Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Ενδιαφέρον της ΔΕΗ για τη ΔΕΠΑ

Η ΔΕΗ διατηρεί το ενδιαφέρον της για τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ Ωστόσο, η επίτευξη του στόχου αυτού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Στο πνεύμα αυτό κινήθηκαν οι αντιδράσεις της ηγεσίας της δημόσιας επιχείρησης, μετά τη δημοσιοποίηση της κυβερνητικής απόφασης για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την εταιρεία αερίου.
Οπως έλεγαν στη «Ν» κύκλοι της διοίκησης της ΔΕΗ, το ενδιαφέρον της επιχείρησης για δραστηριοποίηση στο φυσικό αέριο παραμένει αμείωτο. Οι ίδιοι τόνιζαν ότι η ΔΕΗ απορροφά σήμερα το 60%-65% της συνολικής εγχώριας ζήτησης στο καύσιμο αυτό. Επιπλέον, οι καταναλισκόμενες ποσότητες θα αυξάνονται, με δεδομένη την κατασκευή και νέων μονάδων φυσικού αερίου (Αλιβέρι, Μεγαλόπολη).
Με τα δεδομένα αυτά, τονίζεται, η ΔΕΗ αφενός θα διεκδικήσει σημαντικό ρόλο στον τομέα του φυσικού αερίου, τακτική που ακολουθούν όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού, ενώ αφετέρου διατηρεί το ενδιαφέρον της για την εξαγορά του 30% του μ/κ της ΔΕΠΑ, επί του οποίου έχει δικαίωμα προαίρεσης. Ωστόσο, για το τελευταίο, αναμένει την απόφαση της πολιτείας.
Σημειώνεται ότι ήδη το δ.σ. της ΔΕΗ έχει αποφασίσει από πέρυσι να ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης. Ωστόσο για τη συμμετοχή αυτή, έχουν εγερθεί αντιρρήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεδομένων των μεριδίων που έχει η ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρισμού και αυτών που θα αποκτήσει στην αγορά του φυσικού αερίου, μέσω της συμμετοχής της στο μ/κ της ΔΕΠΑ. Επισημαίνεται δε ότι για παρόμοιου τύπου συμμετοχή, εταιρείας ηλεκτρισμού σε εταιρεία φυσικού αερίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά.
Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς συνεργασίες της ΔΕΗ στον τομέα αυτόν, υπάρχει σε ισχύ κατ' αρχήν συμφωνία με τη γερμανική RWE, χωρίς όμως να έχει γίνει κάποια κίνηση επί της ουσίας.

ΠΗΓΗ:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...