Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Ακτινογραφεί τον ανταγωνισμό στην ενέργεια η τρόικα

Πρόβα τρόικας βρίσκεται από χθες σε εξέλιξη με επίκεντρο την ενεργειακή αγορά, καθώς εκπρόσωποι της Κομισιόν αποδύονται σε μπαράζ επαφών με θεσμικούς παράγοντες, στελέχη υπουργείων και επιχειρηματίες για να ακτινογραφήσουν τα πεπραγμένα και τις εκκρεμότητες της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τον ανταγωνισμό και τη λειτουργία στην αγορά.
Η δραστηριότητα που αναπτύσσουν πλέον οι ιδιώτες, έστω και ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση, στην αγορά φυσικού αερίου άφησε ικανοποιημένους τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τις συναντήσεις τους με τη διοίκηση του ΔΕΦΣΑ, κάτι που όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει με την αγορά ηλεκτρισμού και τον τομέα λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Στη συνάντηση του κλιμακίου της Κομισιόν με τη διοίκηση του ΔΕΣΜΗΕ τέθηκε το θέμα των καταγγελιών που έχουν γίνει για «χειραγώγηση» της οριακής τιμής (χονδρική) από τη ΔΕΗ μέσω της οποίας ουσιαστικά αποτρέπει τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Από την πλευρά του ο ΔΕΣΜΗΕ απάντησε πως ρόλος του είναι να εφαρμόζει το πλαίσιο που υπάρχει με βάση τον σημερινό Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος, σημειώνοντας πως απαιτείται τροποποίησή του με διοικητική πράξη για να «ανοίξει» η αγορά στους ιδιώτες.
Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν έγιναν επίσης αποδέκτες παρατηρήσεων των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών για την απροθυμία της ΔΕΗ να διαπραγματευτεί τις τιμές της ενέργειας αλλά και των ανεξάρτητων ηλετροπαραγωγών για τη δομή λειτουργίας της ΔΕΗ, η οποία σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν ευνοεί το μονοπώλιο. Ο κύκλος των επαφών θα ολοκληρωθεί σήμερα με τις συναντήσεις του κλιμακίου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τη διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Η ΡΑΕ αναμένεται να παραδώσει δέσμη προτάσεων για το άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς, εισηγούμενη αλλαγές στον Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος Μεταφοράς, κυρίως ως προς τον υπολογισμό της οριακής τιμής του Συστήματος.
ΠΗΓΗ: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...