Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Επιστολή Κρόες στη ΔΕΗ για τον λιγνίτη

Σε νέα φάση εισέρχεται η αντιπαράθεση της ΔΕΗ με την Κομισιόν για το μονοπώλιο του λιγνίτη καθώς σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του axiaplus gr. στην διοίκηση της κρατικής επιχείρησης έχει φτάσει νέα επιστολή της αρμόδιας για τον ανταγωνισμό Επιτρόπου κ. Κρόες για το επίμαχο ζήτημα.
Όπως εκτιμά στο axiaplus.gr κορυφαία διοικητική πηγή της ΔΕΗ, από το περιεχόμενο της επιστολής διαφαίνεται η διάθεση της Κομισιόν να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης, καθώς προτείνει στην κρατική επιχείρηση αλλά και στην ελληνική Πολιτεία, η οποία συμπαρατάσσεται στο ζήτημα με την ΔΕΗ, τέσσερις συγκεκριμένους όρους οι οποίοι ουσιαστικά θα οδηγούσαν στο κλείσιμο του φακέλου.
Συγκεκριμένα η Επίτροπος Ανταγωνισμού ζητεί από την ελληνική πλευρά:
1) Να μην συμμετάσχει στο μέλλον η ΔΕΗ σε οποιονδήποτε νέο διαγωνισμό για την αξιοποίηση λιγνιτικών κοιτασμάτων στην χώρα μας.
2) Να καταργηθεί το άρθρο 134 του Μεταλλευτικού Κώδικα το οποίο έδινε στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών το δικαίωμα να παραχωρήσει στη ΔΕΗ την εκμετάλλευση λιγνιτικών κοιτασμάτων της χώρας χωρίς να προηγηθεί διαγωνιστική διαδικασία. Να σημειώσουμε εδώ ότι το συγκεκριμένο άρθρο έχει ήδη καταργηθεί με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία αφορούσε τις απαλλοτριώσεις για το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας.
3) Να κλείσει εντός 6μήνου ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης ή, εφόσον κηρυχθεί άγονος, να επαναπροκηρυχθεί και να φέρει αποτέλεσμα εντός 6μήνου.
4) Να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων σε Ελασσόνα, Δράμα και Βεγόρα.
Σημειώνεται ότι ο μειοδότης του συγκεκριμένου διαγωνισμού καθώς και ο μειοδότης που θα αναδειχθεί από μία νέα διαγωνιστική διαδικασία για την Βεύη, δεν θα επιτρέπεται να πωλήσει ποσότητες λιγνίτη στην ΔΕΗ, εκτός εάν αποδεδειγμένα η κρατική επιχείρηση είναι ο μοναδικός ενδιαφερόμενος.
Αξίζει εδώ αναμφίβολα να επισημανθεί ότι στην επιστολή της η Επίτροπος δεν προβαίνει σε οποιαδήποτε αναφορά σχετικά με την υποχρέωση που είχε θέσει στην ΔΕΗ για την ιδιωτικοποίηση του 40% των λιγνιτικών μονάδων, προκειμένου να αρθεί το μονοπώλιο.
Αυτή η αξίωση των Βρυξελών αποτέλεσε και την ουσιαστική αφορμή για να προσφύγει η ΔΕΗ στο Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά της Κομισιόν, στο πλευρό της οποίας, όπως είναι γνωστό, έχουν συμπαραταχθεί Edison, Ελληνικά Πετρέλαια και Ελλάκτωρ που συνεργάζονται στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού.
Διοικητικές πηγές της ΔΕΗ, πέραν της ικανοποίησης για την εξέλιξη, εξέφραζαν στο axiaplus gr. την εκτίμηση ότι η ελληνική πλευρά δεν είναι δυνατό να προχωρήσει σε αποδοχή των συγκεκριμένων όρων και να μην υποστηρίξει την προσφυγή της στο Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παραδοχή ότι βρίσκεται σε παρανομία προς το κοινοτικό δίκαιο.
Ωστόσο, εκτιμούν ότι δημιουργείται ένα είδος δεδικασμένου για το Πρωτοδικείο, το οποίο στην χειρότερη για την ΔΕΗ και την χώρα μας περίπτωση, θα επιβάλει την εφαρμογή των συγκεκριμένων όρων προκειμένου να λήξει η αντιπαράθεση για το μονοπώλιο.

ΠΗΓΗ:http://www.axiaplus.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...