Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Τίνα Μπιρμπίλη: Αν προχωρήσει η μετοχοποίηση της ΔΕΗ, πρέπει να σταματήσουν τα swaps…

Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου για πώληση του 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, όπως διατυπώνεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012 – 2015 που παρουσίασε την Παρασκευή στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν έχει λάβει υπόψη του το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία παραχώρησης του 40% της λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ.
Το γεγονός αυτό επισήμανε κατά την τοποθέτησή της στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Τίνα Μπιρμπίλη, επιχειρηματολογώντας σχετικά, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να δώσει εντολή στον κ. Παπακωνσταντίνου «να δει το θέμα με την Τίνα». Το «πακέτο», δηλαδή, των κινήσεων που αφορούν τη ΔΕΗ (πώληση ποσοστού και παραχώρηση λιγνιτικής ενέργειας) δεν είναι οριστικό, τουλάχιστον για λίγες ημέρες ακόμα. Ή το ένα ή το άλλο -

Ειδικότερα, η Τίνα Μπιρμπίλη έθεσε θέμα «εσωτερικής αντίφασης» των αποφάσεων για τη ΔΕΗ, καθώς όπως δηλώνει «εφόσον προχωρήσει η μετοχοποίηση, τότε δεν μπορεί να δοθεί και το 40% της λιγνιτικής παραγωγής σε τρίτους». Η επιχειρηματολογία της υπουργού βασίζεται σε δύο στοιχεία: Το ένα είναι ότι η παραχώρηση του 40% των λιγνιτών είναι μια εξ αντικειμένου αποδυνάμωση της ΔΕΗ. Συνεπώς είναι αντίθετη με την πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς μια αποδυναμωμένη ΔΕΗ είναι μια «φθηνότερη» ΔΕΗ. «Όταν θέλεις να πουλήσεις ποσοστό μιας επιχείρησης την ενισχύεις, δεν της αφαιρείς πλεονεκτήματα» λέγεται χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο είναι ότι η πίεση της Κομισιόν σχετικά με την άρση της «αποκλειστικότητας» της ΔΕΗ στη χρήση του λιγνίτη και την ανάγκη πρόσβασης ιδιωτών στα λιγνιτικά αποθέματα, ασκείται με βασικό επιχείρημα ότι η ΔΕΗ είναι δημόσια επιχείρηση, ότι δηλαδή το δημόσιο κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την εκδίκαση, προ δεκαημέρου, της ένστασης που έχει υποβάλει η ΔΕΗ στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο εναντίον της σχετικής απόφασης της Κομισιόν του 2008, το βασικό νομικό επιχείρημα της Κομισιόν ήταν, ακριβώς, ο χαρακτήρας της ΔΕΗ ως δημόσιας επιχείρησης. Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση του 2008 (την οποία προσπαθεί να ακυρώσει η ΔΕΗ παρότι η εφαρμογή της έχει παγώσει ενόψει της υποβολής πρότασης ισοδύναμου αποτελέσματος εκ μέρους της χώρας μας ) υποχρεώνεται η Ελλάδα ή να ανοίξει σε ιδιώτες τα «παρθένα» λιγνιτικά κοιτάσματα σε Ελασσόνα και Δράμα ή να πουλήσει η ΔΕΗ το 40% των λιγνιτικών σταθμών της. Ειρήσθω εν παρόδω ότι κατά την προ δεκαημέρου εκδίκαση της υπόθεσης, τα πράγματα πήγαν καλά για τη ΔΕΗ και οι ευρωπαίοι δικαστές «στρίμωξαν» σε μεγάλο βαθμό τους νομικούς της Κομισιόν. «Δεν αποκλείεται, το καλοκαίρι που θα βγεί η απόφαση, να έχουμε μια θετική έκβαση για τη ΔΕΗ» εκτιμά αρμόδιος παράγοντας. Το επιχείρημα λοιπόν της κ. Μπιρμπίλη είναι ότι από τη στιγμή που το Δημόσιο, πουλώντας το 17% της ΔΕΗ, παύει να έχει την πλειοψηφία της επιχείρησης, δεν είναι υποχρεωμένο και δεν είναι σωστό να προχωρήσει και στη παραχώρηση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής. «Ή το ένα, ή το άλλο, και τα δύο δεν γίνεται», είπε η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο υπουργικό συμβούλιο, χωρίς να πάρει η ίδια θέση για το ποια από τις δύο κινήσεις είναι προτιμότερη.

Μικρά περιθώρια - Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο έχει ανάγκη να δηλώσει προς τους δανειστές μας την αποφασιστικότητά του στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και η ΔΕΗ είναι η πλέον εμβληματική περίπτωση. Από την άλλη, τα περιθώρια αλλαγής πορείας σχετικά με την παραχώρηση του 40% της λιγνιτικής ενέργειας είναι ελάχιστα. Ως γνωστόν, μετά το market test που πραγματοποίησε η Κομισιόν με βάση την ελληνική πρόταση για swaps λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ , έχει υπάρξει ένας μαραθώνιος επαφών, επιστολών, e mails κ.λπ., και, μετά από αυτά, έχει έρθει η ώρα για να καταθέσει η χώρα μας την τελική της πρόταση (ισοδύναμη λύση) για την εξασφάλιση πρόσβασης των ιδιωτών στα λιγνιτικά αποθέματα. Στην πραγματικότητα, μέχρι το Πάσχα θάπρεπε να υποβληθεί η τελική ελληνική πρόταση. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει άμεσα τις αποφάσεις της. Είναι αυτό το «να δείτε το θέμα» που παρήγγειλε ο κ. Παπανδρέου, το οποίο θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένη μορφή. Το πρόβλημα περιπλέκεται από τη στιγμή που η πρόσβαση ιδιωτών στους λιγνίτες έχει περιληφθεί στο μνημόνιο και έχει καταστεί υποχρέωση της χώρας. «Εάν είχαμε να κάνουμε μόνον με την Κομισιόν, θα μπορούσε κανείς να αφήσει το θέμα ως έχει και να λυθεί στη συνέχεια μέσω της ευρωδικαστικής οδού. Από τη στιγμή όμως που εμπλέκεται η τρόικα τα δεδομένα αλλάζουν και πρέπει το ζήτημα να μπει σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της» δηλώνει στο energypress αρμόδιος παράγοντας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει τις αμέσως επόμενες ημέρες να ζητήσει να «βγεί» από το μνημόνιο η υποχρέωση παραχώρησης του 40% της λιγνιτικής ενέργειας, συνδυαστικά βέβαια με το πώς προχωρά η περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ και η πώληση από το δημόσιο του 17% των μετοχών της. Θα γίνει κάτι τέτοιο; Δεν θεωρείται το πλέον πιθανό, καθώς, πρώτον, η διαπραγματευτική θέση της χώρας δεν είναι στο υψηλότερο σημείο της και, δεύτερον, η ισοδύναμη λύση (swaps) μετά από πολύμηνη κυοφορία έχει ωριμάσει, ενώ η πώληση του 17% τώρα μπαίνει στο τραπέζι, αφορά τον επόμενο χρόνο και έχει να περάσει πολλά εμπόδια για να θεωρείται δεδομένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...