Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Θα ματώσει η ΔΕΗ στον δανεισμό της


Κατά 110 μονάδες βάσης υψηλότερα σε σχέση με το Δημόσιο θα φτάσει να δανείζεται η ΔΕΗ το επόμενο διάστημα, προκειμένου να καλύψει λειτουργικές της ανάγκες αλλά και να εξυπηρετήσει μέρος του υφιστάμενου δανεισμού της.

Το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης αποδέχθηκε χτες την εισήγηση Αθανασόπουλου για την σύναψη πέντε νέων ομολογιακών δανείων από ελληνικές τράπεζες, συνολικού ύψους 585 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, 300 εκατ. ευρώ θα τα δανειστεί η ΔΕΗ με ομολογιακό τριετούς διάρκειας από την Alpha Bank και με επιτόκιο euribor 6 μηνών + 4,25%.

Στην διατραπεζική αγορά, το euribor την Τρίτη διαμορφωνόταν σto 2,45%, άρα η ΔΕΗ θα δανειστεί αυτά τα 300 εκατ. ευρώ με 6,7%. Με 6,6% (euribor 6μήνου + 4,15%) θα εκδοθεί ομολογιακό δάνειο τριετούς διάρκειας από το ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Κοντά στο 5% (euribor 6μήνου + 2,5%) θα είναι το επιτόκιο της ομολογιακής έκδοσης ύψους 100 εκατ. ευρώ και ετήσιας διάρκειας της Eurobank, ενώ με 4,45% (euribor 6μήνου +2%) θα εκδοθεί το επίσης ετήσιας διάρκειας ομολογιακό της Εθνικής, ποσού 50 εκατ. ευρώ.

Αλλά 15 εκατ. ευρώ θα αντλήσει η ΔΕΗ με ομολογιακό ετήσιας διάρκειας της Ελληνικής Τράπεζας στο οποίο το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 5,12% (euribor 3μήνου, δηλαδή 2,37% χθες, + 2,75%).

Την σχετική απόφαση έλαβε χτες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, το οποίο στις 9 Δεκεμβρίου 2008 είχε εγκρίνει την σύναψη ευρωπαϊκών μεσοπρόθεσμων ομολογιών ύψους 1,5 έως 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν και για την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος.

Πρόκειται για το πρόγραμμα δανεισμού EMTN που χρησιμοποιούν τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση απ΄ ευθείας από χρηματοπιστωτικούς οίκους στις αγορές του εξωτερικού.

Τα δάνεια αυτά συνήθως ωριμάζουν το πολύ σε μία 5ετία και δίνουν την δυνατότητα στον δανειολήπτη να αντλεί κεφάλαια σταδιακά και όχι εφ΄ άπαξ, όπως συμβαίνει με τα ομολογιακά δάνεια.

Σύμφωνα με τις παραδοχές του επιχειρησιακού της προγράμματος, οι δανειακές ανάγκες της ΔΕΗ θα φτάσουν μέχρι το 2013 τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, εκτοξεύοντας την σχέση καθαρού δανεισμού προς κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κοντά στο …17, εφόσον διατηρηθούν παγωμένα τα τιμολόγια της επιχείρησης για όλο αυτό το διάστημα.

Σε περίπτωση που γινόταν δεκτό το αίτημα γι σωρευτικές αυξήσεις 35% στην πενταετία – ήδη αυτό δεν μπορεί να συμβεί, καθώς έχει ανασταλεί για ένα χρόνο η εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων, η σχέση καθαρός δανεισμός προς EBITDA θα διαμορφωθεί κοντά στο 4 μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος, έναντι περίπου τρία στην προπέρσινη χρήση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...