Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

3 δισ. ευρώ, ως τώρα, οι “θυσίες” μισθωτών και συνταξιούχων!

Κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ φτωχότεροι έγιναν μισθωτοί και συνταξιούχοι στους έξι πρώτους μήνες μόλις του 2010.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στο α΄ εξάμηνο του 2010 η κυβέρνηση μείωσε κατά 3,5 δισ. ευρώ τις πρωτογενείς δαπάνες, ήτοι από 28 δισ. στο α΄ εξάμηνο πέρυσι σε 24,5 δισ. ευρώ φέτος.
Ταυτόχρονα αύξησε κατά 1,2 δισ. τα έσοδα από φόρους, εξοικονομώντας έτσι συνολικά 4,7 δισ.
Για να το καταφέρει όμως βασίστηκε κυρίως στις “πλάτες” μισθωτών και συνταξιούχων. Οι μεγάλοι χαμένοι των μέτρων της κυβέρνησης είναι:
οι δημόσιοι υπάλληλοι: κατά 1,5 δισ. ευρώ έκοψε η κυβέρνηση τις δαπάνες για μισθούς στο δημόσιο, αφού οι εργαζόμενοι έβαλαν ως τώρα στην τσέπη μόλις 6,2 δισ. έναντι 7,7 δισ. στο α΄ εξάμηνο πέρυσι. Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται οι μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής.

οι συνταξιούχοι που είδαν “δώρα” και επιδόματα να εξαφανίζονται: παρότι οι κρατικές δαπάνες παρέμειναν για συντάξεις σταθερές ή και αυξήθηκαν φέτος (από 3,05 δισ. το α΄ εξάμηνο πέρυσι σε 3,13 δισ. φέτος), αυτό οφείλεται στο “κύμα φυγής” από το δημόσιο και στις μαζικές αιτήσεις συνταξιοδότησης που υπεβλήθησαν στα τέλη του 2009 και τις αρχές του 2010. Άρα, τα ίδια χρήματα έφτασαν για να πάρουν σύνταξη περισσότεροι.
Οι Έλληνες καταναλωτές που, παρά την κάθετη πτώση της κατανάλωσης τον τελευταίο ένα χρόνο, στο σύνολό τους πλήρωσαν ως τώρα 1,1 δισ. ευρώ περισσότερα σε έμμεσους φόρους (14,8 δισ. ευρώ φέτος από 13,7 πέρυσι): 200 εκατ. ευρώ επιπλέον σε ΦΠΑ (χωρίς ακόμα να έχει επιβληθεί η αύξησή του στο 23%), 450 εκατ. ευρώ σε Ειδικό Φόρο Καυσίμων (ΕΦΚ), 300 εκατ. ευρώ σε φόρους για ποτά και τσιγάρα κλπ κλπ.
Την ίδια στιγμή όμως που η χώρα βυθιζόταν στην κρίση και οι πολίτες “μάτωναν” για να βάλει χρήμα η κυβέρνηση στα κρατικά ταμεία και να ικανοποιήσει τους δανειστές της Τρόικας, η Ελλάδα έδινε περισσότερα χρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από όσα έπαιρνε!
Τα κοινοτικά κονδύλια που εισέρρευσαν στη χώρα μας στο α΄ εξάμηνο δεν ξεπέρασαν τα 360 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ελληνικό δημόσιο εισέφερε 1,4 δισ. ευρώ στα ευρωπαϊκά ταμεία. “Μπήκε μέσα” δηλαδή και 1 δισεκατομμύριο ευρώ, αντί να δει τις “κάνουλες” της κοινοτικής χρηματοδότησης να ανοίγουν, την ώρα της μεγάλης ανάγκης που απειλείτο με ύφεση και χρεοκοπία.
Τις αιματηρές θυσίες των πολιτών πάντως “καταπίνουν” και πάλι οι τόκοι από δάνεια και χρέη του παρελθόντος (5,7 δισεκατομμύρια πλήρωσε το ελληνικό δημόσιο ως τώρα φέτος).
Επιπλέον -και κατ’ επιταγήν της Τρόικας- η κυβέρνηση ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναθεωρήσει και πάλι επί τα χείρω τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού, ενσωματώνοντας σε αυτόν και άλλες “κρυφές δαπάνες” (1,8 δισ. ευρώ για περίθαλψη, έκτακτες επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία για να πληρωθούν συντάξεις κλπ).
ΠΗΓΗ: http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=75209

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...