπαγές κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
ΠΗΓΗ: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...