Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Στην Μπιρμπίλη και από εκεί στον εισαγγελέα το πόρισμα Ρακιντζή για τις ενισχύσεις της ΓΕΝΟΠ

Παράνομες και, σε ορισμένες περιπτώσεις αντισυνταγματικές κρίνει τις καταβολές προς τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, που παραδόθηκε σήμερα στην Τίνα Μπιρμπίλη ενώ διαβιβάζεται και στον εισαγγελέα πρωτοδικών.

Με επιστολή της η Υπουργός ενημέρωσε την Διοίκηση της Δ.Ε.Η. Α.Ε. για τα συμπεράσματα της έκθεσης ελέγχου, ζητώντας παράλληλα να μην γίνει καμία περαιτέρω καταβολή μέχρι την τελική διευθέτηση του θέματος.

Ειδικότερα, στο 95 σελίδων πόρισμα,μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

Από το 1990 και εντεύθεν η Δ.Ε.Η. ενισχύει τη ΓΕΝ.Ο.Π./Δ.Ε.Η.‐Κ.Η.Ε. με σημαντικά ποσά, στο πλαίσιο των υπογραφεισών συλλογικών συμβάσεων και Αποφάσεων του 2004 και 2005 του ΔΣ της εταιρίας. Τα ποσά αυτά, κατά το ελεγχόμενο διάστημα 1999 έως 2010, ανέρχονται αθροιστικά σε 14.188.036 ευρώ.

Οι ενισχύσεις από τη ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ είναι μη νόμιμες, καθώς, με βάση το νόμο 1264/82 απαγορεύεται η ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες, με την εξαίρεση πρωτοβάθμιων σωματείων και μόνο για κοινωφελείς σκοπούς. Με βάση αυτό το σκεπτικό, το πόρισμα κρίνει άκυρες και μη εφαρμοστέες τις σχετικές προβλέψεις των συλλογικών συμβάσεων και παράνομες τις σχετικές αποφάσεις της διοίκησης της ΔΕΗ.

Όσον αφορά τη διαχείριση των ενισχύσεων εκ μέρους της ΓΕΝΟΠ, η ΔΕΗ με παλαιότερη απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου της δεν προβαίνει σε ουσιαστικό έλεγχο των δαπανών που χρηματοδοτεί. Από τον έλεγχο που έγινε από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το διάστημα 2008-2010 διαπιστώθηκαν πολυτελείς δαπάνες, ταξίδια, γεύματα, δώρα κ.λπ, που δεν δικαιολογούνται.

Η ΓΕΝΟΠ έχει χρηματοδοτηθεί για την εκπόνηση μελέτης επί της εταιρικής δομής της επιχείρησης με κονδύλι ύψους 300.000 ευρώ που ουδέποτε παραδόθηκε.

Η συγκρότηση ως αυτοτελούς οργανισμού του ΟΚΔΕ ΔΕΗ πραγματοποιήθηκε ώστε να απορροφούνται από αυτόν οι ενισχύσεις της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ. Και γι αυτές τις ενισχύσεις δεν υπάρχει έλεγχος ενώ το πόρισμα καταγράφει, επίσης, πολυτελείς δαπάνες, ταξίδια κ.λπ.

Η παρακράτηση συνδικαλιστικής εισφοράς υπέρ της ΓΕΝΟΠ εκ μέρους της ΔΕΗ από τη μισθοδοσία των εργαζομένων είναι αντισυνταγματική.

Η χορήγηση δανείου ύψους 500.000 ευρώ το 2010 από τη ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ είναι παράτυπη.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ
http://www.energypress.gr/content-api/energypress/contentObject/d9536f98-db18-4326-a2c2-f4a6c8bc99be/content

ΠΗΓΗ:
www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...