Συνεχίζονται και σήμερα μετά το χθεσινό μαραθώνιο (μέχρι αργά το βράδυ ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε συνεργασία με τον πρωθυπουργό) οι διαβουλεύσεις, οι υπολογισμοί και οι ενδοκυβερνητικές… διαπραγματεύσεις για να καταρτιστεί, αφενός μεν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015, αφετέρου δε το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με σκοπό τη συγκέντρωση των 50 δις. ευρώ για τα οποία έχει δεσμευθεί η χώρα έναντι των πιστωτών της. Οι τελικές αποφάσεις θα παρουσιαστούν την Παρασκευή στο υπουργικό συμβούλιο και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου, ενώ ο υπουργός Οικονομικών θα αναχωρήσει το βράδυ της ίδιας ημέρας για τη Νέα Υόρκη.
Η συνταγή περιλαμβάνει περιορισμό του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ, μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και στοχευμένες κοινωνικές παροχές, οι οποίες όμως θα είναι μικρού ύψους και θα αφορούν μικρό κομμάτι του πληθυσμού.
Οι συνολικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της υλοποίησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2012-2015 θα πρέπει να φθάσουν τα 23 δισ. ευρώ, ενώ εντός του έτους θα πρέπει να ληφθούν μέτρα 2 δισ. ευρώ, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα στο τέλος του 2011 στα 19 δισ. ευρώ. Από τα 23 δισ. ευρώ, τα 14 δισ. θα προέλθουν από τη μείωση των δαπανών και τα 9 δισ. ευρώ από την αύξηση των εσόδων. Τα επιδόματα σε ΔΕΚΟ και όπου αλλού διατηρούνται φαίνεται ότι θα αποτελέσουν παρελθόν μετά την εφαρμογή του προγράμματος, ενώ αυτή την ώρα ζητούμενο παραμένει ο χρόνος, που θα επιβληθούν οι περικοπές και όχι εάν θα διατηρηθούν.
Πώληση για το 17% της ΔΕΗ
Όσον αφορά το «πακέτο» των 50 δις. ευρώ, περιλαμβάνει και ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, πακέτο μετοχών της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και πιθανόν των ΕΛΠΕ, ενώ γίνεται αναφορά και στην υπόγεια αποθήκη αερίου στην Καβάλα. Για τη ΔΕΗ φαίνεται ότι η κυβέρνηση καταλήγει στην πώληση του 17% του μετοχικού κεφαλαίου, πιθανότατα μέσω του χρηματιστηρίου, όχι όμως άμεσα, αλλά το 2013. Με τον τρόπο αυτό θα πέσει το ποσοστό του δημοσίου κάτω από το 51% που αποτελούσε «ταμπού» και προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ αλλά θα διατηρηθεί το 33% της ΔΕΗ που επιτρέπει τον έλεγχο από το δημόσιο. Όπως άλλωστε δήλωσε χθες ο κ. Παπκωνσταντίνου (μιλώντας για τη γενική κατεύθυνση του προγράμματος και όχι συγκεκριμένα για τη ΔΕΗ) «η κρατική συμμετοχή μπορεί να μειωθεί, χωρίς να απεμποληθεί το δημόσιο συμφέρον και οι στρατηγικές συμμετοχές».
Εν τω μεταξύ, μέχρι το 2013, θα έχουν δρομολογηθεί οι μεγάλες αλλαγές που επέρχονται στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στην ίδια τη ΔΕΗ αφού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα αποκτήσουν οι ιδιώτες πρόσβαση σε λιγνίτες και υδροηλεκτρικά, θα λειτουργούν αυτόνομα τα δίκτυα κ.λπ.
Η διάθεση του 30% της ΔΕΠΑ είναι προγραμματισμένη για φέτος και έχουν προς τούτο προσληφθεί σύμβουλοι αποκρατικοποίησης. Παρόλα αυτά, το μοντέλο που έχει καταρχήν επιλέξει η κυβέρνηση, της πώλησης δηλαδή ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ ως «πακέτου» φαίνεται ότι συναντά προβλήματα και ως εκ τούτου πιθανόν να εγκαταλειφτεί και να επιλεγεί ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός και η εν συνεχεία πώληση διαφορετικών ποσοστών από την κάθε εταιρεία.
ΠΗΓΗ: www.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου