Μεγάλες εγγυήσεις που φτάνουν στα επίπεδα μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ζητάει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΔΕΣΜΗΕ από κάθε μία από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ημερήσια Αγορά Ηλεκτρισμού, προκειμένου να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην καθημερινή λειτουργία της. Η απαίτηση του ΔΕΣΜΗΕ στηρίζεται στον υφιστάμενο Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος και των Συναλλαγών, ωστόσο ο τρόπος υπολογισμού των εγγυήσεων βρίσκεται σε διαβούλευση, χωρίς να έχουν ληφθεί αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό όλες οι εταιρείες του κλάδου εμφανίζονται, τυπικά τουλάχιστον, μη συνεπείς ως προς τις ρυθμιστικές υποχρεώσεις τους.
Η εγγύηση που καλείται να καταβάλει κάθε εταιρεία είναι συνάρτηση του ύψους των συναλλαγών της κατά το προηγούμενο διάστημα. Η αγορά ωστόσο θεωρεί υπερβολική την απαίτηση να καταβληθούν και να παραμένουν επί μήνες «αδρανή» ποσά που αντιστοιχούν στο διπλάσιο των μηνιαίων πληρωμών κάθε εταιρείας στο πλαίσιο της «εκκαθάρισης» που πραγματοποιεί ο ΔΕΣΜΗΕ.
Η «ποινή» που επιφυλάσσει ο ΔΕΣΜΗΕ σε όσους δεν προχωρήσουν άμεσα σε καταβολή μετρητών ή αντίστοιχων εγγυητικών επιστολών είναι η «αποβολή» από την Ημερήσια Αγορά. Επιπλέον, ακόμα και μετά την κατάθεση της εγγύησης, δεν θα γίνεται αποδεκτή καμία δραστηριότητά της εταιρείας εάν η σχετική χρέωση δεν «καλύπτεται» από την εγγύηση. Επίσης, εάν η εταιρεία έχει δικαιώματα επί των διασυνδέσεων και υποβάλλει προγράμματα εισαγωγών – εξαγωγών, αυτά δεν θα εκτελούνται εάν η συνολική δραστηριότητα της εταιρείας είναι χρεωστική και δεν καλύπτεται από την κατατεθειμένη εγγύηση.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το πρόβλημα που δημιουργείται στις εταιρείες του χώρου είναι σημαντικό, καθώς εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης και μετά τις συνεχόμενες υποβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών, η εξασφάλιση χρηματοοικονομικών εγγυήσεων είναι πρόβλημα ακόμα και για τους πλέον ισχυρούς παίκτες. Ειδικά για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη λιανική του ρεύματος, οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν τα μηδενικά σχεδόν περιθώρια κέρδους που αφήνουν τα νέα τιμολόγια, η αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος, η αύξηση των ΑΔΙ κ.λπ., καθώς και τα «φέσια» των καταναλωτών, η κατάσταση είναι ασφυκτική και υπάρχει ο κίνδυνος η αγορά να οδηγηθεί σε συρρίκνωση. «Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει εάν δεκάδες χιλιάδες πελάτες βρεθούν χωρίς πάροχο…» υποστηρίζει παράγοντας του χώρου.
Σε κάθε περίπτωση, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, η αύξηση του κόστους που συνεπάγονται οι υψηλές εγγυήσεις, δεν επιτρέπουν στις εταιρείες να μετακυλύσουν στον καταναλωτή το όποιο όφελος από τη απελευθέρωση της αγοράς και την ανάπτυξη του ανταγωνισμού.
ΠΗΓΗ:www.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου